il Tramonto bedenkt naam voor nieuwe wijn

varamus_9862MERLOT ZONDER NAAM
Tijdens een gesprek met onze vrienden Paulo Ferrin & Fabiola Tilatti van wijnhuis Ferrin kwam ter sprake dat ze een nieuwe wijn hadden gemaakt: een Merlot die op houten vaten gelagerd was. Niet te zwaar, maar zeker ook niet te licht, niet te veel houtsmaak en met een absoluut eigen elegantie. Echter, de Ferrins hadden nog geen naam voor dit purperrode vocht en dus daagden deze artiesten in het maken van wijn ons uit om iets te bedenken.

Zo’n vraag of beter gezegd ‘uitdaging’ is echt iets voor mij. Ik verdiepte me in de volgende dagen in van alles en nog wat: de geschiedenis van de Merlot druif, de geschiedenis van het dorp van deze wijnboer en de gehele omgeving. Internet is onmisbaar tijdens zo’n zoektocht.

BEETJE LATIJN
Wijnhuis Ferrin heeft naast de ‘normale’ wijnen als Chardonnay, Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot een aantal specialiteiten. De namen voor deze speciale wijnen hebben allemaal een verbinding met de geschiedenis van de omgeving van deze wijnboer: Rosso Majon, Rivus, Hespèrus en Plebis Rosae. Ik bleef dus spitten in de geschiedenis en zocht naar een naam die in lijn ligt met deze namen.

landkaart uit de Romeinse tijd met de rivier Varamus

Ondanks het feit dat ik inmiddels een lijst had met een respectabel aantal van 15 potentiële namen, bleef ik rechercheren. In een boek over Camino di Tagliamento (de gemeente waarin Ferrin is gevestigd) vond ik een oude landkaart uit de Romeinse tijd. Een klein riviertje die door deze omgeving slingert heet ‘il Vâr’ maar in de Romeinse tijd Varamus. Bingo: deze naam is internationaal goed uit te spreken, heeft een link met de geschiedenis van de omgeving en past perfect in het rijtje van hun bestaande speciale wijnen.

Tijdens het bespreken van alle voorstellen kwamen twee favorieten naar voren. Varamus had een geduchte concurrent aan Ermès 1692, genoemd naar de in 1692 gestorven beroemde graaf en dichter Ermès di Colloredo die woonde in een enorm paleis in de gemeente Camino al Tagliamento. De naam Ermès 1692 werd toegekend aan een culturele stichting die ‘mevrouw Ferrin’ zojuist had opgericht, maar waarvoor nog een passende naam ontbrak.

20140616_etichetta Varamus_deel
GEBOORTEKAARTJE

De op hout gelagerde Merlot werd gedoopt tot VARAMUS met een stromende rivier op het etiket. Inmiddels staat Varamus in Nederland al bij een aantal restaurants op de wijnkaart. Wanneer ik een fles Varamus zie of zelf een glas Varamus drink, voel ik me even heel trots. Mag toch wel, toch?

 

 

 

 

 

20140707_Varamus_2a

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *