Een echte nieuwe Italiaanse smaakexplosie: PROGIALLO

Netwerkende wijnboeren!

Lezers die ons volgen, weten dat wij een van de grootste werkgeversnetwerken in Nederland hebben opgericht en aansturen met als doel om op collegiale wijze samen te werken ergo iets goed te doen voor de BV Nederland, om er SAMen beter van te worden. Jaren terug hebben wij vanuit deze optiek eveneens een start gemaakt om al netwerkend Noord Italië rond te trekken en organisaties aan ons te binden.

Processie van Echternach

meer dan 10 wijnboeren tezamen op een netwerkbijeenkomst is bijna een unicum……

Om een effectief werkend netwerk op te bouwen ontkom je niet aan eigen ervaringen dat dit veelal een proces is van drie stappen vooruit en weer twee achteruit, het oorspronkelijke ritme van de Processie van Echternach. In 1947 is men daar overstag gegaan omdat dit ritme voor teveel chaos zorgde. Door over te gaan naar het springen afwisselend van de linker op de rechter voet ontstond de wereldberoemde springprocessie. Over minder chaos gesproken!

Mag netwerken in Nederland al ‘net werken’ genoemd worden, in Italië staat ons soort zakelijk netwerken zoals het SAM Netwerk nog niet eens in de kinderschoenen. Ik denk dat wij echte pioniers genoemd mogen worden en met de eerste echte netwerkbijeenkomst die wij recent georganiseerd hebben, denk ik ook dat we voor het eerst flink in de spotlight zijn komen te staan, zo van ‘die Nederlanders zijn zo gek nog niet……..!’

Warme contacten

Veel mensen denken goed te kunnen netwerken echter niets is minder waar. Goed netwerken betekent dat je moet voldoen aan verschillende eisen, zoals het hebben van warme contacten. Warme contacten zijn contacten die je dus moet onderhouden, waar je energie in moet steken.

Als het gaat om onze warme Italiaanse contacten, komen we in ieder geval uit bij wijnboeren. “Laten we die eens bijeen halen!” En meteen kwam de vraagstelling boven wat dan het uitgangspunt daarbij zou kunnen of moeten zijn? Onder welk mom kunnen we hen samen aan tafel brengen, wat is een gerechtvaardigde doelstelling en wat moet het effect daarvan zijn?

Goede voorbereiding en inleiding

In het afgelopen jaar kregen wij geregeld een nieuwe wijnsoort gepresenteerd die door de ene na de andere wijnboer werd gelanceerd. Wijnboeren zien zich iedere paar jaar geconfronteerd met het feit dat een bepaald wijnveld niet voldoende druiven oplevert omdat de wijnstokken te oud zijn, dan wel dat de druiven minder goed van kwaliteit zijn vanwege bijvoorbeeld een schimmelziekte of een of andere parasitaire omstandigheid. In de afgelopen paar jaren worden bovendien veel landbouwgronden omgevormd tot wijnvelden, veelal doordat de Europese subsidie op maisvelden komt te vervallen waardoor een maisveld bijna niet meer winstgevend is. Natuurlijk zie je een toename van wijnvelden met de Glera-druiven, waarvan de overbekende Prosecco wordt gemaakt. Wereldwijd is er een enorm te kort aan Prosecco. Het vreemde is dat de overheid de oppervlakte en productie van Prosecco heeft gemaximaliseerd echter anderzijds is het bij wet toegestaan om maximaal 15% andere druiven te gebruiken om toe te voegen aan de Glera-druiven om er Prosecco van te maken. Rare jongens, die Romeinen!

netwerken is de contacten warm houden….

Vanwege het feit dat het bij wet verboden is om meer Glera te verbouwen dan is toegestaan, zijn veel wijnboeren gestart met het verbouwen van een autochtone druif, de Ribolla Gialla. Een wijn die – in tegenstelling tot Prosecco – ook zonder bubbels bijzonder smakelijk is. Stel dat een fles Prosecco niet direct leeg gaat (iets wat bij ons nauwelijks voorkomt), is de bubbel er de volgende dag toch echt wel van af en hou je een smakeloze wijn, ‘acqua sporca’, over. Bij de Ribolla Gialla hoef je daar niet bang voor te zijn, het blijft een gouden juweeltje!

Het Friulaanse dorpje Prosecco waar nog steeds geen Prosecco geproduceerd wordt!

Het dorpje Prosecco ligt op ongeveer 40 kilometer van ons huis vandaan. Een piepklein gehucht op een steenworp afstand van het prachtige paleisje MIRAMARE waar Sissi ooit heeft gelogeerd als zij wilde bijkomen van het strenge Spaanse Hofceremonieel in Wenen dat als een keurslijf zwaar op haar tengere lichaampje drukte.

Miramare

Wellicht dat ze dit zware harnas naast zich neer kon zetten en gehuld in de zoele zeelucht van het meridionale klimaat van de Golf van Triëst even kon bijkomen van haar boosaardige schoonmoeder als ze haar kamer ‘boekte’ in het paleisje van haar zwager Maximiliaan, de latere keizer van Mexico en diens vrouw prinses Charlotte van België. Of ze er nog heeft verbleven nadat keizer Maximiliaan in Mexico werd onthoofd en de ongelukkige prinses terugkeerde naar België is niet bekend.

Het dorpje Prosecco ligt dus in de autonome regio (in Duitsland heet zoiets een Bundesland) Friuli Venezia Giulia en niet in de Veneto, waar men het ‘epicentrum’ van de wereldbekende bubbeldrank ‘Prosecco’ aantreft, te weten het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene. Gelijk zeg ik erbij dat het gebied waar officieel Prosecco mag worden geproduceerd veel groter is en bijna geheel Friulië omvat. Wat betreft het gebied (de Carso) waarin het dorpje Prosecco ligt, daar mocht tot voor kort geen Prosecco verbouwd worden. Inmiddels is het DOC gebied uitgebreid tot het dorpje Prosecco, er is vanuit de overheid aangegeven dat naast de 400 hectare verlaten wijnvelden er 100 bij mogen komen voor de Glera druif en men heeft voor bijna een miljoen Euri (zal wel Europees geld zijn geweest) een wijnstraat aangelegd, echter tot op heden tref je er geen Glera druiven aan! Want……. er is een andere wettelijke regel gekomen die dezelfde gebieden heeft aangewezen als broedplaatsen voor vogels waardoor wijnbouw in strijd zou zijn met de natuur! Raar maar waar, typisch Italiaans, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!

Friulaanse Prosecco haalt prijzen

De minister van landbouw van Friulië overhandigt de ‘il Tramonto Gondola Award’ uit aan wijnhuis Umberto Baccichetto voor hun voortreffelijke Prosecco

Friulië is dus formeel Proseccogebied. Zo heeft de Prosecco van wijnboer Umberto Baccichetto al vele prijzen gewonnen, onder andere de ‘il Tramonto Gondola d’Oro’. En nog steeds vinden wij deze feestelijke bubbelwijn een van de lekkerste, lekkerder zelfs dan die uit de Veneto die bovendien ook nog eens belachelijk hoog geprijsd is.

Toch heeft de regio Veneto haar slag weten te slaan door net te doen alsof de Prosecco alleen van hen is. Niets is minder waar zoals je nu dus weet, echter frustrerend mag het voor de brave Friulaanse wijnboeren best wel genoemd worden. Veel Friulanen kenmerken zich als superharde werkers echter tevens als slechte marketeers die ook nog niet eens met elkaar weten samen te werken. En laten wij dát nou nemen als uitgangspunt voor een netwerkbijeenkomst!

Kadootje voor de hardwerkende Friulaanse wijnboeren

Een tafeldiscussie over hoe men kan samenwerken en streven naar synergie is natuurlijk interessant echter voor ons niet echt uitdagend. Ook voor Friulanen niet want dat zijn – net als wij – levensgenieters, dus dachten wij aan een tafeldiscussie gekoppeld aan een wijnproeverij. En zo kwamen wij op de gedachte dat iedere wijnboer zijn nieuwe bubbelwijn zou meenemen. Een wijnproeverij onder aanvoering van de belangrijkste sommelier van deze regio, tevens bestuurder van de sommeliervereniging van heel Italië. Toen wij in de voorbereiding Fabiola, de vrouw van wijnboer Paolo Ferrin, vroegen wat zij ervan vond om haar te vragen om deze avond inhoudelijk te begeleiden, gaf ze resoluut als antwoord dat we zo’n zware jongen nooit zouden krijgen of we moesten een flink bedrag neerleggen. Ze viel dan ook van haar stoel toen ze vernam dat het zwaargewicht meteen ‘ja’ zei en voor ons zelfs pro deo! Hij kende ons en wist dat we een groot netwerk vertegenwoordigen hetgeen hem meteen positief stemde.

Terwijl Sjaak een zoveelste wijn inschenkt, onderhouden Fabiola en Cinzia zich vermakelijk. Cinzia had een verrukkelijk gerecht meegenomen uit haar restaurant ‘Tiare Dal Gorc’

In de voorbereiding hadden wij research verricht rondom de marketing van deze nieuwe bubbelwijn, gemaakt van de Ribolla Gialla, een druivensoort die ALLEEN in Friulië verbouwd mag worden. Dus NIET in de Veneto. Oh, hoe mooi zou het zijn als de Friulanen nu eens de handen ineen zouden slaan om die ‘Veneti’ een poepje te laten ruiken. Wat als zij nou eens gezamenlijk met een krachtige productnaam, concurrerend aan ‘Prosecco’ zouden komen om deze nieuwe en bijzonder smakelijke feestelijke bubbelwijn wereldwijd te vermarkten! Wij hadden het voorstel klaar dat we als kadootje wilden aanbieden op de netwerkavond.

De avond zelf

Tijdens de inleidende presentatie hebben Sjaak en ik de aanwezige wijnboeren, samen een kleine Nederlandse provincie omvattend, middels een paar sketches laten inzien hoe een gemiddelde Nederlander of Belg aankijkt tegen wijnen afkomstig van deze autonome regio FVG (Friuli Venezia Giulia). Hoe onbekend de wijnen – helaas – toch nog zijn en waarom.

Suzi Baccichetto had enkele zalige Friulaanse gerechten klaargemaakt om de proeverij op een ‘Bourgondische’ wijze te eindigen. Mmmmmm

Wij hebben hen laten inzien dat het belangrijk is om Friulië allereerst goed en aantrekkelijk op de kaart te zetten. Iedere wereldburger denkt bij Toscane aan Chianti en aan cipressen en heuvels, echter die hebben wij hier ook! Men denkt bij Liguria aan de Primitivo en aan olijfolie, terwijl Friulië misschien wel een verfijndere oliefolie kent. De Piëmonte heeft haar Barbera en de regio staat bekend om wintersport. Op 85 kilometer van de Golf van Venetië kan men 10 maanden per jaar skiën, dus dat treft men ook aan in Friulië.

Daarom trachten wij hen met de in het leven geroepen ‘il Tramonto Gondola Award’ te helpen om de Unique Selling Points zelf te ontdekken en internationaal neer te zetten, te vermarkten. Dat maakten wij de aanwezigen deze avond duidelijk. Bovendien hebben wij hen middels een kleine sketch van Sjaak duidelijk gemaakt dat het ongelooflijk belangrijk is om zich te verdiepen in de omstandigheden en wensen van potentiële klanten en toeristen om met hun marketingstrategie er beter op te kunnen inspelen.

en hoe spreekt een Italiaan de naam Sjaak Verweij uit?!????

Sjaak maakte duidelijk dat het voor een Italiaan net zo moeilijk is om de naam ‘Sjaak te kunnen onthouden en uitspreken als voor ons Italiaanse namen Verweij’ (het Italiaanse alfabet kent geen j, k, w, een dubbele ‘a’ noch een ij). Zo heet een vriendin van ons Fanciulacci en een andere Bevilacqua en weer een andere Taglialegna. Maar denk hier bijvoorbeeld ook aan het Friulaanse druivenras schioppettino. En nu dan de Ribolla Gialla Spumante. Klinkt mooi en zeker Italiaans, echter lang en moeilijk voor veel mensen!

Vandaar dat wij de naam PROGIALLO propageerden. Kort, krachtig en makkelijk te onthouden!

En het effect?

Bij onze presentatie scoorden we een bijzonder levendige discussie, ons voorstel hakte er echt even flink in. Want een Friulaan is ook een Italiaan ergo iemand die vanuit z’n genetische bepaaldheid de dichterlijke muzikaliteit in woorden voelt. Voor hen staat de naam Ribolla Gialla Spumante gelijk aan poëzie, een liederlijk gedicht. Nu vanuit wetgeving ook nog is bepaald dat deze druivensoort alleen is voorbehouden aan Friulië (en dus niet aan de Veneto) kennen ze bovendien nog een grote trots. En nu zouden wij hen die elegantie afnemen door met een andere merknaam te komen omwille van een wereldwijde verkoop? De discussie aan de enorme tafel gedurende de flinke proeverij (we hadden maar liefst 12 bubbels te proeven) zette zich levendig voort. Inhoudelijk een puike discussie waarbij er stevige statements werden gedaan en waarbij men afrondend concludeerde dat het echt goed is om als concullega’s om de tafel te zitten. “Waarom hebben we Nederlanders nodig om dit te bewerkstelligen, waarom lukt het ons zelf niet?”

wijnboer Marco staat op en oppert het idee om toch te starten met een gezamenlijke ‘Progiallo’

Tegen het einde van de proeverij stond een van de wijnboeren, Marco, op. Een reus van een vent en terwijl hij in eerste instantie geen meerwaarde zag in een handelsnaam voor het buitenland, kwam hij nu met het voorstel dat ieder der aanwezige wijnboeren 10.000 liter zou kunnen reserveren om PROGIALLO te maken. Waarom niet proberen?

Tja, voor ons – netwerkers en ook nog eens vrije denkers – sluit zo’n oproep toch wel erg aan bij onze levenshouding: DOEN is de nieuwe manier van DENKEN!

Wordt vervolgd en wie weet wordt PROGIALLO nog wel bekender dan de Prosecco …..

Wil je een blog in het Italiaans lezen over deze avond, klik hier

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie & foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

2 comments

  • Nathalie van der Meulen

    Wat een ontzettend leuk en interessant verhaal. Sinds ik in 2016 een cursus ondernemings plan maken heb gedaan blijf ik geïnteresseerd en drive houden in onderneming. Mijn moeder heeft onlangs een b&b opgestart waarvan ik de marketing doe. Ik probeer geheel FVG in kaart te brengen. Ik zoek dus veel op Google en belandt zo op jullie pagina. Aankomende week zoek ik haar op, en zou mij leuk lijken om bij jullie om het hoekje te komen kijken.

    • Hallo Nathalie, dan hebben we dus een grote overlapping. Wij brengen FVG ook in kaart! Neem zeker contact met ons op! Heb je ons telefoonnummer? Anders hier: 06-48131348. Groeten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.