Italië is wereldwijd de grootste kiwi producent

kiwi_ad smets_2074Bij kiwi’s denken we meestal aan Nieuw-Zeeland. Wat wellicht weinigen weten is dat niet Nieuw-Zeeland, maar Italië ‘s werelds grootste kiwi-producent is. Laten we eerlijk zijn, met een aandeel van 25% is Nieuw-Zeeland geen slechte tweede, maar met een aandeel van 30 procent heeft Italië al 15 jaar geleden Nieuw-Zeeland ruimschoots ingehaald.

Wie had dat gedacht, dat het land van de pizza’s, tomaten, Ferrari’s, prosecco, mode, wijn en koffie ook nog eens koploper is in kiwi-land.

kiwi productie wereldwijd 2

kiwi producerende landen – in tonnen

Al jaren rijden wij door (met name Noord-)Italië en zien overal kiwi’s hangen. Maar zelfs dan sta je er niet bij stil dat deze hectaren grote kiwi-plantages zorgen voor een enorme wereldwijde productie.

Genoeg over de cijfers, de kiwi is gewoon een hele voedzame vrucht. Eén kiwi bevat 165% van de dagelijkse behoefte aan vitamice C. Naast kalium bevat de kiwi koolhydraten en veel andere gezonde stoffen. En een kiwi is kleurrijk, decoratief en …… gewoon lekker! En we zijn ook eerlijk dat we de Italiaanse veel lekkerder vinden dan die uit Nieuw-Zeeland.

Kiwi en Nieuw-Zeeland zijn onlosmakelijk
Kiwi is eigenlijk een bijvoeglijk naamwoord voor alles wat ook maar iets met Nieuw-Zeeland te maken heeft. Naast het feit dat kiwi de bijnaam is voor de bewoner van Nieuw-Zeeland, kun je een rekening openen bij de Kiwibank, een lid van het nationale rugby-team heet Kiwi, de Nieuw-Zeelandse dollar wordt kiwi genoemd, er is de Kiwi Radio en er is zelfs een Kiwi Casino.

Ondanks het feit dat Nieuw-Zeeland zich hét kiwi-land noemt, blijft het Europese bella Italia ’s werelds grootste kiwi-producent.

In dat kader hebben we in ons enthousiasme even een mooi alternatief voor ‘Viva Italia’ bedacht:

kiwi_kiwitalia_tekstkiwi_ad smets_9079

 

One comment

  • R grunder

    Hoe zit het met de vele gifschandalen in Italië.
    Gebieden waar opzettelijk gifvoorraden uit heel Europa gedumpt worden door de maffia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *