Zoete witte wijn wint de ‘il Tramonto Golden Award’

Onlangs reikten we de ‘il Tramonto Gondola Golden Award’ 2018 uit. In de categorie zoete witte wijnen ging de prijs naar de Verduzzo Friulano van wijnhuis Le Celline.

Sjaak Verweij – Ivan Degan – Chiara Pozzetto – Ad Smets

Vanuit il Tramonto hebben wij deze Award in het leven geroepen.

Naast de promotionele activiteiten via onze blogs en het digi-magazine willen we met deze award de Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia – die ook wel het Toscane van Noord Italië wordt genoemd – nog eens extra in de schijnwerpers zetten in Nederland en België.

Voor de verschillende categorieën (agrarische producten, wijnen, toerisme, politici, ambtelijk bestuur, industrie, cultuur, etc.) zijn er de gouden, zilveren en de bronzen Gondola’s.

Verduzzo, het zoete buitenbeentje van de witte wijnen

Villa Manin-Kechler in San Martino di Codroipo (UD)

De Verduzzo-druif is één van de oorspronkelijke druivenrassen van de noordelijke Italiaanse regio Friulië (Friuli, Venezia, Giulia of afgekort FVG), daarom ook vaak Verduzzo Friulano genoemd. De Verduzzo is een frivole zoete witte wijn, die veelal wordt gebotteld in een transparante fles waardoor de prachtige gouden kleur goed tot z’n recht komt. Wijnhuis Le Celline heeft haar ‘cantina’ – de productielocatie – in San Martino di Codroipo in de majestueuze stallen van Villa Manin-Keckler. Echter dit ligt in het DOC gebied Friuli Grave. Hun wijngaarden echter liggen een stuk verderop in DOC gebied Colli Orientali. Hun Verduzzo-wijnranken liggen bijna op de grens van Ramandolo, een piepklein wijngebied wat de hele zoete Ramandolo-wijn levert. Geen wonder dat de Verduzzo van Le Celline ietsje zoeter is en meer aroma heeft dan de meer zuidelijk gelegen wijngaarden van de DOC Friuli Grave.

Deze Verduzzo is niet ‘mierzoet’ zoals we veelal bij dessertwijnen gewend zijn en met slechts 12% alcohol lichter dan de meeste dessertwijnen. Deze frivole Verduzzo, met een geur van bloemen en vanille en een lichte smaak van appel en perzik, laat zich heel goed drinken zowel bij desserts als bij een kaasplankje, zeker bij oude kazen en zelfs bij pittige blauwschimmelkaas, bijvoorbeeld de Italiaanse gorgonzola. Vergelijkbaar met een goede port, de één drinkt het als aperitief, de ander als begeleider van een dessert of kaasplankje.

Prijswinnaar

Tijdens een een wijnproeverij die il Tramonto organiseerde met wijnliefhebbers en met sommeliers kwam de Verduzzo van wijnhuis Le Celline als prijswinnaar uit de bus.

tst
Ivan Degan & Chiara Pozzetto met hun fles Verduzzo Friulano

Verrassingsbezoek aan Le Celline
In de afgelopen jaren lichtten we de prijswinnaars van te voren in en werden tijdens een feestelijke avond de il Tramonto Gondola Awards uitgereikt. Dit keer pakten we het anders aan en kozen we voor een verrassingsbezoek.

Wijnhuis Le Celline wordt gerund door een jong enthousiast paar: oenoloog, de wijnmaker Ivan Dega en Chiara Pozzetto die de verkoop en marketing voor haar rekening neemt. Omdat ze een Open Dag hadden waren we ervan verzekerd dat ze beiden aanwezig zouden zijn.

Het jonge paar runt Le Celline op een moderne, eigentijdse en tevens duurzame manier. Zonder het certificaat ‘bio’ doen ze alles met respect voor de natuur, cultuur en historie. De druiven worden met de hand geoogst en met alle zorg maken ze hun wijnen. Hun website (link) opent met ‘i frutti della nostra terra’ – de vruchten van onze grond. Een dubbele betekenis want de druiven zijn daadwerkelijk vruchten, maar ook hun wijnen zijn de ‘vruchten’ van het werk op hun wijngaarden.

Chiara en Ivan waren ontzettend verrast. Uiteraard waren ze blij en trots om een internationale erkenning te krijgen voor één van hun wijnen. Vereerd namen ze de ‘il Tramonto Golden Gondola Award’ in ontvangst. De ouders van Ivan waren ook aanwezig en trotst glunderden ze tijdens het maken van de foto’s.

Helaas zijn de wijnen van Le Celline NOG niet verkrijgbaar in Nederland. Als ‘il Tramonto’ zijn we naarstig op zoek naar een importeur om deze zoete witte wijn op de Nederlandse markt te brengen. Maar gezien de hoge kwaliteit en de bijzondere smaakexplosie zal deze Verduzzo binnenkort zeker de Nederlandse en Belgische markt veroveren…..

Onderstaand de ‘il Tramonto’ wijnwaardering van de Verduzzo Friulano van wijnhuis Le Celline

5,0 is de maximale score, wat een prachtige prestatie!!!!

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.