Uitreiking il Tramonto Golden Gondola Award 2016

gondola_award_baccichetto_umbertoHet is het tweede jaar dat de ‘il Tramonto Gondola Award’ wordt uitgereikt. Vanuit il Tramonto hebben wij deze prijs in het leven geroepen, enerzijds om naast de promotionele activiteiten via onze blogs en het digi-magazine de Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia – die ook wel het Toscane van Noord Italië wordt genoemd – nog eens extra in de schijnwerpers te zetten in Nederland en België. Anderzijds is het onze bedoeling om de winnaar te belonen voor een uitzonderlijke prestatie (in verschillende categorieën zoals wijn, muziek, kunst, toerisme, bestuur etc.) en de inzet voor het slaan van een brug tussen Italië aan de ene en Nederland & België aan de andere kant.

Winnaar 2016
prosecco-extra-dry_foto-flesDe winnaar van de Golden Award was dit jaar wijnhuis Umberto Baccichetto voor hun excellente Prosecco Spumante (extra dry DOC Latisana Friuli) en hun samenwerking met Nederland en België. Tijdens wijnproeverijen in Nederland sprong hun Prosecco er met kop en schouders bovenuit. In België moesten zelfs Franse champagnes het afleggen tegen deze Italiaanse bubbelwijn.

En bij een prijs hoort natuurlijk een feestje. Roberto De Nicoló, de oenoloog en directeur/eigenaar van Wijnhuis Baccichetto voelde zich enorm vereerd met de toekenning van deze prijs en heeft het groots aangepakt. Een pr-bureau werd ingeschakeld voor de formele uitnodiging die in met de hand geschreven grote witte enveloppen werd verstuurd. Voor de avond zelf werden prachtige programmaboekjes gedrukt en was een plaatselijk restaurant ingehuurd om de catering te verzorgen.

Wij hadden Fabiola Tilatti gevraagd als dagvoorzitter. Naast het feit dat ze bestuurslid is van een organisatie die toerisme rondom wijn wil bevorderen, organiseert ze zelf iedere maand een culturele avond bij haar eigen wijnhuis, Ferrin. Bovendien heeft wijnhuis Ferrin in 2015 de Golden Gondola Award gewonnen voor hun overheerlijke rode wijn, de Rosso Majon.

baccichetto_ad-smets_2056-panorama

Muziek, kunst, hapjes & drankjes
Het feest kon beginnen. De recent verbouwde boerenschuur van wijnhuis Umberto Baccichetto bood dé perfecte ambiance voor het avondvullende programma met muziek, kunst, hapjes en drankjes. De ruim 160 gasten werden verwelkomd met een glas bubbels, hun Müller Thurgau frizzante en overheerlijke Friulaanse hapjes.

Dat wijzelf, il Tramonto en onze Gondola Award niet onopgemerkt blijven, blijkt wel uit de enorme uitkomst. Vele bobo’s waren ingegaan op onze uitnodiging. We waren al bijzonder vereerd dat de minister van Landbouw *1)  toegezegd had de prijs uit te reiken en waren nog eens extra verrast door de aanwezigheid van verschillende burgemeesters en wethouders uit de regio, voorzitters van agrarische (wijnbouw) instituten. Zelfs de presidente van de culturele vereniging Unesco was er. Vele kunstenaars uit te regio gaven acte de présence, wellicht uit nieuwsgierigheid naar Gianluco Pitaccolo die we voor deze gelegenheid gevraagd hadden zijn kunstwerken tentoon te stellen, en vele mensen die eens lekker wilden genieten van een prachtig harpconcert.

Tijdens een duo-presentatie van Ad en dagvoorzitter Fabiola werd niet alleen ingegaan op onze activiteiten vanuit ‘il Tramonto’ maar ook onze inzet voor onze wijk in Eindhoven en het SAM netwerk voor een vitale arbeidsmarkt (klik hier….)

il-tramonto_3962

Simona Mallozzi & Rosanna Valesi

Concertgebouw-niveau
De avond werd muzikaal opgeluisterd door twee intermezzo’s van harpmuziek. De twee harpistes uit Parma die geregeld optreden in de Scala van Milaan en zelfs Pavarotti hebben begeleid, stonden garant voor een fenomenaal mini-concert. Tijdens het verrassingsoptreden van Ad Smets begeleidden de harpen drie romantische ‘songs’. Ondanks de drukte van de voorbereidingen, de spanningen voor deze avond en een hardnekkige verkoudheid, zette Ad als amateur-zanger een professioneel optreden neer. Complimenten.

Hoogtepunt van de avond was uiteraard de uitreiking. Cristiano Shaurli, minister van Landbouw, overhandigde de prijs aan de jongste telgen van wijnhuis Umberto Baccichetto: Giacomo en Sara. Beide studeren nog aan de universiteit en worden ‘klaargestoomd’ als de nieuwe generatie ‘Baccichetto’. In zijn speech ging de minister uitgebreid in op het belang van de promotie van de regio FVG (Friuli Venezia Giulia) en niet alleen voor wijn, maar ook voor andere landbouwproducten, cultuur en toerisme. Hij heeft publiekelijk toegezegd nauwer met ons te willen samenwerken. Zo zie je maar dat intensief en lang netwerken vruchten begint af te werpen.

il-tramonto_3938

Andrea De Nicolò (burgermeester Precenicco) Roberto De Nicolò (directeur/eigenaar wijnhuis Umberto Baccichetto) Cristiano Shaurli (minister van landbouw) Fabiola Tilatti (wijnhuis Ferrin)

Trotse burgervader
Vanzelfsprekend kwam de burgemeester van Precenicco (waar wijnhuis Baccichetto gevestigd is) aan het woord en stak zijn trots niet onder stoelen of banken. Met deze Golden Gondola Award wordt dit wijnhuis en ‘zijn’ dorp nog eens extra in de schijnwerpers gezet. Wij ontmoeten burgemeester Andrea De Nicolò regelmatig en sinds enkele jaren volgt hij – net als vele andere politici – ons op de voet via de social media. Als geboren Friulaan moest hij toegeven dat hij via ons op mooie dingen van Friulië wordt gewezen waarvan hij het bestaan niet eens wist. Hij verklaarde openlijk voor het grote publiek dat hij ‘die twee Nederlanders’ meer Friulaans vond dan hij zelf….

De avond werd afgesloten met het openen van een magnum van de winnende Prosecco. En bij die ene fles bleef het niet. De 160 gasten deden zich te goed aan de verschillende wijnen en het buffet met overheerlijke Italiaanse hapjes. Er werden veel handjes geschud, visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gepland. Kortom een goed netwerkmoment, ook voor ons.

We verheugen ons al op 2017.

*1) net als Duitsland kent Italië ook autonome ‘Bundesländer’

links:
uitreiking Golden Gondola Award 2015
website wijnhuis Umberto Baccichetto – Engelstalig
website wijnhuis Umberto Baccichetto – Duitstalig
overzicht ‘il Tramonto ‘wijnwaarderingen

 

 Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *