Gladde Italianen

terrazzovloer - Passage (den Haag)

terrazzovloer – Passage (den Haag)

Italiaanse immigranten brachten de pasta, pizza en ijs naar Nederland. Iets minder bekend is dat ze een heel specifiek vakmanschap naar Nederland meebrachten: terrazzo, een techniek voor het maken van o.a. gladde vloerafwerkingen.

Techniek
De terrazzotechniek zou ontstaan zijn toen 15e eeuwse Venetiaanse arbeiders restmateriaal uit de marmergroeve gebruikten om de terrassen rond hun huizen te plaveien en later bij de bouw van kerken, waarbij graniet en marmer werden gebruikt. Het restmateriaal stortte men in de betonnen vloeren. Na verloop van tijd, als op de vloeren veel gelopen was, raakten ze als het ware gepolijst, waardoor de kleine stukjes graniet en marmer zichtbaar werden. Men vond dit zo mooi dat er ook andere toepassingen kwamen.
20150601_terrazzo_vloer_Passage_Den Haag_2Eerst werden met platte stenen de oneffenheden weg geslepen. Later werd een speciaal gereedschap, de galera uitgevonden om de vloeren glad te maken. Echter het oppervlak hield een bleek, dof uiterlijk. Later ontdekten de arbeiders dat geitenmelk de marmerkleur en glans goed naar boven bracht. Tegenwoordig wordt de cementgebonden terrazzo machinaal geslepen en gepolijst.

Friulië
De terrazzieri, zoals de terrazzowerkers genoemd werden, kwamen eind 19e en begin 20e eeuw voornamelijk vanuit Friulië -‘onze’ Noord Italiaanse regio – via Duitsland en Frankrijk in Nederland terecht. Deze vaklui trokken weg uit de toen arme regio om elders hun geld te verdienen. Veelal bedoeld als tijdelijk, maar velen bleven in Nederland en stichtten daar hun gezinnen.

Er was veel belangstelling voor de terrazzo-techniek, niet alleen in kerken maar ook prestigieuze projecten als het Kurhaus Scheveningen en het Vredespaleis en de Passage in Den Haag werden voorzien van terrazzovloeren. Vervolgens kwam er vraag naar terrazzo in keukens en badkamers.

Zo zie je maar dat het Italiaanse woord terrazzo, wat eigenlijk gewoon terras betekent, met stukjes graniet en marmer letterlijk een andere dimensie heeft gekregen.

Gladde Italianen
Vroeger werden in Italianen in Nederland vaak ‘gladde jongens’ genoemd, veelal duidend op het brylcreem-gladde zwarte kapsel. Maar nog veel gladder zijn hun prachtige terrazzovloeren.

Nu de wijn
De Friulanen brachten eerst hun vakmanschap naar Nederland, nu zijn hun wijnen aan de beurt. Vooralsnog is alleen Prosecco (Friulië & Veneto) bekend bij de Nederlandse wijnliefhebber, maar in Friulië worden fantastische (witte) wijnen gemaakt. Zoals de Toni’s en Mario’s de Nederlandse vrouwenharten veroverden, zullen ook de Friulaanse wijnen de harten sneller laten kloppen.

Er trokken zoveel Friulanen weg, dat zelfs de naam 'Straat van de Emigranten' kreeg

Er trokken zoveel Friulanen weg, dat zelfs een straat de naam ‘Straat van de Emigranten’ kreeg

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *