Recept: Oranje boven!

Een combi van kleuren en smaken: polenta (maiskoek), kip en oranje puntpaprika. Een gerecht wat een prachtig plaatje oplevert. Het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Alles kan van te voren worden voorbereid en op het laatste moment worden ‘afgemaakt’.

Ingrediënten:

 • 3 kleine of 2 grote oranje puntpaprika’s
 • 150 gram polenta (instant griesmeelpoeder)
 • 2 dunne kipfilets
 • olie om te bakken
 • 3 teentjes knoflook
 • mosterd
 • suiker
 • honing
 • bouillonpoeder van kip
 • olijfolie
 • klontje boter

Stap voor stap:

Vervang aardappels eens door polenta. In Nederland is polenta niet erg bekend en daarmee ook niet populair. In de Italiaanse keuken is het echter onmisbaar. Wat aardappels zijn voor Hollanders, is polenta voor de Noord-Italianen in Friulië. Zo ontzettend lekker!

Onze Italiaanse vrienden vervloeken ons, want wij gebruiken regelmatig de instant maisgriesmeel omdat deze binnen een paar minuten klaar is.

Kook de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vet een vierkante ovenschaal in met een beetje olie of boter en giet de warme polenta in deze vorm. Laat het afkoelen. De polenta stijft op als een stevige dikke gele ‘plak’.

Zodra de polenta ‘stijf’ is snij deze tot de gewenste stukken.

Snij de oranje puntpaprika in hele kleine blokjes en braad ze aan in een beetje olie.  Bestrooi ze met een beetje bouillonpoeder en een klein schepje suiker om ze enigszins te karamelliseren. Als de stukjes redelijk gaar zijn kun je er een scheut schenkhoning (of een kleine eetlepel dikkere honing) bij doen. Goed roeren en doe dan een klontje boter erbij. Als het geheel gaar is, wordt het verdeeld in twee delen. Eén deel wordt gebruikt om tot een saus te pureren,  het andere deel wordt later benut.

Bestrooi de kipfilets met een beetje kippenbouillon poeder en wat peper. De andere zijde smeer je dun in met mosterd en bestrijk ze met de geperste knoflook. Braad nu de eerste zijde van de kipfilets aan in een andere pan met een beetje olie. Als de eerste zijde is aangebraden keer je de filets om. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat want de knoflook mag niet verbranden. Braad de stukjes dus met beleid aan zodat ze lichtbruin worden. Pak ze uit de pan en snijdt ze op maat van het stukje polenta.

Dressing: de helft van de puntpaprika wat je in de andere pan hebt laten nagaren doe je nu in een kleine mixbeker. Doe er een paar flinke scheuten smakelijke olijfolie erbij en de resten van de pan waarmee je de kipfilets hebt gebraden. Mix de stukjes tot een egale massa. Eventueel kun je er een beetje water bij doen om het een beetje vloeibaar te houden.

Ik realiseer me dat dit gerecht qua planning enigszins ingewikkeld is. Daarom raad ik de volgende stappen aan:

 1. leg stuk stukjes polenta op de borden
 2. verdeel de stukjes kipfilet over de polenta
 3. verdeel de stukjes gebakken puntpaprika boven op de kipfilet
 4. verdeel de gepureerde paprikasaus over de borden
 5. verwarm de borden nog even snel in de magnetron om alles op de dezelfde temperatuur te krijgen

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor alle recepten op ‘il Tramonto Culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Lamore_footer-1920x435.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.