3 il Tramonto Gondola awards in de categorie ‘Science’

Tijdens een feestelijke avond, waar we te gast waren bij de Italiaanse gemeente Pocenia, werden de jaarlijkse ‘il Tramonto Gondola Awards’ uitgereikt.
In de categorie Wetenschap/Opleiding werden maar liefst 3 awards uitgereikt.

De Gondola d’Oro in deze categorie ging naar één Nederlandse en twee Italiaanse vrouwen.

We begonnen met de Nederlandse Nienke Neumann en Italiaanse Giulia Gelisio. Hun unieke samenwerking vanuit hun studie laat zien dat ook op een digitale wijze van samenwerken er synergie kan ontstaan die grenzen laat verdwijnen. Met toestemming van de opleiding van Nienke mocht zij als stageopdracht een boek vanuit het Nederlands naar het Italiaans vertalen. Een extra moeilijkheidsgraad voor een student aangezien het voor de studie eigenlijk vanuit het Italiaans naar het Nederlands moest zijn. In dat kader heeft il Tramonto een brug weten te slaan tussen een (ex)studente van de universiteit van Udine om als tutor op te treden. Il Tramonto heeft heel bewust verschillende soorten onderwerpen in het boek L’Amore beschreven en heeft heel bewust gebruik gemaakt van spreektaal en niet van literaire taal, waarbij Nienke de moeilijkheid kreeg om ‘normaal’ en beeldend taalgebruik te vertalen in het levend en gangbare Italiaans. En dat alles met met hulp van Giulia. Dit is gelukt en een mooi e-book is het resultaat. Een resultaat dat in twee talen wordt gepubliceerd en daardoor ook mede gebruikt kan worden op alle Nederlandse en Belgische opleidingen waar men Italiaans doceert.

De il Tramonto Gondola d’oro awards werden aan Nienke en Giulia uitgereikt door Sirio Gigante, burgermeester van Pocenia en gastheer van deze avond.

De derde award ging naar de Italiaanse Fabiola Tilatti. In tegenstelling tot de andere prijswinnaars was zij vooraf niet op de hoogte gesteld.

Motivatie voor haar award: We hebben een zeer belezen dame onder ons midden, een mevrouw die met kop en schouders boven de grote menigte uitsteekt als het gaat om het promoten van FVG. Niet alleen in haar eigen regio is ze bijzonder bekend, ook in Oostenrijk. Wijn is zeker haar eerste passie naast haar liefde voor haar man en kinderen, doch de kunst (schilderijen, plastieken, fotografie en zeker de literatuur) krijgt tijdens de degustazioni die zij organiseert, grote aandacht. Fabiola Tilatti draagt ertoe bij om kunst in combinatie met wijnen en typische Friulaanse gerechten voor een ieder toegankelijk te maken. Hier en in het buitenland (vanaf Hamburg tot München in Duitsland en van het Noorden van Nederland tot in Maastricht in Nederland kent men haar als een bevlogen Friulaanse, een echte ambassadeur met passie!) Fabiola Tilatti heeft zeker een record aan georganiseerde boekpresentaties op haar naam staan, ze kent vele landelijk bekende auteurs persoonlijk. In dit kader werd zij gevraagd om op basis van haar rijke ervaring samen met Nienke Neumann een wetenschappelijke review te doen van het boek L’Amore met als doel de literaire waarde ervan extra te verdiepen, gelijkwaardig aan het literaire niveau van de Nederlandse versie echter dan nu gekoppeld aan de Italiaanse cultuur.

 

Deze avond was zij dagvoorzitter en zij was even van slag toen haar strakke regie van deze avond werd onderbroken. De prijs werd door de Minister van Landbouw (Cristiano Shaurli) en de Directeur van het Bureau voor Toerisme (Bruno Bertero) gezamenlijk uitgereikt aan Fabiola Tilatti. Fabiola was helemaal flabbergasted. Ze had het helemaal niet verwacht. Ze werd door alle panelleden hartelijk omhelsd en gekust. De burgemeester van Pocenia had een flinke bos bloemen voor haar gekocht. Oranje bloemen, met een knipoog naar Nederland. Met een nog grotere smile op haar gezicht zette Fabiola het programma voort met de doop van de tulp, want the show must go on!!!

En evenals bij de vorige editie van ‘la serata’, de feestelijke il Tramonto-avond, wisten we Fabiola aan ons te binden om deze avond samen met ons inhoudelijk voor te bereiden en tevens als dagvoorzitter op te treden. Een rol die op haar lijf is geschreven, want ze heeft het fantastisch gedaan, wat een kei! Alleen al voor haar enorme inzet zou ze een il Tramonto-lintje verdiend hebben!

Giulia Gelisio – Enrico Anselmi – Nienke Neumann

Naast de uitreiking van de il Tramonto Gondola Award d’oro aan deze dames stond er deze avond nog veel meer op programma:

klik hier voor uitgebreid verslag met fotoreportage van de hele avond

klik hier voor de reportage over de prijswinnaar in de categorie ‘Rode wijnen’

klik hier voor de reportage over de prijswinnaar in de categoriën ‘Handel’ en Cultuur’

klik hier voor de reportage over de doop de tulp ‘Tramonto Friulano’. Als eerste Italiaanse regio heeft Friuli een eigen tulp genoemd naar deze regio

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets &  Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *