Pizza toegevoegd aan Werelderfgoedlijst

De pizza is toegevoegd aan de Unesco lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Het nieuws werd onlangs door Unesco bekend gemaakt en door de trotse Italiaanse minister van landbouw gedeeld op de sociale media.

Een van de favoriete pizza’s van Ad: prosciutto funghi met een ei

Om precies de zijn is het de edele kunst van pizza’s maken zoals dat in Napels gebeurt, die deze vermelding krijgt.

Voor Unesco is het duidelijk dat Italië een grote culinaire kennis bezit. Bewonderd wordt de productie en de traditie van de pizza, de bijbehorende gebaren (zoals het in de lucht gooien van het deeg), het draaien van de pizza in de houtoven, de Italiaanse liedjes tijdens het maken en de kennis over het produceren van het juiste pizzadeeg.

Onze Angelo Tria (Ristorantino Agli Angeli te Pertegada) zingt, speelt en dolt als hij met al z’n adhd talenten de lekkerste pizza’s weet te fabriceren!

De vereniging van Napolitaanse pizzamakers maakt zich al jaren sterk om hun pizza de hoogste status te bezorgen. Zeer strenge richtlijnen maken dat een pizza een authentieke Napolitaanse pizza is, gemaakt met deeg van tarwebloem, biologische gist, zeezout en water. Het deeg moet met de handen gekneed worden. Er bestaan maar twee soorten Napolitaanse pizza’s: Marinara en de meeste bekende pizza Margherita.

schilderij van koningin Margherita (Villa Russiz – Capriva del Friuli – GO)

Pizza Margherita
Volgens overlevering zou de plek van de pizza gevestigd zijn door het bezoek van Koning Umberto I aan Napels (1870). Voor zijn vrouw Koningin Margherita werd speciaal de pizza Margherita gebakken in de kleuren van de Italiaanse vlag met tomaten, mozzarella en basilicum. Hierna veroverde ‘la pizza Margherita’ heel Italia en daarna de rest van de wereld.

Tegen beter weten in wordt algemeen aangenomen dat hierdoor Napels de bakermat is van de originele versie van de pizza. Een aantal jaren geleden toonde voedingsgeschiedkundige Giuseppe Nocca wetenschappelijk aan dat de pizza helemaal niet uit Napels stamt, maar uit Gaeta in de regio Lazio (rondom Rome). In kerkdocumenten van 997 na Christus trof hij een overeenkomst aan dat een molenaar aan de bisschop met Pasen en Kerst twaalf pizza’s moest bakken als tegenprestatie voor het gebruik van het land van de kerk waarop hij zijn molen had gebouwd (klik hier voor het hele verhaal).

Ondanks dit historische bewijs is het de traditie van de Napolitaanse pizza’s die dit gerecht zo beroemd heeft gemaakt. En ondanks het feit dat het oorspronkelijk een arme-lui-gerecht was, is de pizza uitgegroeid tot een ware mythe. En iedere Italiaan wijst je een andere pizzeria aan waar je DE BESTE PIZZA kunt eten.

En wij? Wij eten geregeld een lekkere pizza, als we geen vis of schaaldieren eten, bij ons eigen restaurant in Pertegada, een van de beste restaurants van onze regio: Ristorantino Agli Angeli.

De pizza oven van ristorantino Agli Angeli te Pertegada

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *