Duitse wijnimporteur op bezoek bij ‘ons’ wijnhuis Umberto Baccichetto

‘Toeval bestaat niet’ zeggen we altijd tegen elkaar. Soms denken we echter toch wel “Hoe bestaat het?” Ongepland en onverwachts traden we op als tolken voor een Duitse wijnimporteur die op bezoek was in ons dorp Pertegada.

Tijdens onze speurtochten voor il Tramonto door de Noord Italiaanse regio Friuli zijn wij in de gelegenheid topwijnen en hele ‘dure’ wijnen (dat is niet altijd hetzelfde  ) te proeven. Dat betekent echter niet dat deze flessen bij ons dagelijks op tafel staan. Zeer regelmatig tappen ook wij uit een bag-in-box van 5 of 10 liter wijn. Niets mis mee, eenvoudige doch eerlijke wijnen. En wanneer wij in ons ‘andere’ huis Villa Greta gasten hebben, zetten we als welkomstgeschenk een beugelfles (overgehouden van overheerlijke olijfolie) met getapte Malbech in de koelkast. In de koelkast? Ja, want ’s zomers bij temperaturen ver boven de 30 graden is het raadzaam deze wijn gekoeld te drinken. Voor velen de eerste keer dat ze rode wijn uit de koelkast drinken, met uiteenlopende reacties: “verrassend”, “lekkere door-drink-wijn”, “sloeberwijntje” en zelfs “het lijkt wel een donkere rosé” en “oh, wat raar en toch zó lekker, rode wijn uit de koelkast!”.

Malbech valt in de smaak…
Ook voor onze huidige gasten, een Duits echtpaar uit Stuttgart, stond een fles gekoelde Malbech klaar. Schot in de roos, want de volgende dag was de fles leeg!. Bleek onze gast een wijnhandelaar te zijn, die ook Italiaanse wijnen in zijn assortiment heeft. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt…..

Op Hemelvaartdag, wat verbazingwekkend in het Katholieke Italië geen vrije dag is, hebben we keihard gewerkt aan allerlei klussen. Aan het eind van de middag kwamen onze Duitse gasten van Villa Greta langs met het verzoek of wij hen bij dat wijnhuis van die lekkere Malbech willen introduceren. Zij hadden op dat moment vrienden op bezoek en hadden de idee opgevat om gezamenlijk wijn te gaan te proeven.

Wijnhuis Umberto Baccichetto
De Malbech waar we het over hebben is van wijnhuis Baccichetto (Azienda Agricola Umberto Baccichetto) die in 2016 met hun Prosecco de ‘il Tramonto Gondola Golden Award’ heeft gewonnen. Eén telefoontje was voldoende om met open armen te worden ontvangen.

Het was een multi-culti gezelschap met Italianen, Nederlanders (waarvan 1 een echte Limburger), Duitsers met hun Amerikaanse vriend met zijn Thaise vrouw. Het was een wirwar van Italiaans, Duits en Engels. Laten we zeggen dat de liefde voor wijn ons allen in het soms wat koeterwaals ‘gekwetter’ en ‘getetter’ bond.

de voormalige stal met hooizolder is nu een spektakel !!!!

Naast het proeven van de wijnen van Baccichetto kregen we een rondleiding door ‘la cantina’, de wijngaard en ‘Domus Bacchi’, een recentelijk verbouwde oude stal met hooizolder. Het dient nu als een enorm proeflokaal waar inmiddels menig wijnfeest gehouden is. De minister van Landbouw heeft er in oktober ook onze Gouden ‘il Tramonto’ Award uitgereikt. Om het historische gebouw in tact te houden is er een supermoderne vleugel aan vastgeplakt met o.a. een enorme glasplaat tussen de begane grond en de eerste verdieping. Even eng om er overheen te lopen…. En ja, vele mannen memoreren dan meesmuilend Marlyn Monroe ……. De stumperds komen iets te kort! Iets wat wij niet kennen, ha ha !

Sjaak Verweij op de ‘glazen vloer’

Ja, wij zijn echt trots op ‘onze’ Friulaanse wijnboeren en zeker zijn we trots dat door onze inspanningen met ‘il Tramonto’ deze ondergewaardeerde regio (Friuli Venezia Giulia) steeds meer onder de aandacht komt en dat de producten uit FVG op steeds meer plaatsen verkocht worden. Binnenkort zijn de wijnen van wijnhuis Umberto Baccichetto ook in de omgeving van Stuttgart te verkrijgen, mooi toch?!

Ik hoor Ad al de gehele dag zingen: “trinke Liebchen, trinke schnell. Trinken macht die Augen hell.” Iets waar ik weer blij van word

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *