Mozaïekstad Spilimbergo, een kleurrijke belevenis

Een aantal jaren geleden werden 21 Italiaanse plaatsen uitgeroepen tot ‘Gioielli d’Italia‘ de juweeltjes van Italië. Het noord Italiaanse stadje Spilimbergo is er daar één van. Leuk voor een dagtrip met een bezoek aan de oude binnenstad, romantische straatjes met een kasteel, dom en een mozaïekschool.

KLEUREN staan centraal in Spilimbergo, naast de vele mozaïeken, zijn veel gebouwen aan de buitenkant beschilderd. Diverse palazzi (herenhuizen) zijn voorzien van fresco’s en ook de buitenwand van de dom is beschilderd met een groot fresco van de heilige San Cristoforo. Door de beschilderde voorkant kreeg het kasteel zelfs de bijnaam ‘Palazzo Dipinto’ (het beschilderde paleis/kasteel).

De geschiedenis van Spilimbergo gaat terug naar de elfde eeuw toen zich hier de familie Spengenberg vestigde. Een belangrijke adellijke familie afkomstig uit Karinthië waarvan leden door de Patriarch van Aquileia benoemd waren tot landheren. Het stadje vormde zich rondom het kasteel van deze familie. Spilimbergo is hoogstwaarschijnlijk de Italiaanse verbastering van de Duitstalige achternaam Spengenberg.

il Duomo di Santa Maria Maggiore

De Dom van Spilimbergo werd gebouwd in de 13e eeuw en is grotendeels gefinancierd door de graaf Walterpertoldo. In de catacomben c.q. de crypte van de Dom vind je de sarcofaag van deze weldoener, maar ook twee kapelletjes met prachtige fresco’s. Een heerlijke koele ‘kelder’ om tijdens een hete zomerdag even op temperatuur te komen. Wie weet bewaarde de aartsbisschop daar z’n wijnvoorraad

Niet alleen maar cultuur snuiven…

Terwijl je door de hoofdstraat Corso Roma slentert en links en rechts de met fresco’s beschilderde herenhuizen (palazzi) bewondert, moet je vooral niet vergeten even te stoppen bij de kleine winkeltjes, restaurantjes en barretjes die Spilimbergo rijk is. Achter een kopje koffie, een glas witte wijn of een kleurrijk glas Aperol Spritz kun je genieten van de rust die de oude binnenstad uitstraalt.

Na een korte pauze kun je genieten van het wijds uitzicht vanaf Palazzo di Sopra (het bovenpaleis). Tijdens de aardbeving van 1976 is dit gebouw zwaar beschadigd en werd pas recentelijk gerestaureerd. Het majestueuze pand doet nu dienst als hoofdzetel van de gemeente en de lokale politie.

de achterkant van ‘Palazzo di Sopra’ (persoonlijk vonden we deze mooier dan de voorkant)

Mozaïekschool

Een (gratis) bezoek aan de Mozaïek School van Spilimbergo met prachtige klassieke en hedendaagse mozaïeken is een leuke ervaring. Zelfs kinderen ervaren dit als een kleurrijke belevenis. Over dit pareltje in Friulië schreven we een aparte blog, klik hier.

PS: uiteraard is er in Spilimbergo nog meer te beleven en te bezoeken. Voor een blog op il Tramonto reikt dat te ver. Het moet een uitdaging blijven om zelf dit stadje te gaan bezoeken.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *