Culinaire ontdekkingstocht door Friulië eindigt met een winnaar …

… van de Gondola d’Oro 2019

Ai Cacciatori – Danêl wint de il Tramonto Gouden Gondola Award 2019 in de categorie ‘restaurants’. Met maximale scores op alle onderdelen een welverdiende eerste plaats. De premie uitreiking door en met verschillende hoogwaardigheidsbekleders ontaardde in een culinair eet- en drinkfestijn.

Wij banen paden voor belangstellenden, voor toeristen!

Enkele jaren geleden is het Italië Magazine ‘il Tramonto’ gestart met het beoordelen van Italiaanse wijnen uit Friuli-Venezia Giulia, de prachtige regio tussen Venetië en Triëst, een parel die nog weinig Nederlanders en Belgen ontdekt hebben. Na het goddelijke druivensap zijn we op pad gegaan om de rijke keuken van deze regio nader te ontdekken en ook om onze restaurantwaarderingen te delen met belangstellenden. Met de uitreiking van de il Tramonto Golden Gondola Award 2019 ronden we onze eerste culinaire ontdekkingsreis af.

Sjaak Verweij, burgemeester Silvano Romanin, Daniele Corte, Angelina Zecchini en parlementslid Emanuele Zanon

Een pizza is een pizza zul je denken doch niets is minder waar. Oh, wat hebben wij vieze pizza’s voorgeschoteld gekregen in Italië: zwart, dik, smakeloos of heel vet! Pizzabakken is een apart vak, er zijn niet voor niets pizzabakkersopleidingen! De pizza komt oorspronkelijk niet uit Napels doch uit Rome! (blog). Vele ‘ristoranti’ zoals Agli Angeli uit ons dorp Pertegada hebben naast een vis- en vleesmenu ook ‘le pizze’ op de lijst staan, maar dan voeren ze in hun naam altijd ‘pizzeria’. We hebben nog geen winnende pizzabakker uitgeroepen echter wie weet: wat niet is, kan nog komen!

Een speech in het Italiaans met camera’s op me gericht: spannend moment!

Toch hebben wij voor de Gondola Award onze aandacht niet gericht op pizza’s maar op gerechten van de keuken die deze autonome regio (zoals Duitsland die ‘Bundesländer’ kent) rijk is. Natuurlijk zijn het Italiaanse gerechten, doch deze regio heeft in de loop van de vele jaren van onderdrukking door vele soorten vreemde volkeren een geheel eigen pallet aan smaakkleuren gegeven aan haar gerechten. In ons eerste boek L’amore (Liefde) gaan we hier nader op in.

Na verschillende voorgerechten volgt het hoofdgerecht: varkenswangetjes met paddenstoelen en een overheerlijke bol polenta, zalig!

Vooral de Nederlanders zullen van een aantal gerechten niet echt gecharmeerd zijn, de Belgen met een meer Bourgondische inslag en – volgens mij – meer gericht op pure, rijke smaken doch zeker wel. En daar draait het bij de Friulanen om: puurheid, 0-km producten, seizoensproducten met een ongelooflijk volle en natuurlijke smaak. Echter men schuwt vet vlees zeker niet en graag gebruikt men naast olijfolie tevens volvette boter, ‘goojbotter’ zoals de Limburgers zeggen! De gerechten zijn dus vaak ‘pesante’ (heftig).

Een van de voorgerechten: mooi gevormde frico met romige gnocchi en uitgebakken stukjes pitina, alsof een engeltje over je tong piest.

Lekker eten en drinken voor weinig geld, dat kan in Friulië

Let wel, in ‘onze’ regio Friuli-Venezia Giulia eet je over het algemeen altijd goed en voor weinig geld. Vele restaurants weten zich o.i. helaas weinig te onderscheiden. Bovendien leven restaurants – vooral in de toeristische plaatsen – helaas maar één seizoen onder dezelfde eigenaar / chef-kok. Dat maakte het voor ons moeilijk om een herhaalbezoek te brengen om de continuïteit te toetsen, iets wat toch echt nodig is om een prijs uit te kunnen reiken.

Een zoete bubbel van Ronco Margherita bij een overheerlijk toetje

We hebben een selectie gemaakt binnen de ongekend vele restaurants die deze regio rijk is. Zo zijn we gaan tafelen in een ‘tentje’ waar moeder de vrouw van 75 de scepter zwaait in de keuken. ‘Wat goed is voor mijn kinderen en kleinkinderen, is ook goed voor de klant!’ Zoals moeder haar hele leven kookt, zo wordt het eten dus ook opgediend bij Tiare Dal Gorc (het land van Gorgo)! Originele en traditionele gerechten met biologische producten uit eigen moestuin. Zelfs de wijn is van eigen makelij! Voor weinig geld eet je hier verrukkelijk doch eenvoudig.

Gezond toch, zo’n toetje bij ‘Ai Cacciatori’!

Tussen onze selectie 2019 hebben we tevens een restaurant zitten dat al tientallen jaren aan de top staat van beste restaurants in Friulië, ‘Da Toni’ (bij Toni – opgericht in 1928 -, ook al is inmiddels zijn zoon Aldo Morassutti zelf de 80 ruim gepasseerd).

Het gemeentehuis van Cavasso Nuovo, ooit een paleis van een grafelijke familie, nu herbergt het ook een prachtig museum wat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

‘Van Delft naar Cavasso Nuovo’

Toen Anke en Aldo De Stefano, trouwe lezers van ‘il Tramonto’ uit Delft, ons uitnodigden voor een dinertje in een kleine trattoria bij hen in de buurt waar zij hun zomerresidentie hebben, waren we bij het eerste bezoek al ‘verkocht’. Wat een geweldige kwaliteit producten die ook nog op een geheel eigen wijze worden gecombineerd en gepresenteerd. Daarbij gebruiken de koks van ‘Ai Cacciatori – da Danêl’ (bij de jagers, bij Daniel) echt heel bewust goede, eerlijke producten uit de eigen streek, te beginnen bij het eigen kleine dorpje aan de voet van de Dolomieten, Cavasso Nuovo, dat in Italië bekend staat om zijn fantastische speciale rode uien.

Sjaak krijgt de gnocchi voorgezet.

Prijzenregen in Cavasso Nuovo

Ai Cacciatori heeft al heel wat prijzen in de wacht weten te slepen. Na een prachtige erkenning door de Gambero Rosso, verwierven ze in 2018 en 2019 van Michelin de Bib Gourmet. Hoe geweldig is het voor hen om nu ook de ‘il Tramonto Gondola d’Oro 2019’ erbij te mogen hangen! Dik verdiend, zeggen wij tevreden!

Toen wij Danêl opbelden om hen mee te delen dat ze deze award hadden gewonnen, was hij bijzonder enthousiast. “Che meraviglioso, che spettocolo!” Ik ga een mooie dag organiseren voor deze uitreiking!

Ad Smets, Angelina Zecchini en Daniele Corte (Danêl) tijdens een eerste bezoek in 2018

Zo werden wij op onze beurt verrast, wat heet we werden getrakteerd op een geweldige middag met heerlijke spijzen en wijnen in trattoria Ai Cacciatori. Een hartelijke omhelzing van Danêl, een paar dikke pakkerds van zijn vrouw Angelina en we startten met een Prosecco (wellicht de volgende keer met een Progiallo, ha ha).

Marco Mascioli interviewt op terras van Ai Cacciatori parlementslid Emanuele Zanon, onder toezicht van burgemeester Silvano Romanin en wethouder van toerisme, Daniele Gladich

Cameramannen en hotemetoten

Steeds meer mensen kwamen binnenlopen. Maar liefst twee cameramannen die opnames kwamen maken (klik hier voor de reportage van Marco Mascioli van Euroregione News). We werden voorgesteld aan de mensen die later ook bij ons aan tafel zaten. De voorzitter van de Rode Uien Vereniging, de burgemeester, de oud-burgemeester (die nota bene in Eindhoven had gewoond en Nederlands sprak), een lid van het parlement met zijn medewerkers, producenten van plaatselijke kaas en van de overheerlijke Pitina (blog), een hele speciale en in geheel Italië bekende salame uit de aangrenzende dorpjes ‘Tramonti’.

