Het bijna vergeten herenhuis: Palazzo Venier

il tramonto_palazzo venier_foto ad smets_9907 panoramaTijdens het jaarlijkse “Ville & Chiesette Aperte” *) is het mogelijk om villa’s, landhuizen, kastelen, kapelletjes en kasteeltuinen te bezoeken die gewoonlijk niet voor publiek worden opgesteld. Ook wij maken gretig gebruik van deze unieke kans om eens binnen te lopen waar gewoonlijk de deuren gesloten blijven.

Alhoewel op deze warme zondag met 38 graden een strandbezoek beter op z’n plaats zou zijn, stapten we dapper in de auto om een aantal voor ons onbekende plekjes te bezoeken.

Palazzo Venier
Geen wonder dat Palazzo Venier (Gradisca di Sedegliano – Udine) ons nooit is opgevallen. Het gebouw bevindt zich op de hoek van een kruising aan Piazza Regina Margherita, het plein van Koningin Margherita (waar de meest bekende pizza naar vernoemd is). Wanneer je op het verkeer let, rij je er ongemerkt aan voorbij. Door zo’n Open Huis kom je dus echt op onbekende plekjes.

Palazzo Venier - Gradisca di Sedegliano

Palazzo Venier – Gradisca di Sedegliano (Udine)

18e eeuws stadspaleis
In de 18e eeuw werd dit stadspaleis gebouwd voor een prelaat, een Venetiaanse afgezant, die vanuit zijn deze woonzetel zijn rechtsgebied in de gaten kon houden.

il tramonto_palazzo venier_foto ad smets_9886

Nicoletta Pressacco

Tijdens de privé-rondleiding door Nicoletta Pressacco, dochter van de huidige eigenaar, realiseerden we ons dat ook dit een verborgen parel was. Van binnen tig keer mooier dan de buitenkant doet vermoeden. De uitgesleten stenen trappen met aan het plafond het familiewapen bracht ons naar de slaapvertrekken en de grote salon. De salon besloeg twee etages en heeft aan beide kanten een houten balkon. Een plafond met verschillende fresco’s met allegorische onderwerpen, zoals je in vele Venetiaanse villa’s aantreft. De overleveringen vertellen dat het hier werken betreffen van een anonieme 18e eeuwse kunstenaar.

Knusse woning
Fascinerend waren de vele beschilderde houten deuren, die zorgen voor een gezellige, familiaire, bijna kneuterige uitstraling. Vaak kom je in een soort museumachtige omgeving waarvan je denkt “Mooi om te zien, maar niet om in te wonen”. In Palazzo Venier zouden we morgen zo willen intrekken, gezellig!

Deze ‘Open Dag’ bij Palazzo Venier werd opgeluisterd door een groep harpistes. Grappig om te zien was dat de organisatie geen rekening had gehouden met het feit dat de dames tijdens het harp spelen met hun hakken verdwenen in het grint van de binnenplaats. Snel werden kartonnen dozen aan elkaar geplakt om een ondergrond te bieden aan de musicerende harpistes. Zo blijkt vaak in bella Italia: het is niet allemaal tot in de finesses voorbereid, maar een creatieve oplossing wordt altijd snel gevonden.

il tramonto_palazzo venier_foto ad smets_9879Voldaan stapten we in de kokend hete auto, op weg naar een volgende inspiratiebron voor een blog op il Tramonto.

*) VILLE & CHIESETTE APERTE NEL MEDIO FRIULI is een initiatief van de stichting PIC (Progetto Integrato Cultura del Medio Friuli). Met financiële ondersteuning van de regio Friuli Venezia Giulia heeft een groep van 13 gemeenten met meer dan 50 dorpen en gehuchten de handen ineen geslagen om de bewoners meer bewust te maken van hun eigen cultuur en geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *