Angoris – gratis 6 flessen bubbelwijn – wie wil dat niet?!

We brachten een bezoek het wijnhuis ANGORIS op het landgoed van Villa Locatelli.  De aanleiding voor dit bezoek was ludiek en het bezoek zelf was een bijzondere ervaring.

Geschiedenis
Angoris is opgericht in 1648 toen de Oostenrijkse keizer Ferdinand de 3e ongeveer 300 velden met zeer vruchtbare grond cadeau gaf aan officier Locatello Locatelli (lijkt wel op Piet Pietersen of Jan Jansen) voor zijn verdiensten tijdens de gevechten in de 30 jarige oorlog. Vanaf dat moment werd, onder de toenmalige namen Langoris en Villa Locatelli (het pronkstuk dat het landgoed domineert), het landgoed met meerdere hectare bossen, groene heuvels en mooie wijngaarden een retraite voor de edelen vanuit het hele Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Villa Locatelli werd een symbool van kwaliteit en gastvrijheid. Bovendien vonden de wijnen hun weg naar de keizerlijke en koninklijke kringen in Europa.

Villa Locatelli

Villa Locatti kende ook minder goede jaren. In de Eerste Wereldoorlog werd het landhuis geconfisqueerd en gebruikt als militair ziekenhuis. Op de begraafplaats van het landgoed liggen meer dan 1.500 soldaten begraven die alsnog aan hun verwondingen zijn overleden.

Na de twee wereldoorlogen was het landgoed behoorlijk in verval geraakt en werd het uiteindelijk door de familie van de hand gedaan.

Eigenaar Locatelli en toch geen ‘familie van’
In 1948 werd het landgoed aangekocht door rijke industriëlen uit Pordenone die hun kapitaal verdiend hebben in de keramiekindustrie. Deze familie Locatelli is geen familie van de eerder genoemde familie Locatelli, maar vond het passend bij hun statuur om het landgoed met ‘hun’ naam Locatelli aan te kopen. Een soort …… gekocht adelschap…!?
Hoe het zij, inmiddels drie eeuwen later wordt de Tenuta Angoris, wederom geleid door een enthousiaste en ondernemende familie met dezelfde naam ‘Locatelli’ en behoort het inmiddels tot de meest prestigieuze wijnhuizen in Friuli Venezia Giulia.

De aanleiding van ons bezoek aan wijnhuis ‘Tenuta Angoris’ is eigenlijk heel grappig: op een dag openden wij ’s morgens onze voordeur en daar stond een doos van Angoris. Na opening bleken het 6 flessen ‘1648’ de prestigieuze Spumante van Angoris te zijn. Geen briefje, geen afzender, niets… Onze Italiaanse overbuurman is sommelier en wij vermoedden dat hij hier achter stak. Hij bleef stellig ontkennen. Gezien het feit dat wij met il Tramonto inmiddels behoorlijke bekendheid genieten, is het wel vaker voorgekomen dat wij door een wijnhuis worden benaderd. Echter een doos met wijn hebben we nog niet eerder op onze stoep aangetroffen. Wij namen contact op met Angoris en ook zij ontkenden achter deze ludieke actie te zitten. Wel waren we van harte welkom voor een bezoek, rondleiding en wijnproeverij.

Zo gezegd zo gedaan
Bij aankomst werd direct verontschuldigd dat ‘Signora Locatelli’ door ziekte van een kind ons niet persoonlijk kon begeleiden. In export manager Alan Gaddi had zij een goede vervanging gevonden. Na een rondleiding door Corinna Sabbadini werden we overgedragen in de deskundige handen van Alan. Enthousiast vertelde hij ons dat hun wijnen door Albert Heijn (Gall & Gall) op de Nederlandse markt worden verkocht. Hetgeen wij uiteraard al wisten, omdat wij voordat we een wijnhuis bezoeken altijd het nodige researchwerk verrichten.

Ook al lieten we blijken dat we de geschiedenis van Angoris reeds kenden en op de hoogte waren van de verschillende ‘lijnen’ die ze voeren, kon Alan het niet laten om te benadrukken dat hun wijndomein uniek is, vanwege het feit dat dit het enige wijndomein is dat wijngaarden in drie DOC’s van Friuli heeft: DOC Isonzo, DOC Collio en DOC Colli Orientali del Friuli.

Angoris is hun top-label en deze wijnen komen van de wijngaarden in de Collio en Colli Orientali DOC’s, het beroemde ‘Collio’-gebied waar de witte Italiaanse topwijnen vandaan komen.

Van de druiven uit de DOC Isonzo wijngaarden worden de wijnen gemaakt voor het label Villa Locatelli. Over het algemeen jongere wijnen, die fris en mineralig zijn. Vol van smaak en toch makkelijk te drinken.

We konden er niet onderuit om ‘1648’ (vernoemd naar het jaar van het ontstaan van het landgoed), hun allerbeste bubbelwijn te proeven, waarvan we 6 flessen bij onze voordeur troffen. Deze spumante is gemaakt van 100% chardonnay druiven volgens de metodo classico 1*). Vervolgens proefden we de Friulano, een authentieke druif van deze regio. Ter vergelijking dronken we de Friulano van zowel het label Villa Locatelli als die van de Angoris-lijn. Ter afsluiting proefden we de Schioppettino, ook een authentieke druif uit Friulië.

Op de pagina ‘Wijnwaarderingen’ (en in de fotoreportage) kun je onze beoordelingen over de wijnen van Angoris lezen. Daarbij moet worden opgemerkt dat de prijzen van de Angoris-wijnen aan de ‘stevige’ kant zijn. Bij Gall & Gall in Nederland betaal je tussen de 9 en 10 euro voor witte wijnen van het label Villa Locatelli en dan hebben het nog niet eens over het toplabel Angoris. Vanwege het feit dat de prijs/kwaliteit verhouding een belangrijke wegingsfactor voor ‘il Tramonto’ is, kan dit de eindscore sterk beïnvloeden. Een score van 3 (met 5 als maximum) betekent niet dat het geen lekkere wijn is! Echter is – bijvoorbeeld – een fles wijn van 12 euro ook twee keer zo lekker als een fles van 6 euro?

Alhoewel wij over het algemeen meer gecharmeerd zijn van de kleinere wijnboeren, was het zeker een leuke ervaring om een bezoek te brengen aan zo’n prestigieus wijndomein als Tenuta Angoris.

Oh ja, toen we onlangs onze overbuurman – de sommelier – op bezoek hadden, versprak hij zich toen we – heel bewust – een fles bubbelwijn van Angoris opentrokken. “Die heb ik toch bij jullie op de stoep gezet?!”

En zo is de cirkel weer rond.

PS: Heb je trouwplannen? Villa Locatelli is een unieke trouwlocatie, met eigen kapelletje, enorme tuin en balzaal. De belangrijkste dag in je leven wordt van A tot Z verzorgd. En raad eens welke wijnen ze schenken?

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OVER WIJNEN

KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN AL ONZE WIJNWAARDERINGEN

1*) De methodo classico of méthode traditionnelle wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. Ze heeft tot doel een gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt. Daartoe worden verschillende wijnen tot een proto-champagne geassembleerd (de coupage). Vervolgens wordt deze proto-mousserende wijn op fles getrokken en wordt aan de proto-mousserende wijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist, toegevoegd de zogenaamde liqueur de tirage. De voornoemde handelingen resulteren in een tweede gisting op de fles.

Tijdens de tweede gisting, de prise de mousse, kan de druk in de fles oplopen tot 5 à 6 bar. Dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen. Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden opgelegd. Gedurende deze tijd worden ze regelmatig een slag gedraaid. Hetzij met de hand, hetzij machinaal, dit noemt men remuage. Hierdoor zakt het bezinksel van de tweede gisting in de hals van de fles. Om dit bezinksel te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de tijdelijke afsluiting te verwijderen, dit noemt men dégorgement. De in de extra sterk uitgevoerde fles opgebouwde druk zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel, en een klein beetje mousserende wijn, er uit schiet.

De fles wordt daarop weer aangevuld met wijn en afhankelijk van de gewenste zoetheid van de mousserende wijn, voor een tweede keer voorzien van een bepaalde hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker, de liqueur d’expédition. Dan wordt de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt de mousserende wijn opnieuw opgelegd. Tijdens deze laatste opleggingsperiode wordt gecontroleerd of er geen derde (ongewenste) gisting optreedt.
(bron: Wikipedia)

2 comments

  • Sandra Kemna

    Wat leuk zeg en wat een prachtig landhuis is die Villa Locatelli. Wat een heerlijke en mooie ervaringen doen jullie allemaal op zeg. Dat pakken ze jullie nooit meer af! .

  • Rina Top

    Een doos gratis wijn op onze stoep zetten, dat gebeurt bij ons echt nooit! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *