Recept: Eieren in het vagevuur

UOVA IN PURGATORIO – EIEREN IN HET VAGEVUUR. Er wordt beweerd dat dit één van favoriete maaltijden was van de beroemde Italiaanse schrijver Dante Alighieri. Dit jaar wordt herdacht dat Dante 750 jaar geleden overleed, dus het komt ons goed van pas om dit gerecht, gepocheerde eieren in tomatensaus, onder de aandacht van onze lezers – liefhebbers van de Italiaanse keuken – te brengen.

Het is helemaal niet zeker of dit een lievelingsgerecht was van Dante Alighieri. De link met Dante wordt vaak verklaard omdat zijn boek Divina Commedia bestaat uit 3 hoofdstukken: inferno (hel), purgatorio (vagevuur) & paradiso (paradijs).

Bekender is de ei-anekdote die rondgaat over Dante: Hij ontmoette op het plein een voor hem onbekende man die hem aanhield en vroeg “Wat is het beste eten in de wereld?” “Een ei”, antwoordde Dante. Een jaar later ontmoetten de twee elkaar weer op hetzelfde plein, de vreemdeling begroette Dante en vroeg hem “Met wat?”.”Met zout” was Dante’s prompte antwoord.

Sugo di pomodoro piccante

De meest voor de hand liggende verklaring voor de term vagevuur is de hete borrelende en pikante rode saus die doet denken aan het vagevuur.

Dit gerecht is heel eenvoudig te maken en is echt niet duur. In Italië is dit gerecht erg populair bij kinderen (maar dan zonder rode pepertjes). Vooral lekker met veel brood erbij om heerlijk in de rode saus te soppen.

INGREDIENTI – INGREDIËNTEN

500 ml passata di pomodoro (tomatensaus)
4 eieren
1 kleine ui
2 tenen knoflook
verse of gedroogde rode pepertjes (naar smaak)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
(verse) rozemarijn
(verse) basilicum
peper & zout

PASSO PER PASSO – STAP VOOR STAP

Verwarm in een grote koekenpan (met deksel) eerst de olie. Voeg de klein gesneden ui, 1 geperste knoflook en de klein gesneden pepertjes toe en roerbak alles een paar minuten. Roer vervolgens de tomatensaus (passata) en de rozemarijnblaadjes erdoor en zet het vuur wat lager. Laat de tomatensaus sudderen totdat die iets is ingedikt, zo’n ongeveer 15 minuten. Proef de saus en breng eventueel op smaak met zout en peper (ik gebruik altijd bouillonpoeder of stukje van een bouillonblokje). 

De volgende stap is niet moeilijk, maar luistert wel heel nauw. Breek voorzichtig vier eieren in de tomatensaus, zodat het eiwit mooi om de dooier blijft hangen. Kijk bij het eerste ei goed dat het eiwit vrijwel direct begint te stollen. Zo niet, dan is de saus niet heet genoeg en moet je de warmtebron wat hoger draaien.

Pocheren in rode tomatensaus

Laat de eieren nu in de pan pocheren met een deksel op de pan, en draai het vuur net laag genoeg dat de saus blijft koken maar niet gaat borrelen (zonder deksel garen de eieren niet voldoende, wordt het eiwit te stijf en het eigeel niet gaar!).

Terwijl je wacht, rooster je een paar stukken brood en wrijf deze in met het andere knoflookteentje, besprenkel het brood met een paar druppels goede olijfolie en bestrooi het met een klein beetje zout.

Serveer de saus met 1 ei (liefst 2 per persoon….😃 ) op een diep bord, strooi er een beetje Parmezaanse kaas over en wat fijn gehakte verse of gedroogde basilicum. Lekker soppen met het geroosterde brood.

BUON APPETITO met de eieren in het vagevuur.

P.S. – VARIANTEN – Wanneer je dit gerecht opzoekt op internet, vind je verschillende varianten. Mét of zonder verse peper, soms ook met ansjovis. Ansjovis geeft een heel andere smaak aan de saus en raad ik aan om eventueel bij een tweede keer te proberen. Kinderen houden over het algemeen niet van deze smaak en ook niet van pittige gerechten. Hou het simpel bij de eerste keer, daarna kun je je eigen ‘schwung’ geven aan dit gerecht.


© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


Klik hier voor alle recepten op ‘il Tramonto Culinair’


Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.