Italië meest populaire vakantieland

Reistijdschrift CN Traveller roept Italië uit tot vakantieland nummer 1.

Bij Nederlanders is Italië al tientallen jaren een populaire vakantiebestemming. Wat betreft vakantiehuizen is bella Italia al een aantal jaren het meest favoriete land. Deze top vijf zomerbestemmingen wordt verder aangevuld door Frankrijk, Kroatië, Oostenrijk en Duitsland.

Meer dan een miljoen vakanties van Nederlanders wordt in Italië doorgebracht.

Italië is niet alleen populair bij Nederlanders
Onlangs riep de Engelse reisgids Rough Guides Italië uit als vierde beste land ter wereld.

Reistijdschrift CN Traveller doet daar nog een schepje bovenop door ‘ons geliefde Italië’ op nummer één te zetten. CN Traveller riep haar lezers op om te stemmen op hun lievelingsland. En daar kwam Italië als beste uit de bus. Italië wordt opgevolgd door Griekenland, Amerika en Frankrijk.

Ook bij onze zuiderburen is Italië een populaire vakantiebestemming. De uitkomsten van verschillende onderzoeken lopen enigszins uiteen maar grofweg staat Italië op nummer 4 van de Belgische zonbestemmingen, op nummer 3 van de autovakanties en op nummer 2 qua hotelboekingen (Trivago). In de stedentrip-top-10 prijken Rome en Venetië op respectievelijk de 2e en de 8e plaats (met Parijs als hekkensluiter op nummer 10).

Immense kustlijn
Wij zijn het hartstikke eens met deze nominaties. Italië biedt vele mogelijkheden voor een heerlijke luiervakantie aan het strand en dan ’s avond lang slenteren langs vele winkeltjes en terrasjes. Doch steeds meer biedt dit land actieve, sportieve vakanties. Denk aan wandelen, fietsen, bergklimmen, mountainbiken en aan alle vormen van watersport, zowel aan de kusten als op één van de vele meren. Vergeet niet dat Italië een kustlijn van 7.600 km heeft langs de Adriatische, Ionische, Tyrreense, de Ligurische Zee en de vele eilanden. Even ter vergelijking: Nederland heeft een kustlengte van slechts 523 km.

Naast de kust zijn de meren in het noorden van Italië enorm populair. Het Gardameer (het grootste meer van Italië), Comomeer, Lago Maggiore en het meer van Lugano liggen in prachtige bergachtige gebieden met veel aan natuurschoon en zijn drukbezochte vakantiebestemmingen.

Los van een actieve of een welverdiende luiervakantie, je kunt in Italië lekker genieten van de aangename zomertemperatuur, het prachtige en afwisselende landschap én niet te vergeten de geweldige Italiaanse keuken.

Klik hier voor alle recepten op ‘il Tramonto culinair’

Italië is een land met een rijke cultuur en een enorme geschiedenis en neemt met maar liefst 53 plekken de koppositie in als het gaat om het aantal vermeldingen op de Unesco-erfgoedlijst.

Het klimaat in Italië
Het grootste gedeelte van Italië heeft een mediterraan klimaat met warme zomers (25-30°C) en zachte winters. Richting het zuiden stijgt – globaal – de temperatuur en is het droger. Door het bergachtig karakter van de Apennijnen die lopen van het noorden (Genua) tot het zuiden (Napels) en de ruggengraat van Italië vormen, komen er op dezelfde breedtegraad nogal wat verschillen voor. Op de toppen van de bergen regent het behoorlijk. In de winter kan er tot diep in het zuiden sneeuw liggen. Aan de kust is het een stuk droger en zonniger. De meeste neerslag valt in Italië in de herfst. In de zomer is het droog. De droogste plek van Italië is Cagliari op het eiland Sardinië. In de Alpen en Dolomieten kan in de winter volop worden geskied. Kortom een afwisselend en heerlijk klimaat.

Wijzelf zijn de mening toegedaan dat je in ‘onze’ regio Friuli Venezia Giulia alles vindt wat je hartje maar kan begeren. Vanuit Pertegada, waar we ook een prachtig vakantiehuis hebben voor gasten, zit je op 6 km van de gouden stranden, de mooiste van Italië en op een uur rijden zit je aan de rand van de Alpen. Daartussen het rijke gebied met land- en wijnbouw en prachtige authentieke dorpjes en natuurlijk Venetië aan de ene en Triëst aan de andere kant.

Het is dan ook geen wonder dat Italië bijzonder in trek is als vakantiebestemming. Gezien onze talloze pogingen om de Italiaanse taal beter te beheersen, is het is wellicht enigszins ongepast een Engelse uitdrukking te gebruiken. Toch doen we het:

WE JUST LOVE IT………

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *