We steken de vlag uit voor ‘il tricolore’

HERKOMST EN BETEKENIS VAN DE ITALIAANSE DRIEKLEUR – Niet iedereen herkent alle vlaggen van de Europese landen, maar na de Nederlandse vlag wordt in ieder geval de Italiaanse vlag herkend, alhoewel er veel verwarring is omdat de vlag van Hongarije dezelfde kleuren heeft, maar dan in een horizontale versie.

als adoptie-Italiaan met de nationale driekleuren

Maar hoe is de Italiaanse vlag ontstaan?
Over de exacte herkomst blijven de historici twisten. Waren het de kleuren van Milaan? Een afgeleid ontwerp van de Franse vlag, waarbij het blauw werd vervangen door groen? We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen.

Vanaf het einde van de 18de eeuw wordt de vlag van Italië in de huidige kleuren gebruikt. De kleuren bleven een constante factor, soms in een andere verhouding. Ook is de vlag Italië nog een paar keer aangepast door toenmalige gezaghebbers, bijvoorbeeld mét adelaar (Napoleon) of met het wapen van het (koninklijke) Huis van Savoye.

Symbolische betekenis(sen)
Er zijn vele pogingen geweest om een symbolische betekenis aan de kleuren te geven. Een paar voorbeelden:

  • Een algemeen aanvaarde betekenis luidt dat het groen staat voor de heuvels en vlakten, het wit voor de besneeuwde Alpen en de gletsjers en het rood voor het bloed dat vergoten is bij het verenigen van de Italiaanse gebieden of staat voor martelaren, gesneuvelden en helden in het algemeen.
  • Er is ook een uitleg die naar de Italiaanse keuken verwijst: het groen staat voor basilicum, het wit voor mozzarella en het rood voor tomaat (de beroemde driekleuren van de pizza Margherita). Alhoewel velen de mening zijn toegedaan dat het gebruik van deze kleurencombinatie van ingrediënten juist het gevolg zijn van de drie nationale kleuren.
  • Een derde symboliek verwijst naar drie (theologische) deugden waarbij het groen staat voor hoop, het wit voor overtuiging en het rood voor liefdadigheid.
  • De vierde uitleg van de symboliek gaat uit van groen voor de natuur en het leven in het algemeen, wit voor de kerk en rood voor ‘het volk’ (de kleur rood zie je daarom vaak terugkomen bij politieke volks/arbeidspartijen).

Duidelijk is dat ondanks het feit dat bij veel Italianen de nationale trots ontbreekt en weinig Italianen zich een onderdeel van ÉÉN Italië voelen, ‘il tricolore’ (de driekleur) een verbindende factor vormt. Het nationale vliegstuntteam en nationale trotst heet niet voor niets ‘Le Frecce Tricolori’ (de driekleurenpijlen).

het Italiaanse stuntteam creëren de grootste Italiaanse vlag tegen de blauwe hemel

Driekleuren-keuken
De Italiaanse kleurencombinatie van groen, wit en rood leent zich goed voor culinaire ideeën. Wellicht is de kleur blauw in Nederland de reden dat wij geen blauwe gerechten maken, maar ons hebben gestort op de kleur oranje die zich makkelijk laat toepassen in eten en drinken zoals oranjebitter, oranje-tompoezen, wortelenhutspot…. en Aperol-Spritz…… oeps…… laat dat nu net een Italiaans drankje zijn…..

En de Nederlandse vlag…?
En wanneer je denkt dat alleen de herkomst van de Italiaanse vlag diffuus is en betwist wordt; de achtergrond van de Nederlandse vlag is net zo onduidelijk. De theorieën lopen uiteen van het Beierse huis in het graafschap Holland (1354-1433), de graven van Holland, tot dat de geuzen het rood uit de ‘volksvlag’ vervingen door oranje ten faveure van Willem van Oranje tot de theorie dat de kleur oranje van Willem van Oranje moeilijk was te maken waardoor deze werd vervangen door de meer beschikbare rode kleur.

Wie het weet mag het zeggen….
Misschien is het juist de mystiek van een nationale vlag dat de herkomst betwistbaar blijft, zodat nooit een deel van de bevolking zich bevoorrecht of juist beledigd voelt door het gebruik van een bepaalde kleur of symbool in de nationale vlag.

Duidelijk is dat nationale vlaggen veelal bestaan uit drie kleuren wat gezien wordt als een heilig getal en dat een nationale vlag vaak verwordt tot een symbool van verbondenheid. Hoe divers bevolkingsgroepen, religies of politieke ideeën ook zijn, één ding hebben ze in ieder geval gemeen: de nationale vlag met de nationale kleuren en soms een koningshuis….

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *