Aquileia: basiliek en archeologie in een notendop

Ben je op vakantie of wil je op vakantie gaan in Italië in de regio Friuli Venezia Giulia, breng dan zeker een bezoek aan de archeologische plek en oude basiliek van Aquileia.

het Romeinse Forum van Aquileia

Aquileia

Aquileia telt nu slechts een paar duizend inwoners en lijkt meer op een openluchtmuseum dan op een stadje. Tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk (eerste 400 jaar na Chr.) was het één van de grootste en rijkste steden met 100.000 inwoners. In de 5e eeuw werd Aquileia door Attila, de koning van de Hunnen, vernietigd.

De meeste gebouwen uit de Romeinse tijd zijn door de eeuwen heen verwoest of zitten helaas nog onder de grond. Inmiddels kun je vele opgravingen zien zoals resten van villa’s, het forum en overblijfselen van de rivierhaven. Echter, veel van deze opgravingen zijn weggelegd voor de doorgewinterde geschiedenis- & cultuurliefhebbers. Voor de doorsnee toeristen zijn dit slechts hopen stenen… En echt, hele voetbalvelden historisch onderzoek zit voor de komende duizend jaar nog onder de grond. Nu nog geld vinden om het allemaal op te graven en een ‘Pompeii’ van Noord Italië te creëren….

Basiliek – Klokkentoren – Archeologisch Museum

Zeker de moeite waard om te bezoeken zijn o.a. de basiliek, de klokkentoren en het archeologisch museum. Ook al hou je niet van ‘ouwe kraam’, het zal zelfs de minst geïnteresseerde echt raken! Vooral om je voelt dat je op een heel speciale plek bent waarvan er maar heel weinig op moeder Aarde zijn.

de unieke – niet te betreden – mozaïekvloeren in de basiliek van Aquileia

Met 750 m2 mozaïekvloer uit de 4e eeuw vormt de basiliek dé publiekstrekker. Aquileia staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de vele unieke vondsten maar tevens vanwege deze mozaïekvloer en de belangrijke rol van de basiliek in de verspreiding van het christendom in Centraal-Europa in de Middeleeuwen.

Pal naast de basiliek kun je 150 treden van de klokkentoren trotseren en dan heb je een panoramisch uitzicht over Aquileia en omgeving en volgens Ad die het heeft gedaan is het uitzicht fenomenaal. De 73 meter hoge klokkentoren is trouwens gemaakt van stenen van het vroegere amfitheater. De oude Romeinen deden toen al aan recycling .

Voor de klokkentoren staat het beeld van het symbool van Rome, de vrouwtjeswolf die Romulus & Remus gevoed zou hebben. Deze tweeling zou volgens de legende later de stad Rome hebben gesticht.

Het (archeologisch) museum behoort tot één van de belangrijkste musea van Italië. Het Nationale Archeologische Museum heeft een prachtige collectie aan beelden, urnen, geblazen glaswerk, munten en sieraden en delen van mozaïekvloeren, die allemaal in en rondom Aquileia gevonden zijn.

Een bezoek aan de noordelijke regio Friuli Venezia Giulia is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan Aquileia en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het iets verderop gelegen Grado, een schiereiland aan het vasteland verbonden door een lange brug. Voor vele Duitstalige toeristen een bekende badplaats, echter wanneer je Grado met andere ogen bekijkt, biedt dit stadje wel degelijk een rijke en zeer interessante bron aan historie en cultuur. Het is volgens ons een ideale plek voor een combi van cultuursnuiven, strand & zee, terrasje pikken, Italiaans ijs eten en de smalle steegjes afstruinen langs de vele kleine restaurantjes die Grado rijk is. Lees hier onze blog over ‘Sonnen Insel‘ Grado.

PS: Wanneer je toch in de buurt van Aquileia bent, adviseren wij een bezoek aan wijnhuis Ca’Tullio – net buiten Aquileia – (lees hier onze blog over dit wijnhuis met betaalbare wijnen)

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *