De ‘champagnes’ van RODARO

Voor onze pagina ‘il Tramonto Wine Rating’ proefden we de twee bubbelwijnen die wijnhuis Rodaro produceert: de Brut Nature en Rosé Nature, hun ‘champagnes

de il Tramonto journalisten op bezoek bij wijnhuis Paolo Rodaro Winery

Paolo Rodaro, eigenaar van Paolo Rodaro Winery is altijd al gefascineerd geweest van wijnland Frankrijk met de wereldberoemde Champagnes en besloot daarom ook ‘zijn eigen champagne’ te maken. Maar dan ook echt volgens de Metodo Classico, de Champagne-methode. Waar bij de – eenvoudige en goedkopere – Metodo Charmat de tweede gisting van de wijn in grote roestvaststalen vaten plaatsvindt, vindt bij de Metodo Classico de tweede gisting plaats op de fles zelf. Een bijzonder arbeidsintensief proces, want de flessen moeten regelmatig gedraaid worden, het bezinksel moet worden verwijderd en vervangen door nieuwe wijn. Deze werkzaamheden alleen al in combinatie met handgeoogste druiven maken de wijnen qua arbeidsuren duurder, nog los van de smaak.

In navolging van de (Franse) Champagne noemde Paolo Rodaro zijn roze spumante – in tegenstelling tot veel Italiaanse wijnboeren – niet Rosato Spumante of Rosé Spumante, echter Rosé Nature en de andere Brut Nature met als toevoeging de Franse term ‘Blanc de Blancs’ omdat deze wijn gemaakt is van alleen witte druiven.

Brut Nature – Blanc de Blancs

Net als bij vele grote Champagnes wordt deze wijn gemaakt van de Chardonnay druif echter bij Rodaro gecombineerd met de Pinot Bianco druif. De wijn heeft 24 maanden gerijpt voordat je deze als consument in het glas krijgt, hetgeen best bijzonder is en een aparte smaaksensatie aan het bruisend genot geeft.

Nu echt proeven: de combinatie van de Metodo Classico en de smaak van de Chardonnay druif maakt dat deze wijn precies zo smaakte als een goede Champagne. Het is dat wij wisten welke fles dit was, maar bij een blindproeverij zou de Brut Nature niet onderdoen voor de bubbels van de iconische champagnehuizen. Zo mogelijk zou deze zelfs hoger scoren!

Het hoge mineraalgehalte past precies bij de modeste bubbel met een klein zuurtje. De Brut Nature heeft na een explosie van smaken een ongelooflijke lange nasmaak op het midden van het gehemelte. Iedere slok nodigde ons uit om nóg een slok te nemen.
Onderstaand de ‘il Tramonto’ beoordeling met maximaal 5 te behalen gondola’s, de il Tramonto-variant op sterren of de vaak gebruikte wijnglaasjes.

Rosé Nature (Rosé Nature Millesimato 2014 Pas Dosé)

De wijn wordt gemaakt van 100% Pinot Noir en heeft 32 maanden gerijpt. Naast de Franse naam, heeft deze wijn in navolging van de roze champagne een hele lichte roze kleur. Dat is even wennen omdat veel Italiaanse roze bubbels veel donkerder van kleur zijn. De lichte kleur deed ons denken aan de Pinot Grigio die je tegenwoordig steeds vaker ziet. Waar jarenlang de Pinot Grigio wijn van kleur niet te onderscheiden was van andere witte wijnen, gaan steeds meer wijnhuizen over op de oude methode waarbij de schillen van de druiven iets langer meerijpen waardoor de wijn een grijze (grigio = grijs), zelfs een lichte roze kleur krijgt. Terug bij de Rosé Brut, de kleur was even wennen, daarna kwam het belangrijkste: drinken en proeven.

De geur van de Rosé Nature leek een beetje op die van aardbeienijs, gelukkig smaakte het niet zo .  De bubbels waren erg fijn en elegant. De smaak was vol, een goede structuur en bleef lang hangen. De puntentelling hieronder geeft je een duidelijk beeld van onze waardering.

De Brut Nature en Rosé Nature zijn prestigieuze wijnen en kunnen wedijveren met de betere Franse Champagnes. Uiteraard hangt ook aan deze wijnen een prijskaartje, maar wanneer je dat vergelijkt met de prijzen die gevraagd worden voor de bubbels van de fameuze Champagnehuizen, proosten we graag of zelfs líever met een fles Rodaro bubbels, cin cin!!!

Klik hier voor een overzicht van alle ‘IL TRAMONTO’ WIJNWAARDERINGEN

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

*) Opmerking: Objectief of subjectief? Onze wijnwaardering is een subjectief cijfer, zeker. We pretenderen geen objectiviteit, objectiviteit bestaat niet met betrekking tot wijn. Maar één ding kun je zeker weten: wij als ‘il Tramonto’ hebben geen enkel commercieel belang. Wij zijn wijnliefhebber en bovenal: we zijn klant. Als klant en de feedback die wij krijgen tijdens de wijnproeverijen doen we verslag van wat we tegenkwamen tijdens onze bezoeken aan de vele wijnhuizen die de regio Friuli Venezia Giulia rijk is. Zelfs wanneer wijnhuizen ons vragen één of meerdere wijnen te beoordelen, komen wij met een onafhankelijke – subjectieve –wijnwaardering.

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *