Agrotoerisme ‘Tiare dal Gorc’ – alleen eigen seizoensproducten

Het draagt de titel van restaurant niet en toch vermelden wij deze agriturismo op onze lijst van eetgelegenheden. Precies op de helft tussen de autosnelweg en de gouden stranden van Lignano aan de Golf van Venetië ligt Tiare dal Gorc (Land van Gorgo).

binnen, achter in de tuin of voor het pand zitten, alles kan…

Agrotoerisme, alles van eigen bodem

Een pak met appelsap en perensap, natuurlijk de tap met de Prosecco van wijnboer Battista II en dan de biertap (vlnr).

Het landbouwbedrijf – met tevens diverse hectares fruit – van deze lieve familie levert de producten die je krijgt voorgeschoteld, verse producten met zero km’s. Logisch dat ze alleen seizoensproducten serveren met de juiste smaak omdat ze ‘eetklaar‘ geoogst worden ergo perfect op smaak zijn. Hier krijg je echt geen aardbeien in december voorgeschoteld! Je zult het bijna niet geloven, maar naast wijn zijn hun appel- en perensappen de meest bestelde drankjes… Oh ja, ook hun ‘eigen’ bier, gebrouwen met het graan (orzo) van hun land vindt gretig aftrek!

Het gebruik van eigen en seizoenproducten betekent wel dat de menukaart slechts een kleine keus kent. Wat maakt het uit, het smaakt allemaal goddelijk. Gerechten die door mamma op traditionele wijze in een moderne en professionele keuken worden bereid. Spijzen van de oude stempel in een redelijk nieuw jasje door het eten op een gezonde en verantwoorde wijze te bereiden. Veel groente is het adagium in deze familie!

Huiswijn = eigen wijn

De bubbels komen van het wijnhuis uit ons dorp, Battista II van Mauro en Giada Lorenzonetto. De witte (Chardonnay) en rode huiswijn (Merlot) worden weliswaar door ditzelfde wijnhuis gemaakt maar dan van de druiven van Tiare dal Gorc. Als je bedenkt dat je voor een glas huiswijn € 1 betaalt (2018) en daarvoor een goed gevuld glas wijn krijgt wat honderd keer beter smaakt dan het gemiddelde wijntje op een Nederlands terras voor veel meer geld, is het niet gek dat deze agriturismo hoog scoort op huiswijn (zie beoordeling verderop).

Voordat we de stap waagden om hier te gaan eten, zijn we er eerst een paar keer naar toe gefietst om een wijntje te drinken. Spontane, open en eerlijke mensen. ‘La mamma’ in de keuken, schoonzoon werkt op het land en komt iedere dag voor il pranzo, de lunch, naar huis. Dochter Cinzia – eigenaar van het geheel – en haar twee jonge zonen runnen de bar en het restaurant.

huisgemaakte gnocchi als gratis snack bij een glas witte wijn (sorry, het schaaltje was al half leeg voordat Ad eraan dacht een foto ervan te maken)

Borrelhapje

Zelfs wanneer je aan de bar samen 2 glazen huiswijn bestelt, krijg je een bordje met een paar stukjes stokbrood met ham, kaas of salami geserveerd. Laatst wilden wij op zaterdagmiddag na het boodschappen doen om 14.00 uur nog even een wijntje drinken. Toen kregen we een klein kommetje met een ‘restje’ eigengemaakte gnocchi met salsiccia-saus voorgezet. De klanten voor de lunch waren al klaar met eten en Cinzia liet ons de door ‘la mamma’ huisgemaakte gnocchi proeven. Overheerlijk zo’n ‘kliekje’! Er is bovendien altijd tijd voor een gezellig praatje aan de bar. Wat hebben we het toch getroffen in deze mooie hoek van Italië.

Onze eerste keer

Onze eerste keer hadden we onverwachts bezoek gekregen en hadden we thuis tijdens een aperitiefje al wat kleine hapjes gegeten. Vandaar dat we bij Tiare dal Gorc slechts kozen voor een voorgerecht, een bord met 3 verschillende ‘primi’: een lasagne met tomaten en salsiccia (worst), een lasagne met courgette en een risotto met verse rode bieten. Fantastisch van smaak, niets op aan te merken.

La Cucina Casalinga Tradizionale

De ‘traditionele huisvrouw keuken’ is de letterlijke vertaling en klinkt in onze oren oubollig zo mogelijk enigszins denigrerend maar staat in Italië voor een degelijke, eerlijke, betrouwbare en ambachtelijke keuken. Het draait bij ‘Tiare dal Gorc’ echt om eerlijk eten en drinken. De vriendelijkheid die de mensen zelf al uitstralen maakt dat het al gezellig wordt. Verder geen poespas zul je denken. Dat klopt, er zijn geen pretenties om een Bib, ster of andere vermelding te krijgen! Je zou dus kunnen denken dat men toch iets meer fantasie mocht gebruiken bij de presentatie van de gerechten, echter de aandacht gaat vooralsnog eerst naar andere zaken: duurzame producten middels een verantwoorde landbouw die het milieu niet onnodig vervuilt. Bovendien waardeerden wij het enorm dat je olijfolie uit de regio op tafel krijgt neergezet, die van azienda Cav. Guido Lorenzonetto uit ons dorp Pertegada!

Mamma di Cinzia

We zien Tiare dal Gorc per jaar groeien. Zo is er buiten al een smaakvol overdekt terras bijgekomen met uitzicht op hun wijnranken. Een romantische plek om rustig te genieten van je aperitiefje dan wel om in het maanlicht je te laten verrassen wat la mamma je voorzet!

Bij een tweede bezoek  – buiten in de tuin – hadden we als primo Parmigiana en Tagliatelle al ragû. Parmigiana, wat officeel Melanzane alla parmigiana heet, lijkt op het eerste gezicht op een lasagne, maar is een ovengerecht zónder pasta. Laagjes van gebakken of gegrilde aubergine (melanzana) met tomatensaus en mozzarella.

We twijfelden even om dit bestellen omdat de gebakken aubergine veel olie absorbeert waardoor het gerecht vaak erg vet en machtig wordt. De kokkin had de aubergine gegrild en daardoor was het gerecht perfect in balans en smaakte voortreffelijk. De Tagliatelle al ragû smaakte zoals het hoort, niet te veel saus en een prettige verhouding tussen de hoeveelheid vlees en tomatensaus.

Geregeld kijken mensen gek op als wij onze borden uitwisselen echter hierdoor kunnen we meteen samen een mening vormen over onze gerechten. De hoofdgerechten waren klassiekers, eenvoudige gegrilde vleesschotels: spiesjes met varkensvlees, salsiccia en groenten voor de een en een bord met gegrilde salsiccie (worstjes) met polenta voor de ander.

de PARMIGIANA van de lieve mamma van Cinzia

Je ziet dus dat deze agrotoerisme hoog scoort op de laatste drie onderdelen!

Wederom smaakten ook deze keer de huiswijnen prima. Als aperitief een glas Chardonnay en bij het eten de rode Merlotwijn. Gezien de warme zomeravond was de rode enigszins gekoeld. Voor sommige wijnliefhebbers wellicht een gruwel, maar wanneer rode wijn op de ‘juiste’ temperatuur wordt geserveerd, heb je tien minuten later een glas warme wijn voor je staan. Wij prefereren op zo’n moment een iets gekoelde rode wijn. Goede service van het restaurant!

Agriturismo ‘Tiare dal Gorc’
Via Daniele Manin 111
33053 Gorgo di Latisana (UD)
+39 338 179 8830
 

Klik hier voor meerdere blogs over restaurants

Klik hier voor een overzicht van de restaurant recensies van ‘il Tramonto’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

‘ogentest voor Friulanen’ (Tocai is de meest populaire wijn in Friulië)


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *