Italië grootste wijnproducent

Al jaren is het een nek-aan-nek race tussen Spanje, Frankrijk en Italië. Welk land produceert de meeste wijn?

italiaanse wijnproductie_ad smets_4442Alhoewel het ene rapport uitgaat van hectoliters, het andere van wijnhectares en weer ander van de export, zijn wij er trots op dat ons tweede vaderland Italië in 2015 zich koploper mag noemen. Daar waar door slecht weer de Franse wijnproductie tegenvalt, zorgen de gunstige weersomstandigheden in Italië juist voor een superjaar en wint Italië de koppositie.

Nog trotser zijn we dat ook ‘onze’ Noord-Italiaanse wijnen steeds meer in de belangstelling komen te staan. Zowel binnen Italië als ook in het buitenland waren de noordelijke wijnen het ondergeschoven kindje, omdat in tegenstelling tot het zuiden, het noorden niet geassocieerd wordt met zon, die zo broodnodig is voor het maken van lekkere wijnen.

druivenranken percoto il tramontoSubtropisch klimaat
Iets minder zon, maar wel voldoende: de noordelijke provincies zijn eigenlijk zelfs gunstig gesitueerd als een vlakte die door bergketens wordt omsloten met aan één zijde de opening naar de warme Adriatische Zee. De Dolomieten en de Alpen bieden bescherming tegen de koude wind uit het noorden en de Apennijnen vormen de zuidgrens. Vanuit de Adriatische Zee kan ongehinderd warme lucht binnenstromen. Hierdoor profiteert de wijnbouw van zachte winters, voldoende regen en soms subtropische warmte met veel zon.

italiaanse wijnregios

Nog nooit de fantastische wijnen geproefd uit Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardije, Trentino-Alto Adige, Veneto of Friuli-Venezia Giulia (FVG)? Wij raden het aan het zeker eens te proberen. Laat je overtuigen….. en je wilt niet anders …….

 

 

 

 

 

rodaro_sjaak verweij_6345

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *