Hang de vlag maar uit op 25 april – BEVRIJDINGSDAG Italië

25 april was een feestdag in Italië. Denk niet dat iedereen vrij is, verre van dat. De boeren werken naarstig op het land en de mensen werkzaam in de HoReCa moeten die dag zelfs een tandje hoger schakelen om de vele ongeduldige Italianen van drank, ijs en hapjes te voorzien.

Natuurlijk hangt Sjaak bij ons wel de vlag uit, de enige in het dorp en verre omtrek!

Welke vlaggen?

“Oh, wat zie je toch weinig vlaggen op zo’n feestdag!” Een begrijpelijke opmerking van een Nederlander die voor iedere scheet de vlag uithangt. En toch is het saai zonder de driekleur zoals wij dat kennen op 5 mei. Het is 25 april (L’anniversario della liberazione d’Italia ook genoemd Festa della Liberazione) de dag van de bevrijding van de Duitsers en van 20 jaar lange (gekozen) onderdrukking van de fascisten. Mussolini werd een paar dagen later (op 28 april 1945) even buiten Milaan samen met zijn vriendin doodgeschoten en ondersteboven aan het dak van een tankstation opgehangen.

We hebben diverse bekenden wiens ouders zelf fascist waren hetgeen niet echt als een schaamte wordt beleefd. Zoals je regelmatig hoort dat Hitler er toch voor heeft gezorgd dat er ‘Autobahnen’ zijn zo krijg je in Italië nog steeds te horen dat het land toen goed gestructureerd was, iets wat nu niet van het land gezegd kan worden. Vreselijk kortzichtige en beschamende opmerkingen, maar we horen ze wel!

Barbatella

Op zo’n feestdag zie je echt overal de boeren flink doorwerken op het land. Het is ook de tijd dat de nieuwe barbatelle (de toekomstige wijnranken) in de grond gaan. Erg leuk om de mensen op rijdende stoelen onder een parasol de kleine wijnstokjes te zien poten. Heb je een idee waarom het nieuwe wijnstokje ‘barbatella’ wordt genoemd? Kijk eens goed naar de vorm hieronder op de foto met Paolo Ferrin!

Onze vriend, wijnboer Paolo Ferrin, laat ons de nieuwe scheuten zien en bekijken. De wortels vormen net een baard (barba) en daardoor hebben ze deze naam gekregen. Laat groeien, laat groeien zou ik zeggen. Iets wat ik tegen echte baarden niet zou zeggen! Bah, bah! Echter een lekker wijntje daar zeg ik geen ‘nee’ tegen!

Villa Kechler De Asarta (Fraforeano-Ronchis – UD)

Wat doen wij op zo’n feestdag?

Staan veel Italianen op een zo’n vrije feestdag in lange files richting strand, wij zoeken ons vertier heel ergens anders. Op een plek die normaliter niet vrij toegankelijk is voor het publiek: een park van een private oude Venetiaanse villa waar een grafelijke familie al eeuwenlang de scepter zwaait. Een prachtig park met unieke bomen; hoge, dikke dan wel zeldzame. Bekijk de foto’s hieronder. Aansluitend natuurlijk even een wijntje drinken bij onze vrienden van azienda Paolo Ferrin die via Facebook hun vrienden hadden uitgenodigd om samen met hen te proosten op de bevrijding van de fascisten. En daar drinken wij heel graag op. Cin cin, om de vrede te bewaren!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *