De vendemmia 2014 is gestart, we nemen een kijkje bij wijnhuis Ferrin

il tramonto vendemmia ferrin 4De vendemmia 2014 is gestart. Bij onze vrienden, Azienda Agricola Vini Ferrin, in het pittoreske dorpje Camino Al Tagliamento werd deze week de start gemaakt met het binnenhalen van de oogst van de Pinot Grigio druiven.


Het is een hele belevenis, de vendemmia, waarbij de gehele familie meewerkt en de verantwoordelijke wijnboer heel wat peentjes zweet. Het grappige bij Paolo Ferrin was dat het leerboek van zoon Alberto Ferrin (studeert Oenologie aan de universiteit van Udine) open naast de druivenpers lag, om zeker te weten of hij het goed doet.

Een deel van de druiven wordt met de hand geplukt en een deel door een supergave plukmachine. De druiven komen met de tractor bij de Cantina aan en dan gaat het productieproces beginnen.il tramonto vendemmia ferrin 1


De druiven worden gewassen en ontdaan van stokjes en blaadjes. Daarna komen ze in de grote pers, waarna het druivensap de grote roestvrijstalen wijnsilo’s ingaat en alle restanten in een bak vallen. Deze most / pulp is prachtig van kleur en het ruikt lekker. De geperste druiven lijken dan net rozijnen en krenten. En dit droge spul is tevens weer de basis van een ander geweldig Italiaans exportproduct: de overheerlijke grappa.

Wij raden iedereen aan om dit proces minstens 1 keer in het leven te gaan aanschouwen. Want wie weet nou eigenlijk hoe wijn wordt gemaakt? Zelfs voor kinderen is het een hele belevenis. Dus gewoon een keer DOEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *