Prediale, een prachtige witte wijn met een bijzondere naam

Tijdens een bezoek aan wijnhuis Reguta in het noord Italiaanse dorpje Pocenia mochten we hun ‘nieuwe’ wijn proeven, Prediale. Het is altijd spannend om iets nieuws uit te proberen, zeker wanneer de wijn van verschillende druiven is gemaakt.

Zonder de wijn geproefd te hebben, waren we getriggerd door de naam. De naam Prediale kent twee herkomsten die waarschijnlijk feitelijk samensmelten. De term prediale werd in de Middeleeuwen al gebruikt voor een soort burchtstadje (meer burchtdorp…) waar de boeren werkten voor ‘de heer’ een herenboer. Tevens moesten boeren een deel van hun oogst afstaan aan de kerk om de pastoor, il prete, te onderhouden. Dat was hun ‘prediale’. Vergelijkbaar met een tiende, ook wel tiendenrecht genoemd, een kerkelijke en sociale belasting waarbij één tiende van de oogst moest worden afgedragen.

Al bij de eerste slok riepen we “Wat een speciale wijn!”. De wijn heeft een volle smaak en voor een ogenblik dachten we dat het een houtgerijpte wijn was. Niets is minder waar, deze witte wijn is gerijpt in metalen vaten. Door de blend van de drie druiven is het volgens ons een wijn die een allemansvriend kan worden, een beetje de smaak van de internationaal populaire Chardonnay, de Sauvignon overheerst niet (niet iedereen is gecharmeerd van de typische geur en smaak van de Sauvignondruif) en dan de prachtige strogele kleur, alsof je een 5 jaar oude Chablis in je glas hebt.

Met de neus boven het glas ruik je tropisch fruit en bloemen. De wijn heeft een prettige dronk, op het eerste gezicht zacht en fris maar daarna blijft de smaak heel lang hangen. Prediale kan zowel als aperitief gedronken worden, bij voorgerechten (primi) als risotto en zelfs bij hoofdgerechten als vis (zelfs vette vis, zalm) en bij wit vlees. Met deze naam zou het ook een passende miswijn zijn. Dan drinkt de pastoor (prete) zijn eigen Prediale, pastoorswijn.


Onze passie voor wijn delen met anderen

Wij mogen niet alleen maar op onze eigen smaak afgaan en daarom hebben we deze wijn in Nederland met een aantal wijnliefhebbers op verschillende momenten gedronken. Als aperitief maar ook bij een visgerecht. Wij moesten ons inhouden om niet bij de eerste slok de anderen te beïnvloeden. Gelukkig waren onze tafelgenoten net zo onder de indruk van Prediale als wij zelf. Een voltreffer, een pareltje!

Proeven met vrienden

Een pareltje

Ja wanneer is een wijn een pareltje? Als een bijzondere wijn van € 30,- fantastisch smaakt? Of in geval je een verrukkelijke wijn tegenkomt die nét even iets anders is die je ook nog kunt kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Wij vinden Prediale van Reguta een pareltje.

Soms schrijven we op il Tramonto over wijnen die helaas in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Jammer, maar wij kunnen ons enthousiasme niet onder banken of stoelen steken! Gelukkig is Prediale WÉL in Nederland verkrijgbaar. Wijnimporteur Friulvin heeft voor de lezers van il Tramonto deze wijn zelfs tijdelijk in de aanbieding gezet.

Wijnimporteur Friulvin heeft voor de lezers van il Tramonto deze wijn zelfs tijdelijk in de aanbieding gezet. Belangstelling? Klik hier voor de webshop van Friulvin.


DE il TRAMONTO WIJNBEOORDELING VOOR PREDIALE:

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor een overzicht van alle wijnbeoordelingen van il Tramonto

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.