La Serata – het jaarlijkse ‘il Tramonto Gondola’ evenement

La Serata del Premio ‘il Tramonto Gondola d’Oro’ (de avond van de gouden il Tramonto gondel award)

Wij leefden al heel erg lang toe naar deze ook voor ons speciale avond, door ons kort ‘La Serata’ genoemd.

Alles net even iets anders ……

Enerzijds door onze ervaringen in de afgelopen jaren, echter ook door de toegenomen belangstelling kreeg dit evenement een zwaarder karakter dan de voorgaande edities. De eerste twee edities hebben wij samen met een wijnhuis georganiseerd. Dit keer werden we geconfronteerd met het – nadrukkelijke – verzoek van een gemeente om ‘la serata’ bij de gemeente te laten plaatsvinden en door deze gemeente te laten organiseren. Natuurlijk een geweldige ontwikkeling en strelend voor onze inzet, maar wel even net iets anders….

Marco Lorenzonetto – Sirio Gigante – Cristiano Shaurli – Bruno Bertero en dagvoorzitter Fabiola Ferrin-Tilatti

Ook echt anders was de opzet van het evenement, aangezien we voorafgaande aan de prijsuitreikingen perse een stevig inhoudelijk debat wilden hebben. Met een panel bestaande uit een minister, de hoogste baas van het bureau van Toerisme, een entrepreneur op het gebied van een zakelijk netwerk (tevens een hele grote wijnboer) en een burgemeester. Het debat moest wel ter degen worden voorbereid.

Gelukkig wisten wij Fabiola Tilatti, bestuurder van een associatie op het gebied van promotie van wijn en toerisme, aan ons te binden om deze avond samen met ons inhoudelijk voor te bereiden en tevens als dagvoorzitter op te treden. Een rol die op haar lijf is geschreven, ze is een kei! ‘Een vrouw met ballen’, dat mag gezegd worden. En maar goed ook dat we haar hadden ingeschakeld, want sommige vragen die wij hadden voorbereid waren in haar ogen voor de ‘hoge heren’ toch wat te direct, te Nederlands…… In Italië is het gebruikelijk enigszins te laveren van links naar rechts om uiteindelijk toch tot je doel te komen. Om dat te bereiken moet je toch echt veel beter de taal beheersen hetgeen we Fabiola kunnen toevertrouwen.

Uniek: Nederlandse tulp gedoopt met Italiaanse naam

Speciaal element van ‘La Serata’ van dit jaar was de doop van een tulp. De minister van Landbouw uit deze regio had de bijzondere en unieke taak om de tulp te dopen. We hadden hem tevoren al gesproken en uitgelegd wat hij moest doen en uitspreken tijdens de ceremonie: ‘met deze Prosecco doop ik de tulp met de naam Tramonto Friulano’, waarna hij het ‘Document of Property’ moest ondertekenen.

Op weg

En dan is het eindelijk zover, alles goed voorbereid en tig keren het programma met alle stakeholders doorgenomen. Laat de gasten maar komen! Met gezonde spanning vertrokken wij vanuit Pertegada naar Pocenia, de gemeente van burgemeester Sirio Gigante. Samen met Nienke Neumann en Giulia Gelisio, de twee dames die een Gondola Award zouden krijgen voor hun inspanningen rondom het vertalen van ons boek L’Amore. Op weg naar onze gastheer, een bijzonder aardige man die we al enige jaren kennen. Zijn familie heeft ook een ‘frantoio’ – een olijvenpers – en vele Nederlanders hebben in de laatste jaren hun olijfolie, het goddelijke groene spul geproefd. Met bijna 85% van de stemmen is de 37-jarige Sirio in 2017 gekozen tot burgemeester, iets om trots op te zijn.

Hans Dekkers, importeur van Friulaanse wijnen voor de Nederlandse en Belgische markt, reed achter ons aan. Hans was als vertegenwoordiger van FriulVin naar Italië gekomen. Het team van FriulVin bestaat uit drie lieve mensen: Hans, Marja en Renzo. Drie mensen die net als wij een passie hebben voor Friuli Venezia Giulia, de autonome Italiaanse regio waarover wij graag schrijven. Hans heeft ook nog eens als uit de hand gelopen hobby om tulpen aan de ‘man’ te brengen in Italië. Mede hierdoor kwamen wij op het idee om een tulp te laten dopen met de naam van deze trotse regio erin, de Tramonto Friulano, in de hoop dat Hans mede door de belangstelling nog meer tulpen kan verkopen in deze Italiaanse regio. Natuurlijk is de tulp ook in Nederland en België te verkrijgen. In de aanloop van ‘La Serata’ hebben we ook contact gehad met de producent van deze prachtige tulp, Jan Hopman uit Den Helder. Deze aardige man gaf aan er voor te zorgen medio april de tulp in bloei te krijgen. Voor Italië kregen wij in december 1000 tulpenbollen. Wij zijn van nature van de ‘controle’ en zorgden voor een ‘back-up’ door 60 bollen achter te houden die we meteen in een grote bloempot gepoot hebben. Ons “non si sa mai”-principe! (je weet maar nooit) kwam ons later goed van pas….

De rest van de duizend tulpenbollen hadden wij tijdens een grote PR campagne – de aanloop naar de doop van de tulp in april – in december aan burgemeesters en wijnboeren cadeau gedaan.

Helaas werkte het slechte en koude weer in Nederland niet mee om de tulpen vanuit Nederland bloeiend in Italië te krijgen. Maar goed dat we onze back-up hadden. De tulpenbollen in de grote bloempot hadden in bella Italia voldoende zon gehad. Met als een geweldig resultaat: de tulpen bloeiden precies op het juiste moment. Het enige probleem was dat deze grote bloempot met de lange tulpen niet te vervoeren was in een normale bolide. De spontane hulpbereidheid van Italianen is fenomenaal, want een wijnboer uit ons dorp was bereid om onze kostbare lading met een busje te vervoeren naar het ‘doopfond’.

De tulpen pasten wel in het bestelbusje van wijnboer LORENZONETTO

Het spektakel kan beginnen

De prachtige conferentiezaal in de mooie gemeente Pocenia was kleurrijk aangekleed met vlaggen van de regio, onze eigen banners en de banners van het winnende wijnhuis. Verder was er een mega projectiescherm waarop de gehele avond een fotopresentatie draaide over de ‘lage landen’. Foto’s van onszelf en vele mensen die ons spontaan een foto hadden toegestuurd na onze oproep: welke foto moet een Italiaan zien om aan Nederland te denken. Nogmaals dank aan allen! Klik hier voor de presentatie

Debat

Voor het debat hanteerden we de Markus Lanz-formule (een Duitse talkshow): een inleiding door dagvoorzitter Fabiola Tilatti over ieder panel lid en een vraag gericht op het werkveld van dit panellid gekoppeld aan een van onze items. Pas daarna een gezamenlijke plenaire discussie. Zowel met de persoonlijke vraag als de met de discussiepunten hadden we een duidelijk doel voor ogen: (hoe kan het ook anders met Sjaak en Ad als netwerkers) een brug te bouwen tussen Friulië en Nederland/België. Een brug tussen bijvoorbeeld de Agri Valley van Wageningen University en de landbouw van Friulië of de Brainport rondom Eindhoven met een inmiddels grote hunkering naar gekwalificeerde arbeidskrachten en de vele werkloze jongeren in Noord Italië. Mede om te benadrukken dat onze Nederlandse stichtingen tot doel hebben om bruggen te slaan en samenwerkingsverbanden te creëren voor synergetische meerwaarde.

De processie van Echternach

Netwerken is ‘net’ werken en kijk niet vreemd op dat het soms meer op de springprocessie van Echternach lijkt: drie stappen heen en twee stappen terug! Hadden we twee jaar geleden al een eerste toezegging van een andere minister dat een nauwe samenwerking tussen ons en de regio in de lijn der verwachting ligt, ook nu zijn er mooie toezeggingen gedaan. Het zal zeker nog heel wat energie kosten om de eerste positieve effecten te kunnen effectueren. Maar we gaan er voor! Tijdens deze avond hebben we zelfs nog melding gemaakt dat ons Ministerie van Economische Zaken (NVWA) maar liefst 6o dierenartsen zoekt. In Nederland niet te krijgen, dus daarom nu maar eens in Italië rondkijken of er belangstellenden zijn.

De Gondola d’Oro’s (gouden medailles)

Drie stappen vooruit maakten we ook door de uitreiking van meerdere awards in diverse categorieën. Geweldig resultaat mede dankzij de excellente inzet van verschillende mensen die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

Luigi Anselmi van wijnhuis Reguta krijgt de award uitgereikt door Cristiano Shaurli, minister van landbouw FVG

In de categorie ‘RODE WIJNEN’ heeft wijnhuis Reguta van Luigi en Giuseppe Anselmi de il Tramonto Gondola d’Oro (goud) gewonnen voor een bijzonder smakelijke wijn, de ALTROPASSO. Deze wijn is ook in Nederland en België te bestellen via FriulVin. De award werd uitgereikt door de Minister van Landbouw.

Hans Dekkers (Friulvin) – Bruno Bertero – Fabiola Tilatti

Dubbele award voor FriulVin

FriulVin kreeg zowel de prijs voor ‘Handel’ als voor ‘Cultuur’. Uit pure passie halen Hans, Marja en Renzo niet alleen Friulaanse wijnen naar Nederland en België, ook andere typisch Friulaanse lekkernijen vinden inmiddels gretig aftrek, zoals prosciutto, salami, kazen etc. FriulVin is op dit moment de enige Nederlandse importeur die op grote schaal Friulaanse wijnen importeert. Ook heeft FriulVin de il Tramonto Gondola d’Oro voor ‘Cultuur’ in de wacht gesleept. Dit bedrijf is de enige Nederlandse organisatie die drie keer per jaar cultuurreizen organiseert naar Friulië. Zij laten hun gasten genieten van de typisch Friulaanse pareltjes waarover wij schrijven. Een groot compliment aan FriulVin want inmiddels hebben wij al diverse andere reisorganisaties aan tafel gehad met eenzelfde idee zonder dat dit tot uitvoer werd gebracht. FriulVin heeft blijkbaar een juiste formule en een positieve insteek wat toeristen aanspreekt. De dubbele oorkonde werd uitgereikt door de directeur van het Bureau van Toerisme in Friulië, Bruno Bertero.

In de categorie ‘WETENSCHAP’ is de ‘il Tramonto Gondola d’Oro’ uitgereikt aan Nienke Neumann en Giulia Gelisio. De prijs werd uitgereikt door de burgemeester van Pocenia. De samenwerking tussen deze twee dames vond plaats rondom de vertaling van het boek L’Amore. Een boek dat door onszelf werd geschreven om mede uitvoering te geven aan het stageproject van Nienke voor haar opleiding aan de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen. L’Amore is een verhalenbundel rondom Italiaanse perikelen waar Nederlanders tegenaan lopen bij het opbouwen van een basis in dit prachtige land. De moeilijkheid van het project was om in het Italiaans heel nauw aan te sluiten bij de levendige Nederlandse spreektaal die wij heel bewust gebruikten. Probeer maar eens BELG (Ben Eerst Limburger Geweest) hutspot of balkenbrij te vertalen in het Italiaans zodat het ook door een Italiaan begrepen wordt. Het is deze dames gelukt.

Nienke Neumann – Sirio Gigante – Giulia Gelsio

Naast de voornoemde prijswinnaars die van te voren waren geïnformeerd, was er een verrassing, een extra il Gondola d’Oro in de categorie ‘WETENSCHAP’. De prijs werd door de Minister en de Directeur van het Bureau voor Toerisme gezamenlijk uitgereikt aan Fabiola Tilatti. Fabiola was helemaal flabbergasted. Ze had het helemaal niet verwacht. Ze werd door alle panelleden hartelijk omhelsd en gekust. De burgemeester had een flinke bos bloemen voor haar gekocht. Oranje bloemen, wat wij weer helemaal prachtig vonden. Met een nog grotere smile op haar gezicht zette Fabiola het programma voort met de doop van de tulp, ‘forse la più elegante parte della serata’. Zo noemde ze het!

Cristiano Shaurli, Bruno Bertero, Fabiola Tilatti & Sirio Gigante

TULIPANO TRAMONTO FRIULANO

Niet wars van enige allure leidden wij zelf dit programmaonderdeel in: “Het dopen van een tulp wordt in Nederland gewoonlijk gedaan door onze koning of koningin. Speciaal voor dit unieke feit, Friuli Venezia Giulia als eerste autonome Italiaanse regio met een eigen tulp, is het vandaag de eer aan onze eigen minister van Landbouw”. De grote bloempot met tulpen stond prominent op het podium. Door het verwijderen van het witte doek was de nieuwe tulp (prachtige kleur en aparte vorm) eindelijk live te zien.

De minister van Landbouw doopt met Prosecco de tulp tot: TRAMONTO FRIULANO

De minister van landbouw, Cristiano Shaurli, goot heel voorzichtig de magnumfles prosecco van het wijnhuis Reguta over de tulpen en sprak de magische woorden die producent Jan Hopman ons had opgegeven uit: “Hierbij doop ik deze tulp tot de ‘Tramonto Friulano!” Een groot applaus als gevolg en meteen stonden vele mensen in de zaal op om de tulp van dichtbij te bekijken. Aansluitend mocht de minister een interview geven voor de aanwezige TV-media/camera en sprak de wens uit dat deze tulp symbool zal staan voor een goede samenwerking tussen Nederland en Friulië. DAAR GAAN WE TOCH VOOR!!!

Gegraveerde plakkaat

Terwijl we dachten alles onder controle te hebben, werden ook wij verrast door de burgemeester van Pocenia. Sirio Gigante prees ons voor onze inzet voor “il nostro terrritorio” – hún regio – en reikte ons het ereteken van Pocenia uit. Trots en dankbaar namen we deze gegraveerde plakkaat in ontvangst.

 

 

Afrondend Italiaans

Natuurlijk vonden er achteraf diverse interviews plaats. Ook kregen Sjaak en ik voor de camera de microfoon onder de neus geduwd. Iets waar we geen rekening mee hadden gehouden. Moeheid en ook wel emoties maakten ons het praten in het Italiaans moeilijk. Toch hebben we het gedaan. Met wat gestuntel en ……. en de nodige taalfouten… Ach, wat maakt het uit. Eerder die avond had ik de zaal al flink aan het juichen gekregen door een spontane en grappige noot. Nu mocht iedereen lachen om mijn gestuntel.

Tijd voor een wijntje

Het winnende wijnhuis (goed voor 2,5 miljoen flessen per jaar) had buiten een mooie stand gebouwd met lekkere wijnen, everzwijnsalami, prosciutto en kaas. Helaas hadden ze vergeten om de winnende rode wijn mee te nemen, dus die moest nog heeeeel snel gehaald worden. Tja, het kan gebeuren!!!

Of Sjaak en ik tevreden zijn? Meer dan dat! We kijken terug op een heel bijzonder goede inhoudelijke avond afgewisseld met vrolijke, feestelijke elementen. Met de doop van een Nederlandse/Italiaanse tulp en met heel veel blije mensen. Mensen die net zoveel passie hebben voor Italië en/of Friulië als wij die nu op deze ‘serata’ in de spotlight staan vanwege hun excellente verdiensten. Proficiat en heel veel succes allen!

 

klik hier voor de reportage over de prijswinnaar in de categorie ‘Rode wijnen’

klik hier voor de reportage over de prijswinnaar in de categoriën Handel’ en ‘Cultuur’

klik hier voor de reportage over de prijswinnaars in de categorie ‘Wetenschap/Opleiding’

klik hier voor de reportage over de doop de tulp ‘Tramonto Friulano’. Als eerste Italiaanse regio heeft Friuli een eigen tulp genoemd naar deze regio

 

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets &  Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *