Hesperus, witte wijn gerijpt op acacia-hout

WIJN GERIJPT OP ACACIA-HOUT
Bijna iedere wijnboer zweert bij eikenhouten vaten. De Franse eikenhouten vaten zijn populair bij veel Italiaanse wijnboeren. Wijnhuis FERRIN koos edoch voor vaten van acaciahout.

Paolo Ferrin bij de acacia-houten-wijnvaten

In 10 jaar rondzwervingen door noord Italië is tot op heden Paolo Ferrin de enige wijnboer die we zijn tegengekomen die wijn laat rijpen op vaten van acaciahout.

Paolo Ferrin: “Om eerlijk te zijn, onze top-witte-wijn Hesperus rijpt op acaciahouten vaten, drie van onze rode wijnen worden – klassiek – gerijpt op eikenhouten vaten.”

Dat vraagt om nadere toelichting….
“Het betreft hier Tokai, de meeste populaire witte wijn in Friulië, die we vanwege Europese wetgeving geen Tokai meer mogen noemen en daarom omgedoopt hebben tot Friulano”, aldus Paolo. Deze ‘alledaagse’ wijn – oftewel allemansvriendje – staat bij elke Friulaanse familie op tafel en wordt in vrijwel iedere bar als huiswijn geschonken.

Paolo: “De Friulaanse bevolking is er niet aan gewend dat deze populaire wijn houtgelagerd is en dan zou zeker een op eikenhout gelagerde versie als veel te ‘zwaar/heftig’ worden ervaren. Daarom heb ik er voor gekozen om deze wijn te laten rijpen op acaciahout. Door het acaciahout behoudt de wijn zijn fruitige karakter waaraan ieder gewend is maar krijgt de wijn wel een strogele kleur en een licht honingachtige en verfijnde smaak.”

Hesperus als personificatie van de avondster – Anton Raphael Mengs (1765)

Nieuwe ster aan wijn-firmament
Naast de standaardwijnen als Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Refosco, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, heeft wijnhuis FERRIN een paar speciale wijnen. Voor deze wijnen wordt telkens gezocht naar een naam met historische of Latijnse achtergrond. Naast Rivus en Plebis Rosae, respectievelijk hun witte en roze bubbelwijn, hebben ze Varamus, een op houtgelagerde Merlot. De naam Hesperus, die verwijst naar de avondster in de Griekse mythologie (met Vesper als Romeinse equivalent), past perfect in dit rijtje van klassieke namen. Voor hun wijnhuis was Hesperus een nieuwe ster aan hun wijn-firmament

 

redacteur Sjaak Verweij met Paolo Ferrin in ‘la cantina

Productieproces
Na de oogst en het persen van de witte Tokai / Friulano druiven vindt in metalen vaten het fermentatieproces plaats. Na dit proces wordt de jonge wijn overgeheveld naar de acaciahouten vaten om twaalf maanden te rijpen. Vervolgens wordt de Hesperus gebotteld en daarna moet de wijn ‘op de fles’ een aantal maanden tot rust komen en narijpen. Al met al moet je als consument (maar ook als wijnboer … ) anderhalf jaar wachten op het smakelijke resultaat.

Goed huwelijk
Nou, het resultaat mag er zijn. In Italiaanse wijnterminologie worden de woorden trouwen en huwelijk vaak gebezigd. Hesperus ‘si sposa’ trouwt goed met vis en wit vlees en vormt een perfect huwelijk met stokvisgerechten.

Hesperus in combinatie met een ‘formaggio ubriaco’

Bij Ferrin kregen we bij de Hesperus een formaggio ubriaco (dronken kaas), een Montasio die na 6 maanden rijping nog eens twee maanden heeft nagerijpt onder wijndroesem (van rode wijn van Paolo Ferrin). Over een goed huwelijk gesproken……

Hesperus is geboren in 2011 en wordt slechts op kleine schaal geproduceerd. In de afgelopen jaren waren we in de gelukkige omstandigheid om deze wijn regelmatig te proeven. Verschillende ‘jaren’ en gecombineerd met uiteenlopende gerechten. Alhoewel deze wijn er wellicht niet voor bedoeld is, drinken wij Hesperus zelfs als aperitief. In één woord: verrukkelijk!!

Voor il Tramonto proeven we regelmatig wijnen en schrijven we onze persoonlijke wijnwaardering / beoordeling. Bij een maximale score van 5 behaalt deze witte Tokai met 4,3 een respectabele score (klik hier voor een overzicht van alle wijnwaarderingen).

 

 

Paolo Ferrin is trots op zijn mooie Hesperus!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *