Gouden medaille voor de Sauvignon van Pitars

De Sauvignon van wijnhuis Pitars is voor de 2e keer uitgeroepen tot de beste Sauvignon van Italië. Zo’n gouden medaille verdient een beetje extra aandacht vanuit het Italië magazine ‘il Tramonto’. Benieuwd wat wij van deze wijn vonden?

In de noord Italiaanse regio Friulië maakt familie Pittaro al vier generaties lang wijnen en dat met twee verschillende wijnhuizen. Een deel van de familie werkt onder de naam Vigneti Pittaro en een ander deel onder de naam Pitars, zoals hun achternaam in de regionale Friulaanse taal wordt uitgesproken.

Prijzenpakkers!

Wij komen al meer dan 10 jaar bij beide wijnhuizen. Toen wij vernamen dat de Sauvignon van Pitars voor de tweede keer was uitgeroepen tot de beste Sauvignon van Italië, vonden wij het tijd worden om een kort netwerkbezoekje te brengen. Wie weet willen ze wel partner van ‘il Tramonto’ worden en de voordelen van PR in de noordelijke landen genieten.

de voorkant van ‘il Castello’ het kasteelachtige gebouw van wijnhuis Pitars

We werden in hun modern kasteelachtige optrekje hartelijk begroet door Nicola Pittaro, behorende tot de jongste – de vierde – generatie Pittaro en Valentino Florean, die met zijn tientallen jaren dienstverband bijna tot de familie behoort.

We komen proeven!

Toen we vertelden dat we speciaal gekomen waren om hun kampioen te proeven, begonnen de oogjes te glinsteren. “Ja, we zijn ontzettend trots op deze erkenning. Er zijn wijnconcoursen, belangrijke wijnconcoursen en DE belangrijkste wijnconcoursen!”.

Concours Mondial du Sauvignon is één van belangrijkste concoursen waaraan meer dan 1.000 wijnen meedoen die door ongeveer 75 juryleden worden beoordeeld. Om dan als winnaar uit de bus te komen is een hele prestatie. Dat het zogenaamd ‘blind’ proeven belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat de kampioen niet komt van een wijnhuis van wereldfaam en deze Sauvignon de helft, zo niet een derde kost van hetgeen een vergelijkbare fles kost bij de zogenaamd ‘bekende’ wijnhuizen.

Nederlandse consumenten vinden de prijs/kwaliteit heel erg belangrijk. Een kleine elitaire hoeveelheid goede wijn maken en verkopen tegen een prijs van € 20,- tot € 30,- per fles (niet in een wijnspeciaalzaak in Nederland, maar ‘alla cantina’, oftewel aan huis bij de wijnboer) is niet zo moeilijk, maar om voor minder dan € 10,- een sublieme wijn te maken, is een topprestatie. Een groot compliment voor Pitars!

Valentino Florean & Sjaak Verweij

De Sauvignon (100% van Sauvignon blanc druiven) won zowel in 2017 als in 2019 de prestigieuze prijs met resp. hun jaargangen 2016 en 2018. De druiven van het oogstjaar 2018 hebben ze bewust iets langer laten hangen dan andere wijnhuizen doen. Hiermee namen ze wel het risico dat de druiven bijna overrijp kunnen raken, meer suiker bevatten en daarmee de wijn een te hoog alcoholpercentage geven.

Drink me, drink me!

de parelgele winnende Sauvignon die wij verrukkelijk vonden, niet te zuur, mineraalrijk, een geweldige neus en met een bijzonder lange afdronk

Het heeft goed uitgepakt, de wijn heeft vanaf september tot februari gerijpt op metalen vaten en is in februari gebotteld. Deze wijn heeft, ondanks zijn jonge leeftijd en niet op hout gerijpt, een volle en krachtige smaak. Zoals het hoort heeft deze wijn ook de typische Sauvignon-geur van buxus – ook wel minder diplomatiek omschreven als ‘kattenpis’ – bloemen en groene appels. Niet-liefhebbers vinden Sauvignon veelal zurig, maar wij vinden dat dit zuurtje past bij deze mineraalrijke wijn met zijn sterke, typische eigenschappen. Een glas met dit parelgele goddelijke vocht hoor je bijna roepen ‘Drink me, drink me!” En daar hadden we zeker geen spijt van.

Een echte aanrader, die gedronken kan worden als aperitief in combinatie met een plak droge rauwe ham (prosciutto crudo), dan wel bij voor/hoofdgerechten met garnalen, zeebaars, zalm of kreeft. Probeer deze wijn ook eens in combinatie met een gebonden soep als vissoep of pompoensoep.

Soms schrijven we op il Tramonto over wijnen die helaas in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Wij laten ons hierdoor niet beperken aangezien wij onze enthousiasme niet onder banken of stoelen kunnen steken. Gelukkig is de Sauvignon van Pitars WÉL in Nederland verkrijgbaar.

PS: Het wijngoed van Pitars leent zich uitstekend voor een romantische trouwpartij. Je bent in ieder verzekerd van lekkere wijnen….
www.pitars.it


DE il TRAMONTO WIJNBEOORDELING
VOOR DE SAUVIGNON VAN PITARS:

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor een overzicht van alle wijnbeoordelingen van il Tramonto

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.