Agli Angeli – lekker eten bij ‘de engelen’

Wij boffen met zo’n fijn restaurantje in ons eigen dorp want ristorantino Agli Angeli heeft alles wat een buongustaio (lekkerbekje)  wenst, of het vlees, vis, pizza’s, toetjes dan wel salades is. Wij dagen je uit en ga er zeker een keer eten.

lekker met z’n vieren ‘snoepen’ van een grote schaal midden op tafel….

Natuurlijk moeten we deze recensie positief starten . De drie broers Tria, Andrea (kok), Angelo (pizzaiolo) en Carlo (de barman) zijn namelijk onze vrienden. Gek genoeg hebben wij niet zelf het restaurant ontdekt, die eer komt toe aan mijn jongste zus. Terwijl wij het in 2007 nog te druk hadden met de rompslomp rondom het kopen van een huis in Italië en in die tijd een snelle hap op eigen tafel zetten, had Els en haar man ‘Bij de Engelen’ (Agli Angeli) ontdekt en ons getipt.

Om eerlijk te zijn is dit ristorantino nu toch wel onze derde huiskamer geworden. Het predicaat van tweede mag die van wijnboer Ferrin genoemd worden, zeker niet slecht en gecombineerd met hun verrukkelijke wijnen, moeten we de huiskamer van Ferrin wel op deze ereplaats twee zetten.

Amici nostri

Deze drie broers kennen we nu 12 jaar en inmiddels hebben we samen al heel wat meegemaakt. Hun website is gebouwd door Sjaak en de foto’s ook van de prachtige hotelkamers die ze verhuren staan – hoe kan het ook anders – op mijn naam.

Graag nodigen we je uit om www.agliangeli.it te bezoeken en te genieten van de puike Italiaanse smaak waarmee zij de hotelkamers hebben weten in te richten. Over de drie broers hebben we een hele tijd geleden een trilogie geschreven. Klik op hun naam voor de blogs over Andrea, Angelo en Carlo.

de authentieke hout gestookte pizzaoven bij Agli Angeli

Ristorantino of toch een pizzeria?

Geregeld tref je er groepen aan die speciaal voor de pizza’s komen. Onze persoonlijke mening is dat de pizza’s tot de beste van de regio behoren. Laatst, bij de wisseling van de pizzaiolo (pizzabakker) is de bodem helaas geregeld te zwart en wordt de pizza door mij geretourneerd. Ik vind dat dit niet hoort en niet mag. Om eerlijk te zijn ben ik de enige van ons tweeën die pizza’s eet aangezien Sjaak altijd de gelegenheid neemt om vis of mosselen te eten.

Een enorme schotel met vis en schaaldieren. Aanvallen !!!!!

Visgerechten zijn vaak van ongekend niveau, vooral als je hen vraagt iets bijzonders op tafel te zetten. Dan wordt een lekkere flinke schotel in het midden van de tafel gezet waarvan je dan samen rustig gaat genieten. Natuurlijk is dit gerecht – los van de menukaart – mogelijk ietwat duurder, echter de broers ‘naaien’ je niet. De prijs van zo’n creatieve schotel is echt heel redelijk te noemen. Wij bestellen geregeld een ‘creaschotel’ samen met onze gasten en niet alleen wat betreft voorgerechten, ook de hoofdschotels. Gewoon de kok uitdagen om iets ‘fantasievols’ op tafel te zetten zodat de passie voor koken naar boven komt. Zeker ook eens uitproberen, het is verrassend en zeker de moeite waard!

de in rum en suikersiroop gedrenkte babà

Babà, wat lekker!

Niet alleen de visgerechten zijn goed te noemen, ook de vleesgerechten. Supergaaf vinden wij de biefstuk met de balsamico-honingdressing die helaas niet meer op de menukaart staat maar door ons gewoon besteld wordt. De meeste toetjes worden huisgemaakt en zijn altijd prima. Een absolute topper vinden wij de babà, een zuid-Italiaans toetje met flink wat rum. Voor mijn 50ste verjaardag, toen we het restaurant hadden afgehuurd, hadden we flink wat babà laten klaarmaken. Het restaurant is gelukkig niet ver van ons huis zodat we het te voet of met de fiets kunnen bereiken. Samen met onze gasten is de terugweg al waggelend en zigzaggend makkelijk af te leggen.

Alle gekheid op een stokje.  Denk niet dat we zuiplappen zijn en dat we brassend huiswaarts keren. Helemaal niet al is het wel verstandig om tevoren even te gaan plassen want we zijn al enkele voorvallen rijker dat men het door het lachen niet droog kan houden. Gewoon een gezonde vakantiesfeer en een aangename portie ontspanning en daar past een extra glas wijn heus wel bij, dus ook een flinke portie babà!

Is er veel op aan te merken, op Agli Angeli?

Op het eten niet. Persoonlijk vinden wij het binnen soms te lawaaierig, echter daar kunnen de drie broers niets aan doen, het zijn de Italiaanse bezoekers die absoluut geen rekening houden met anderen en acteren alsof ze alleen in het restaurant zitten. De bediening is zeker persoonlijk en amusant echter soms vinden wij het niet passend om te vaak gestoord te worden voor een babbeltje, ook al zijn we vrienden. Sowieso hebben wij problemen met de Italiaanse gewoonte om – zodra één persoon van een gezelschap het bord leeg heeft – direct het bord weg te nemen. Bij een gezelschap van zes personen komt de bediening dus vijf keer ongewenst storen om telkens weer een bord weg te nemen. Wij zijn wellicht in jouw ogen ouderwets, maar wij zoeken rust bij het eten. Wij hebben ons dan een hele dag optimaal ingezet voor onze activiteiten voor diverse stichtingen en zijn dan echt toe aan een fijn rustig gesprek en hebben geen enkele behoefte aan ADHD-gedrag van obers.

Eenvoudig doch bijzonder attractief toetje: compliment voor de keuken!

Buffetjes

Zowel voor mijn 50ste verjaardag die wij in het restaurant hebben gevierd als Sjaak zijn 50ste verjaardag – gevierd onder het enorme afdak bij wijnboer Battista II – heeft Agli Angeli een buffet verzorgd. Beide keren een droom van een buffet en absoluut niets op aan te merken. Geweldig in alle opzichten.

Advies aan de drie Engeltjes

Kom op knapperds en verzin eens iets nieuws!!!

Dat is wat wij de laatste tijd denken. Jonge kerels met prachtige diepe sonore stemmen die je het liefst onder de douche erbij wil hebben , die moeten toch de geestdrift hebben om eens iets nieuws te verzinnen, iets aparts, iets creatiefs waarmee zij zich weten te onderscheiden van andere ristorantini? Hun candlelight evening op maandagavond is al van de baan; het was te donker voor de gemiddelde Italiaan. De Paellaschotel op de donderdag heeft inmiddels een lange baard. Welllicht hebben wij, Sjaak en ik, lekker lullen en staan we als beste stuurlui aan wal. Toch vinden wij het een gemiste kans dat deze drie mannen niet een nieuwe formule of een nieuw idee weten te bedenken om eens flink de spotlight op het restaurant te zetten!

Niettemin blijft het restaurant ook na 12 jaar goed scoren. De kwaliteit is zeer stabiel en in al die jaren zijn wij eigenlijk nooit echt teleurgesteld geworden. Los van vele Italiaanse gasten die werkelijk geen fatsoen hebben om met anderen rekening te houden.

Wij boffen dus met zo’n fijn restaurant op loopafstand in ons eigen dorp en nodigen iedereen uit die in de buurt is om je een keer te laten verwennen door de broers van ‘bij de engelen’ (Agli Angeli).

Ristorantino Agli Angeli
Via Lignano Sabbiadoro, 96
Pertegada di Latisana (UD)
T: +39 0431 55022

Klik hier voor meerdere blogs over restaurants

Klik hier voor een overzicht van de restaurant recensies van ‘il Tramonto’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *