Trattoria ai Cacciatori da Danêl

Wat een belevenis om te eten bij ‘Ai Cacciatori’! Een verrassend 6-gangen menu in een restaurant waar bij binnenkomst het bordje ‘Michelin 2018’ je niet kan ontgaan.

Geen prijzenkast maar een enorme ‘Wall of Fame’

Waar?

In het noord Italiaanse gehucht want dorp kun je Cavasso di Nuovo (PN) niet eens noemen, bevindt zich het restaurant Ai Cacciatori (bij de jagers) wat in de volksmond Danêl wordt genoemd (dialect voor de jongensnaam Daniele). Naast vele Italiaanse prijzen en oorkondes heeft deze trattoria recent een Michelin-vermelding (2018) gekregen, weliswaar geen ster, maar een Bib Gourmand onderscheiding. Dit is een aparte gids die Michelin presenteert met restaurants met een goed driegangenmenu voor maximaal 37 euro. Bib is een afkorting van Bibendum, de naam van het bekende witte Michelin bandenmannetje. Een paar jaar op rij werd dit restaurant onderscheiden met deze prestigieuze vermelding.

Waarom zijn we hier?

Het heeft zeker voordelen om hobby journalist te zijn en te schrijven over een regio zoals de autonome regio Friuli Venezia Giulia. Je komt op plekken waar anderen niet komen, je spreekt mensen die je normaal niet snel te spreken krijgt en heel nieuw voor ons is dat we fans hebben. Echt waar, we hebben FANS! Sowieso heel veel trouwe lezers. Echter inmiddels zijn er ook mensen die ons komen opzoeken of ons uitnodigen. Zonder sterallures te willen claimen zeggen wij erbij dat we het heel bijzonder vinden en oh zo leuk: Jut en Jul in the spotlight!

Zo kregen wij een tijd geleden bericht van Anke en Aldo De Stefano (jawel, hij is van Italiaanse afkomst!) dat ze ons graag wilden opzoeken, ze waren namelijk in de buurt. Lees hier het verhaal over dit leuke bezoek en de bijzondere geschiedenis die Aldo met zich meedraagt. Beiden waren ook speciale gasten tijdens de uitreiking van de Gouden Gondola’s, la serata del premio Gondola d’Oro (klik hier) en kregen van iedereen in de zaal een hartelijk applaus.

Ad samen met de eigenaren van Trattoria Ai Cacciatori da Danêl

Deze keer kregen wij de uitnodiging om een weekendje bij hen te komen logeren en kennis te komen maken met hun deel van deze prachtige Italiaanse regio met gouden stranden waar wij wonen en ruige bergen waar zij hun vakantiestekje hebben. Na een bezoek aan het fantastische stadje Spilimbergo en de unieke mozaïekschool mochten wij genieten van een lekkere Italiaanse lunch. Van de heerlijke gerechten hebben we helaas geen foto’s kunnen maken aangezien de accu al leeg was door alle moois wat we in één ochtend al hadden gezien.

s’ Avonds kregen wij een dinertje aangeboden in een toprestaurant, Trattoria Ai Cacciatori da Danêl. Deze avond was voor ons wederom de bevestiging dat de authentieke Italiaanse keuken tot de beste ter wereld behoort. Wat was dát lekker! En wat een gastvrije mensen die dit restaurant voeren. Een gepensioneerd echtpaar waar nog steeds de passie voor koken vanaf springt. Dat moet ook wel want anders krijg je deze superonderscheiding vanuit Michelin niet.

We hadden meteen een dikke klik met deze mensen hetgeen ook de deur opende om een kijkje in de keuken te nemen en na afloop samen met hen een unieke lokale grappa aan de bar te drinken. Het was van begin tot einde GEWELDIG en verrassend lekker!

aan tafel wordt de verse truffel geschaafd

 

Wat aten we:

de zwarte truffel was royaal …….

– Mini hapje van geroosterd brood met ricotta met ‘Cipolla Rossa di Cavasso Nuovoeen regionaal bekende rode ui uit hun eigen dorp die gekonfijt geserveerd wordt, vaak met kaas
– Kwarteleitjes met verse zwarte zomertruffel
Culetto di Sauris met funghetti porcini (Sauris ham/vlees wordt gerookt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de San Daniele hammen)
– Gevulde pasta (soort ravioli) met tomaat en basilicum
– Gnocchi van ricotta met rode radicchio
– Wildzwijn goulash met polenta (2 tafelgenoten) en rosé gebakken hertenbiefstuk met mirtilli (voor de andere 2 tafelgenoten)

Wat dronken we?

Na een aperitief, een Prosecco, dronken wij hun rode huiswijn, een Refosco gemaakt van druiven uit eigen wijngaard (gebotteld door een bevriend wijnhuis). Een heerlijke wijn die zowel bij de verschillende voorgerechten als bij de hoofdgerechten paste. Niet te zwaar, niet te licht en deze wijn bood een goed tegenwicht tegen o.a. de sterke smaak van verse truffels en de ‘vettige’ smaak van roomboter die hier en daar rijkelijk werd aangewend…..

Vele kleine hapjes en dus ….

… kregen we onze groenteschotel met venkel, bloemkool en gebakken aardappeltjes écht niet op…..

Ook de menukaart met overheerlijke dolci (toetjes) moesten we terzijde schuiven. Hoewel ons culinair menu was samengesteld uit relatief kleine hapjes, was het geheel ruimschoots voldoende om onze ‘kleine’ magen weer eens ouderwets te laten uitdijen. Hopelijk krijgen we een nieuwe kans want ook hun zoete na-spijzen zagen er echt aanlokkelijk uit.

TIP: gun jezelf zeker de kans om alles te proeven echter onze heel persoonlijke tip: laat je niet verleiden door een 5, 6 of 7 gangenmenu. Neem het Bib Gourmand menu of beperk je tot maximaal 3 voorgerechten en neem geen hoofdgerecht. Verwen jezelf met een heerlijk Italiaans toetje en neem achteraf een glas Limoncello of sluit je etentje af met een caffè, een sterk bakje koffie (wat wij in Nederland een ‘espresso’ noemen) in combinatie met een glaasje grappa of een lokale specialiteit.

Zoals al eerder aangekondigd dronken wij samen met het koksechtpaar aan de bar nog een afzakkertje, een lokale grappa met kruiden. Geen zoete kruidenbitter, maar een stevige  – 40% – grappa met een lichte hint van kruiden.

Het restaurant kort beoordeeld

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de buitenkant van het restaurant Ai Cacciatori (bij de jagers) ziet er niet uit! Je komt binnen via een gezellige bar. Hoewel rijkelijk was het interieur zeker ook mooi gedecoreerd. De Berkel apparaten ontbraken er niet. De verlichting was sfeervol, heel on-Italiaans eigenlijk, waardoor er voldoende licht was zonder dat het stoorde. De tafels waren met prachtig damast gedekt. Mooie glazen die goed gepolierd waren. Het tempo van de gangen was perfect en werd met jou afgestemd.

De bediening was super correct. Pas als je het zelf toeliet, zoals wij deden, werd het amicaal en zelfs af en toe joviaal. En toch bleef het ‘de klant is koning’ en deden ze alles om het je naar de zin te maken.

Het eten was verfijnd, goed samengesteld. Zij gebruiken de beste producten en ook hier weer door plaatselijke producten toe te passen (zero km’s) en passend bij het seizoen wat echt ten goede komt aan de rijke smaken van de gerechten.

Al met al fantastisch en zeker ook een Gondola Award waard waarbij dat simpele Michelinbordje slechts vervaagt tot een simpel aftreksel. Of krijgen wij nu toch al sterallures?

5 Gondola’s is het maximale haalbare. Complimenten voor ‘la squadra’ van ‘Trattoria ai Cacciatori’

Ai Cacciatori – Danêl
Via A. Diaz, 4
33092 Cavasso Nuovo (PN)
+39 0427 777 800

Klik hier voor meerdere blogs over restaurants

Klik hier voor een overzicht van de restaurant recensies van ‘il Tramonto’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij & Ad Smets – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.