Wijnboer van 23 jaar met 23 jaar passie

Tijdens een soort ‘preuvenement’ in het prachtig middeleeuws stadje Valvasone, rondom een historisch en authentiek kasteel, op een steenworp afstand van ons eigen dorp aan de Golf van Venetië, ontmoetten wij Daniele Lenuzza. Tijdens het proeven van zijn wijnen straalde de passie er vanaf. We beloofden een keer langs te komen voor een interview.

Een jaar later is het er toch van gekomen en stonden we op de stoep van Vigna Lenuzza.

Daniele is 23 jaar en heeft zijn oenologie-opleiding gehad in Cividale, stage gelopen bij miljoenen-wijnflessen-gigant La Tunella (zie onze blog) en heeft een maand meegeholpen tijdens ‘la vendemmia’ (de druivenoogst) in Zuid-Afrika.

Al als kleine jongen ging hij aan de hand van opa door de wijnvelden om z’n steentje bij te dragen aan het familiebedrijf. Broerlief heeft niets op met wijn en koos de richting van de installatietechniek (handig voor een wijnboer met alle elektrische apparatuur ). Vader had al snel door dat de passie en gedrevenheid van Daniele het familiebedrijf verder zou helpen en geeft daarom ook zonder problemen zijn 23-jarige zoon de vrije hand.

To bio or not to be bio
Niet alleen staat Vigna Lenuzza aan de vooravond van de certificering voor biologische wijnen, ook in de wijngaarden werd e.e.a. aangepakt en het oubollige etiket werd vervangen. Het nieuwe logo kun je op allerlei manieren bekijken en interpreteren: een uitgestoken hand, maar tevens wortels en omhoog groeiende takken. De vijf vingers zouden symbool kunnen staan voor wat je nodig hebt om goede wijnen te maken: hard werken, kwaliteit, passie, zorg en liefde. De vorm die van wijsvinger en duim maken, lijkt op de ‘F’ uit de gebarentaal en zou kunnen staan voor de F van de regio Friuli. Mooi gevonden allemaal en dan nog met een mooie stilistische uitstraling.

Alhoewel we ons bij Vigna Lenuzza in Prepotto in het hart van de ‘Schioppettino’ bevinden, bestaat hun verkoop voor 70% toch uit witte wijnen. “De markt dwingt ons een beetje, maar diep in ons hart willen we ook een breder aanbod bieden dan alleen ons paradepaardje,” aldus deze jonge wijnboer.

Wij proefden de witte Ribolla Gialla, Friulano, Pinot Grigio en Sauvignon. Stuk voor stuk voortreffelijke en eerlijke wijnen 

Schioppettino, het vergeten druivenras
Uiteraard kregen we ook de Schioppettino te proeven. Deze zeldzame druif komt alleen maar voor in Friulië en met name in dit dorp Prepotto waar deze wijnsoort zelfs een eigen DOC heeft. Schioppettino draagt ook de veel minder bekende benaming Ribolla Nera, maar is op geen enkele manier familie van de witte Ribolla Gialla.

De historie van een autochtone druif
Vermeldenswaardig is de historie van dit bijzondere eeuwenoude autochtone druivenras, wat bijna verloren was gegaan in het begin van de 20ste eeuw als gevolg van de phylloxera, de ‘druifluis’. In de jaren 70 is de Schioppettino-druif gered dankzij de inzet van de burgemeester van Prepotto en Paolo Rapuzzi. Kort nadat Rapazzi zijn wijnbedrijf had opgezet hoorde hij van de lokale bevolking over een vergeten druifvariant, de Schioppettino. Na een zoektocht vond hij de  – waarschijnlijk enige overgebleven  – druivenranken in de tuin van de burgemeester van Prepotto. In 1972 plantte hij zijn eerste wijngaard met de verloren gewaande Schioppettino. Andere wijnboeren in Prepotto volgenden hem en nu is Prepotto dé Schioppettino-regio met een eigen soort sub-DOC, wat in Frankrijk de chique benaming Grand Cru draagt. Italianen hebben vaak een grote mond, maar zijn in dit opzicht te bescheiden, want een benaming als Grand Cru zou enorm bijdragen aan de naamsbekendheid van deze unieke wijn.

Houtgelagerd juweeltje
Schioppettino wijn moet volgens de strenge DOC-regels minimaal 1 jaar op hout zijn gelagerd en anderhalf jaar op fles liggen voordat hij verkocht mag worden. Wij proefden de Schioppettino van 2013 met een fantastische – peperachtige – neus en een lange afdronk. Zelfs toen het glas leeg was bleef de krachtige geur in het glas hangen. Een juweeltje, die ook zijn prijst kent, want in hun eigen webshop kost deze wijn € 24,- per fles. Bedenk eens dat je deze wijn gaat importeren in Nederland waar het niet ongebruikelijk is dat in een restaurant de prijs 4 tot 5 maal ‘over de kop’ gaat.

Al met al niet alleen een smakelijke, maar tevens een leerzame ervaring om te praten met een – in onze ogen – zeer jonge vent die praat alsof hij al 15 jaar een bedrijf runt. Fantastisch, wat een passie. Hij zal het nog ver schoppen of  …Schioppen….?

Onderstaand onze wijnwaarderingen voor de wijnen van Vigna Lenuzza
klik hier of op het overzicht voor alle wijnwaarderingen op ‘il Tramonto’

klik hier voor onze blog over ‘het preuvenement’ in Valvasone, waar we Daniele Lenuzza hebben ontmoet.

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

One comment

  • Daniele Lenuzza

    reactie van Daniele Lenuzza, de 23-jarige wijnboer: “Molte grazie per il bellissimo articolo! È stato un piacere accogliervi!”
    vrijvertaald: “Ontzettend bedankt voor jullie artikel. Het was me een aangenaam genoegen jullie te mogen ontvangen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *