Osteria ‘Cantina da Mario’ (Latisana UD)

Een absolute aanrader! Met deze spontane slogan mogen wij het restaurant ‘Osteria Cantina da Mario’ aanprijzen. Jaren geleden hebben wij er al enkele keren gegeten gedurende de winterperiode, samen met Italianen uit deze omgeving. Na het restaurant een tijdje uit het oog te hebben verloren, hebben we er opnieuw gegeten.

Buiten zitten, onder een afdak, met een prachtig uitzicht. En dan nog lekker eten, wat wil je nog meer?!

Meer dan pens en ganzenpoten!

We waren er destijds (2007 en 2008) op uitnodiging van Italiaanse vrienden uit deze regio waardoor het logisch was dat de ‘eigen’ Friulaanse keuken gegeten werd, zoals tripe (pens), ganzenpoten en -nekken en andere typische gerechten van de ‘ouwe’ stempel. Omdat er geen menukaart is, dachten wij jarenlang dat je er alleen zulke regionale/lokale/traditionele gerechten kon eten, waar wijzelf niet echt ‘warm’ van werden!

Cantina da Mario vanaf de achterkant. Onder het afdak kan men echt zalig zitten!

Gaaf!

Dankzij familie en vrienden die deze osteria recent bezochten, hebben we Osteria Cantina da Mario na 10 jaar weer herontdekt en wij vonden het echt verrassend en onderscheidend van de vele ristoranti die hetzelfde aanbieden, een op toeristen afgestemde menukaart.

Heerlijk buiten zitten onder il portico (afdak) en genieten van een prachtig uitzicht. De borden waren erg mooi opgemaakt, de rode huiswijn was een volle, rondborstige Cabernet Franc uit de Collio en de bediening verliep ongedwongen, gemoedelijk en zelfs amicaal waardoor je je er meteen thuis voelt. De gerechten waren allemaal keurig verzorgd en verrassend van samenstelling. Het was geweldig, we hebben bijzonder smakelijk gegeten! 

Ovoli, een apart soort paddenstoel (keizer-amaniet). Rauw op een bedje van sla en ei. Ricotta affumicata erover en natuurlijk een scheutje olijfolie. Een verrukkelijke vegetarische anti pasto

Bloem van de courgette, gevuld met ricotta en gorgonzola, gegarneerd met een taartje van ricotta en spinazie. Een bijzonder smakelijke anti pasto! En wederom vegetarisch !

Als anti pasto kun je ook een bijzonder gemêleerde portie zeevruchten nemen

Voor ons een halve portie pasta, spaghetti alle vongole met zucchine, als primo

Gnocchi di melanzane in een licht zoete tomatensaus, gedrapeerd met een lekkere portie ricotta affumicata. Och, alweer vegetarisch ! Een verrukkelijke primo echter daarna zit je vol en hoef je geen hoofdgerecht meer!

Onze buiken zaten meer dan vol echter we wilden per se de biefstuk uitproberen in het kader van dit artikel. Daarom naast gebakken aardappeltjes (frietjes hebben ze er niet) geen verdere groente! Geweldige kwaliteit vlees en prima rosé gebraden! Compliment voor de kokkin!

Hieronder onze eigen bevindingen opgetekend, echter onze welgemeende tip om er heen te gaan en het zelf te ervaren.

Wanneer wij voor il Tramonto een recensie willen schrijven over een restaurant zijn wij van mening dat je er minimaal twee keer gegeten moet hebben. Dit om niets aan het toeval over te laten (kok had een pechdag…) en sowieso om een goed beeld te krijgen. Dus zijn we een paar weken later hernieuwd in deze osteria gaan eten. Wederom perfect. Per persoon slechts een anti pasto en een primo (geen hoofdgerecht). Een lekker wit wijntje uit deze regio als aperitief, de Friulano (€ 1,- per glas!). En rode huiswijn (€ 7,- voor 0,7 liter !!) bij het eten en wederom moet gezegd worden dat het een verrukkelijke huiswijn is.

Deze keer hadden wij als anti pasto voor de één een schotel met aparte paddenstoelen (ovoli – keizer-amaniet) – dit keer gegrild – op een bedje van rucola en voor de ander een anti pasto van schaaldieren in combinatie met diverse citrusvruchten (agrumi). Als voorgerecht had de één een pasta met gehakt van rund en vitello (kalfsvlees) in een roomsaus met verse walnoten (bijzonder goed) en de ander een bord pasta (linguine) met garnalen en paddenstoelen (puik van smaak en verrassend qua combinatie).

Idyllische locatie

Het moet gezegd worden, een prachtige locatie om buiten te dineren. Wie slaat een romantisch dinertje met uitzicht op de wijnranken af? Niemand toch! Zou je vanwege het weer toch binnen moeten zitten dan is er voldoende te bekijken. Ze hebben op verschillende plekken een mooie verzameling wijnflessen staan. Voor ons wijnkenners van deze regio (Friuli Venezia Giulia) een lust voor het oog. Voor iedereen is er wel wat te zien, het lokaal met meerdere ruimten is smaakvol aangekleed.

De tafels zijn simpel doch keurig gedekt en het bestek ligt frivool gedecoreerd in de samenstelling van 2 vorken en een mes, waaruit blijkt dat een Italiaan alleen een vork gebruikt bij il primo, de pasta. Veel Italianen gebruiken zelfs bij het hoofdgerecht geen mes. Het is een kunst hoe ze vlees weten te snijden met de zijkant van de vork, maar het lukt hen heel aardig zonder dat de stukken in het rond vliegen .

N.B.: de olijfolie, gemiste kans

Jammer dat er geen olijfolie uit het eigen dorp op tafel stond, maar uit zuid Italië. Een gemiste kans en absoluut een minpuntje, hetgeen we ook tegen de eigenaar hebben gezegd. Zo’n osteria – met de regionale (Friulaanse) keuken als specialiteit – promoot toch zeker olijfolie uit het eigen dorp, die van Lorenzonetto Guido (klik hier voor onze blog over onze eigen olijfolie) of op z’n minst olijfolie uit de eigen regio.

Veel kijkplezier met de foto’s hieronder en zie zelf dat de ambiance werkelijk prachtig is! Smakelijk!

De notering is helaas na de 4de keer omlaag bijgesteld, na de derde keer stond Da Mario op een 4,5 als totaalscore maar heeft bij de 4de en 5de keer veel punten verloren. Jammer maar niets aan te doen.

NB: de genoemde prijzen zijn van juli 2018

 

Osteria ‘Cantina da Mario’
Via La Rotta 21, 330553 Latisana (Udine)
T: +39 0431 520674
www.mirandamario.com
(dinsdag gesloten)

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

 


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.