Wijnoogst bij wijnhuis Battista II

WIJNOOGST BIJ WIJNHUIS BATTISTA II – Wat zijn we toch gezegend dat we midden in een wijndorp wonen. Dagelijks tussen de wijnranken fietsen en genieten van alle seizoenen. En getuigen zijn van het hoogtepunt van het jaar: la vendemmia, de druivenoogst!

Toen we een fietstochtje maakten, zagen we dat ze bij wijnhuis Battista II aan het oogsten waren. Ad neemt regelmatig zijn camera mee, toevallig deze keer niet, dus Ad terug naar huis om de camera te halen. Het doet hem goed om extra te fietsen want de buik wordt al wat minder dik!

Kijk, zó slank is hij al dankzij al dat fietsen!

Met de hand plukken?

Bij Battista II wordt alles machinaal geoogst. Daar waar vroeger 30 plukkers tussen de wijnranken liepen met ieder zijn eigen mand, gaat nu een vernuftige landbouwmachine langs de wijnranken en raspt als het ware de druiven van de takken. Tijd- en kostenbesparend en zeker niet kwaliteit verminderend. Deze oogst levert uiteraard dus niet de romantische plaatjes op van plukkers met strooien hoeden die zingend de druiven plukken. Er is wel degelijk veel plezier tijdens het gehele proces en zelfs tijd om met de vaste werkers (en kijkers zoals wij) een lekkere fles open te trekken.

vendemmia Battista II: tussendoor even een wijntje en proosten op de goede afloop!

Soms wel nog!

Op sommige plaatsen wordt nog wel met de hand geoogst, maar veelal omdat de steile heuvels niet met de grote landbouwmachines te bereiken en te bewerken zijn. Voor hele speciale wijnen, de zogenaamde ‘passito-wijnen’ worden de druiven wél met de hand geplukt omdat de druiven daarna in manden een aantal weken te drogen worden gelegd.

Het proces van druivensap maken blijft fascineren

Prachtig om het hele proces van wijn maken te zien. De machine die de druiven heeft geoogst kiept de druiven in een gereed staande oplegger. Wanneer die vol is, gaat ie naar ‘la cantina’ en worden de druiven overgeheveld in een grote machine die de takjes en eventuele bladeren verwijdert. Dan gaan de druiven via een dikke slang naar de pers. Binnenin de pers bevindt zich een grote rubberen ‘zak’ die zich opblaast en feitelijk de druiven tegen de buitenkant drukt waardoor al het druivensap eruit wordt geperst. Het versgeperste druivensap wordt direct overgeheveld naar de roestvrijstalen vaten waar de eerste gisting gaat plaatsvinden. De pers opent zich en alle uitgeperste druivenschillen, de druivendroesem, wordt opgevangen in plastic bakken. Deze druivendroesem gaat naar een grappa-distilleerderij die daar grappa van stookt. Geen wonder dat deze regio ook bekend staat om de heerlijke grappa’s.

Een trotse wijnboer uit Pertegada, Mauro Lorenzonetto van het wijnhuis Battista II

Mauro oogst in deze periode niet alleen zijn eigen druiven doch ook die van naastgelegen kleinere ‘wijnboeren’ die wijngaarden hebben, echter niet over de faciliteiten beschikken om wijn te produceren. Zoals ook voor Agriturismo Tiare dal Gorc. Mauro houdt deze wijnen apart en nadat de wijn op de fles gaat, hebben ze hun eigen wijn voorzien van eigen etiket en logo.

vendemmia Battista II: Alessandro Fabbroni van het restaurant Tiare Dal Gorc, samen met Sjaak, naast de bak met Ribolla Gialla druiven

Tijd over om even te ontspannen

Mauro Lorenzonetto, eigenaar en oenoloog, komt tussendoor op z’n quad even poolshoogte nemen of het oogsten naar wens verloopt. Hij houdt de regie welke druivensoorten vandaag geoogst worden en houdt bij hoeveel ‘quintali’ er geoogst zijn. ‘La cantina’ is de komende maanden zijn dagelijkse domein om er voor te zorgen dat wijnhuis Battista II ook het opvolgend jaar weer lekkere wijnen op tafel kan zetten. De mensen van Battista II kennen ons al heel wat jaren en iedereen gaat gewillig op de foto want ze weten dat steeds meer Nederlanders deze regio weten te vinden en hopen natuurlijk dat ze dan ook bij hen een lekker flesje komen kopen.

Prachtige volle en mooie druiven dit jaar. Dit is de Ribolla Gialla druif waar diverse wijnboeren fantastische bubbelwijnen van maken, smaakvoller dan de Prosecco.

Het wordt een goed wijnjaar

Mauro en ook andere wijnboeren die wij gesproken hebben zijn enorm tevreden over de kwaliteit van de druiven, mede door de vele zonuren deze zomer. Hoe de wijnen van 2019 gaan smaken weten we pas over een half jaar. Dus nog even geduld opbrengen en gelukkig is onze voorraad nog niet opgedroogd….. Niettemin is iedereen om ons heen ongelooflijk hoopvol en praten met glinsterende oogjes als ze het erover hebben. Natuurlijk nu voor hen hopen dat er geen noodweer komt waarbij de rijen wijnstokken omvallen zoals vorig jaar en dat geen hagelstenen alsnog de prachtige druiven tot moes slaan. Wij duimen voor hen op een goede afloop!

Cin cin, proost!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.