Bijenpollen – uitleg en recept

il tramonto_bijenpollen_foto ad smets_1048In en rondom het koetsenmuseum van Villa Manin Kechler in San Martino (di Codroipo) werd een dag georganiseerd met als thema ‘Gusta Medio Friuli’, oftwel ‘Proef Midden-Friulië’. Een proeverij van authentieke streekproducten met o.a. kaas, vis, (uiteraard) wijn en honing. Bij de stand van imker/honingproducent Roberto Comuzzi hebben we bijenpollen geproefd.

Tot voor kort had ik nog nooit bijenpollen gegeten, gezien noch van gehoord. Een mens is nooit te oud om te leren, dat blijkt maar weer eens.

il tramonto_bijenpollen_foto ad smets_1052Bijenpollen zijn eigenlijk stuifmeelbolletjes (pollen is het Engelse woord voor stuifmeel) en worden gemaakt door bijen die het stuifmeel uit bloemen halen en er nectar aan toe voegen. Roberto vertelde ons dat ze bij de ingang van de bijenkorf kleine borsteltjes hebben geplaatst die de stuifmeelbolletjes van de pootjes van de bijen afvegen op het moment dat ze de bijenkorf binnengaan.

Superfood
Bijenpollen vormen de meest complete superfood die je in de natuur kunt vinden. Ze bevatten vitamine B9 en alle essentiële 22 aminozuren. Er is geen enkel natuurlijk en kant-en-klaar product waar zoveel essentiële voedingstoffen in zitten. Dit maakt van bijenpollen een heerlijke, energierijke eiwitbron.

Proeven
Na al die uitleg werd het tijd om dit superfood te proeven. Roberto Comuzzi liet ons twee varianten proeven. Beiden hadden een zoetige smaak, maar niet zo zoet als honing. Waar de eerste wel enigszins naar honing smaakte, was de tweede variant veel krachtiger en kruidiger alsof de bijen net het stuifmeel van kruidenplanten hadden verzameld. De tweede variant bevatte ook zwarte korreltjes, het leek wel maanzaad. Dit bleek het stuifmeel van ‘papavero’ de klaproos te zijn.

Dit superfood bevordert de spijsvertering, verhelpt verstoppingen, geeft energie en helpt bij het afvallen. In Nederland is veelal bij biologische winkels alleen de gedroogde versie van bijenpollen te koop (korrels ter grootte van sesamzaad). Roberto Comuzzi verkoopt de verse bijenpollen. Hij adviseert klanten om de bijenpollen in te vriezen en vlak voor gebruik kleine hoeveelheden er uit te halen.
il tramonto_bijenpollen_foto ad smets_1056

Gezond, maar ook lekker
Natuurlijk kun je dit gezonde goedje op een hele gezonde manier eten bij het ontbijt in yoghurt of kwark of mengen in een smoothie. Maar denk eens als kleurrijke decoratie van gebak of een toetje.

Recept met bijenpollen
– 250 gram ricotta

– 100 ml slagroom
– 4 eetlepels honing
– 2 eetlepels suiker
– 2 eetlepels bijenpollen

Klop de slagroom met de suiker stijf. Meng 3 eetlepels honing door de ricotta, voeg het slagroommengsel toe en verdeel het over ijscoupes. Decoreer met de bijenpollen en de rest van de honing.

De bijenpollen met hun verschillende kleuren lijken bijna te smelten en zorgen voor een mooi kleurenpallet.

Simpel, snel, gezond en lekker. Wat wil een mens nog meer?!

Buon appetito!

il tramonto_san martino_foto ad smets_1118

toetje met bijenpollen

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

2 comments

  • Beste Hein, dank voor je vraag. Wij zullen het opzoeken. Indien gewenst, kunnen we het ook in Italië kopen en meenemen naar Nederland. Natuurlijk zijn we benieuwd op welke wijze ze je wilt gaan gebruiken. We horen het graag. Voor nu een vriendelijke groet, ciao ciao.

  • Hein Plenge

    Goede morgen

    Ik ben op zoek naar verse bijenpollen ook in italie geprobeerd weet u ook een adresje die zn in Nederland verkoopt ? Zie alleen maar de gedroogde versie

    Mvg Hein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *