Mozaïekschool van Spilimbergo

De Mozaïekschool in Spilimbergo is één van de pareltjes van Friulië. Een (gratis) bezoek is een leuke ervaring, met prachtige klassieke en hedendaagse mozaïeken. Zelfs kinderen ervaren dit als een kleurrijke belevenis.

Wij hadden al ‘iets’ met mozaïek voordat we een huis in Italië kochten. Bij de verbouwing (2001) van ons huis in Nederland hebben we gekozen voor een vloer gemaakt van Italiaans marmer en graniet. Nu we in de buurt van de mozaïekstad Spilimbergo waren, mocht een bezoek aan de mozaïekschool niet ontbreken.

De Scuola Mosaicisti del Friuli – zoals de school formeel heet –  biedt als enige school ter wereld een professionele driejarige opleiding in de mozaïekkunst. Studenten vanuit de hele wereld komen hier om het antieke ambacht te leren.

In de jaren twintig is deze school opgericht om jonge jongens op te leiden die in de Eerste Wereldoorlog hun vader hadden verloren en daardoor niet het vak van hun vader konden leren zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Het mes sneed aan twee kanten: de jongens kregen een gedegen vakopleiding en al tijdens de opleiding werden ze ingezet voor restauratiewerkzaamheden.

De mozaïekschool is het hele jaar (ook deels tijdens de schoolvakanties, behalve augustus) geopend voor bezoekers en gratis toegankelijk. Uiteraard is een vrijwillige bijdrage aan de uitgang van harte welkom . De lange gangen van het twee verdiepingen tellende gebouw hangen vol met werken van de studenten. Ook alle vloeren, pilaren en trappen zijn voorzien van de verschillende mozaïektechnieken.

de ‘ceppo‘ het hakblok

Tijdens de lesuren is het mogelijk om studenten aan het werk te zien met een speciale mozaïekhamer (martellina) en een hakblok (ceppo) om de verschillende materialen (natuursteen, marmer en glas) te bewerken. Uit privacyoverwegingen wilden we geen foto’s maken van de studenten in actie, maar hun tentoongestelde werken bewijzen dat het een ambacht is wat veel geduld en precisie vereist, wat een gepriegel!!!

De mozaïeken worden wel ver doorgevoerd: zelfs de WC’s en het studentenrestaurant zijn voorzien van de meest unieke mozaïeken, waar menig 5-sterren hotel jaloers op zou zijn.

Wie bij mozaïek tot nu toe alleen maar dacht aan oude kerkvloeren, zal na het bekijken van de foto’s van de il Tramonto huisfotograaf Ad Smets overtuigd zijn dat het een op zichzelf staande hedendaagse kunstvorm is geworden. Wij waren in ieder geval enorm onder de indruk en raden iedereen aan om een bezoek te brengen aan dit pareltje in Friulië, zelfs met kinderen, want het is een kleurrijke belevenis.

Klik hier voor onze blog over een bezoek aan de romantische oude binnenstad van Spilimbergo

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *