Provesano, onbeduidend en toch wereldberoemd

Met nog geen 500 inwoners lijkt Provesano een onbeduidend plattelandsdorpje, echter de Renaissance-fresco’s zijn uniek en in 2002 werd het dorpje overstelpt door alle media van over de hele wereld.

Arm, bescheiden, maar authentiek oord

Provesano, onderdeel van de gemeente San Giorgio della Richinvelda, is een onbeduidend plaatsje in Noord-Italië in de provincie Pordenone, tussen Venetië en Triëst. Onbeduidend, niet alleen vanwege het feit dat het slechts 500 inwoners telt, ook omdat het zich bevindt in het ‘niet’, een soort leeg gebied. Iets noordelijker bevinden zich de Dolomieten, het berggebied met prachtige natuurparken, een stuk zuidelijker heb je de kust met zee, brede goudgele stranden en veel vertier.

Provesano en het afgelegen platteland van Friulië voldoen niet echt aan het romantische beeld wat toeristen hebben van o.a. Sicilië, Sardinië, Toscane of Umbrië – met de geijkte boerderijen met vele cipressen – de overbekende regio’s die door toeristen, doch ook door intellectuelen en politici uit de hele wereld wordt overspoeld. Provesano is een arm, bescheiden en authentiek oord zoals dat in Friulië nog voorkomt. Wij van il Tramonto, die juist niet gecharmeerd zijn van het massatoerisme in sommige delen van Italië, zoeken juist de kleine pareltjes, nét dat ene kerkje of het prachtig panorama-uitzicht waar de doorsnee toerist – niet-wetend – aan voorbij rijdt.

De wereld werd opgeschrikt!

Bij nader inzien is Provesano toch niet zo onbeduidend, aangezien het jaren geleden de internationale pers heeft gehaald. Om je geheugen even op te frissen: de vermoorde Nederlandse politicus Pim Fortuyn – idolaat van Italië – had in Provesano zijn vakantieverblijf en werd in zijn geliefde dorp begraven. De moord op een Nederlandse politicus, zijn dood en zijn (her)begrafenis haalde de internationale pers. In één keer stond Provesano op de wereldkaart. Het plein Piazza Risorta is het héle dorp. Juist daar staat het huis van Pim, de bar waar hij zijn dagelijkse cappuccino bestelde en de kerk waar zijn Italiaanse uitvaartmis plaatsvond. En nu juist DIE kerk is één van de verborgen pareltjes van de noord Italiaanse regio Friulië (officieel Friuli Venezia Giulia).

foto: huis van Pim Fortuyn vlakbij de kerk met het bordje ‘piazza Risorta’ erop.

Chiesa di San Leonardo

In Provesano staat links van het huis van Pim (Rocca Jacoba) het prachtige kleine kerkje ‘San Leonardo’ met binnen fresco’s, religieuze beschilderingen van de uit Friulië afkomstige Renaissanceschilder Gianfrancesco da Tolmezzo.

Deze schilder (1450 – 1510) heette eigenlijk Gianfrancesco Del Zotto, maar kreeg de bijnaam ‘da Tolmezzo’ omdat hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van de Tolmezzo-schilderschool en tevens één van de belangrijkste exponenten van Friulaanse kunst in de 15e eeuw. In 1496 voltooide hij zijn fresco’s in Provesano, bijna 525 jaar geleden in het toen nieuwe kerkje. De fresco’s bedekken volledig de wanden en plafonds van het koor, zijn kleurrijk en echt indrukwekkend. Voor deze blog gaat het te ver om in te gaan op alle details van deze religieuze schilderingen. De onderstaande fotoreportage spreekt voor zich. Wij raden je aan om zelf een keer te gaan kijken en uitgebreid de prachtige taferelen in je op te nemen…

Il campanile, de kerktoren viel niet in goede aarde….

Grappig en vermeldenswaardig is dat tijdens de bouw van il campanile, de kerktoren, er roering was in het dorp omdat deze niet voldeed aan het lokale gebruik dat de kerktoren minstens nét zo hoog moet zijn als de dorpsput diep is. De waterput op het dorpsplein – nota bene direct vóór het huis van Pim Fortuyn – is 27 meter diep en de kerktoren is slechts 25 meter hoog. Dat zorgde dus voor de nodige commotie.

De kerk, de kerktoren, maar ook de fresco’s zijn door de eeuwen regelmatig gerestaureerd. De laatste keer na de desastreuze aardbeving die de regio Friulië in 1976 trof. Welke delen origineel, gerestaureerd of nieuw zijn, is voor ons als leken niet te beoordelen. Wat we wel weten is dat Provesano zeker de moeite waard is om te bezoeken. Niet als dagtrip, maar wanneer je toevallig in de buurt bent. Het plein is het dorp, een one-stop met bezoek aan de kerk met de fresco’s, een cappuccino drinken op het terras bij bar ‘Da Eddy’ met uitzicht op het (ex)huis van Pim Fortuyn en de waterput en de te lage kerktoren.

Belangstellenden kunnen 300 meter verderop het grafmonument van Pim Fortuyn bezoeken. Qua omvang en met al het witte marmer voor een kerkhof van een onbeduidend plattelandsdorpje wellicht pompeus, maar zeker passend bij de levensstijl van Pim Fortuyn, een unieke man met een ongekende grandeur die stierf in het politieke harnas.

klik hier voor een eerdere blog die we schreven over Pim Fortuyn

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.