Sjaak Verweij met Valentina Maurizio, loco burgemeester van Ronchis en persoonlijk secretaris van parlementariër Emanuele Zanon

The il Tramonto Golden Gondola Award 2019

Het spettakel kon beginnen en eindelijk konden Sjaak en ik voor het eerst in de categorie ‘restaurants’ de ‘il Tramonto Gondola d’Oro Award’ uitreiken aan het trotse team van Danêl en Angelina. Voor ons een uitstekende gelegenheid om uit te leggen wat wij voor Friulië doen. Wij trachten deze regio bekender te maken in Nederland en België.

Er is heel wat te zien in trattoria Ai Cacciatori, er staat zelfs een Nederlandse Berkel vleeswarenmachine en een Berkel weegschaal.

Wij willen de pareltjes in kaart brengen zodat lezers weten dat de gehele regio rijk is aan diversiteit. Okay, we houden van lekkere wijnen. Als hobbykoks draait ons leven zeker ook om lekker eten. Het gaat echter om veel meer. Een prachtige strandvakantie houden is hier mogelijk, doch op 35 kilometer van ons huis zit je in de heuvels die soms net zo mooi zijn als die van Umbrië. Friulië wordt onder de Italianen ook wel het Toscane van het noorden genoemd. Op 70 kilometer afstand zit je in de bergen, zowel de Alpen als de Dolomieten, dus wandelfanaten hebben hier alle mogelijkheden hun zolen eraf te lopen. Er is een ongerepte natuur, je hebt prachtige rivieren, de (oude) cultuur ligt er voor het oprapen en Venetië en Triëst liggen op 45 minuten rijafstand. Wat wil je nog meer?

De banners van het Italië magazine ‘il Tramonto’ doen het goed!

Bescheiden Friulanen

Wij willen wel degelijk meer! Wij vinden dat de Friulianen trotser mogen zijn op hun eigen regio. Zo ligt het plaatsje Prosecco weliswaar in deze regio doch de wereldbekende bubbelwijn wordt vooral toegeschreven aan de Veneto, de naastgelegen regio waar men hun wijnen al weet te verkopen voordat de druiven rijp zijn. De Friulanen mogen meer in termen van bravoure en marketing denken, met meer lef. In dat kader hebben wij begin dit jaar een promotiecampagne gestart voor een nog veel lekkerdere bubbelwijn, de PROGIALLO, die alleen in Friulië verbouwd mag worden. Met deze verrukkelijke eigen wijn kan Friulië zich wereldwijd onderscheiden en bekendheid verwerven (lees hier onze blog). Daarbij willen wij hen helpen. In ieder geval weten wij met ons grote lezersaantal op deze Italiëblog il Tramonto deze unieke regio bekendheid te geven.

Els Smets en Ben Deckers, delegatie van trouwe Nederlandse lezers van il Tramonto in gesprek met oud-burgemeester Luciano Zanetti die Nederlands spreekt!

Viva Friuli, viva Progiallo, viva il Tramonto!

Klik hier voor een eerdere blog over Ai Cacciatori met de restaurant-beoordeling. Klik hier voor alle restaurantbeoordelingen.

De muren van het restaurant hangen vol met borden en prijzen, in de bar kun je heel bijzondere flessen wijn bekijken!

Overzicht winnaars van de il Tramonto Gondola d’Oro

  • 2015: in de categorie ‘rode wijnen’: Rosso Majon van Azienda Paolo Ferrin te Camino Al Tagliamento
  • 2016: in de categorie ‘bubbelwijnen’: Prosecco van Azienda Umberto Baccichetto te Precenicco
  • 2017: in de categorie ‘wetenschap’: Fabiola Tilatti, Nienke Neumann, Giulia Gelisio
  • 2017: in de categorie ‘handel’: FriulVin, importeur van Friulaanse wijnen
  • 2017: in de categorie ‘cultuur’: La Cucagna, organisator van cultuur/wijnreizen in Friuli
  • 2017: in de categorie ‘rode wijnen’: de Altropasso van Azienda Reguta te Pocenia
  • 2018: in de categorie ‘zoete wijnen’: de Verduzzo van Le Celline te Martino al Tagliamento
  • 2019: in de categorie ‘restaurants’: Ai Cacciatori – da Danêl te Cavasso Nuovo
Lees ons eerste boek, L’amore, en beleef onze ervaringen bij het inburgeren in Italië!

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’,
© www.iltramonto.eu – redactie & foto’s: Ad Smets

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.