Kerstdecoratie, duurzaam en circulair

Duurzame kerststukken. Sinds een paar jaren maak ik kerstdecoraties van 100% natuurlijke producten. Gratis en voor circulair gebruik, voor in de allesbrander of om te composteren..

Het is voor mij bijna een sport geworden om alles te maken van materiaal wat ik pluk uit eigen tuin, die van buren en vrienden. En het overige knip ik uit de berm tijdens mijn dagelijkse fietstocht.

Een trotse en tevreden Sjaak

Ik ben dol op de takken van de pijnbomen met hun prachtige lange naalden. De ‘pini’ zijn echter zo hoog, dat ik zelfs met onze huis-thuis-&-keuken-ladder er echt niet bij kom. Dit jaar had ik geluk dat een wijnhuis in ons dorp een paar pijnbomen snoeide om te voorkomen dat deze tijdens een storm zouden omwaaien op de openbare weg. Een berg met grote takken lag verloren in een hoek te wachten totdat deze binnenkort in de hens gestoken zou worden. Tussen de lange takken vond ik een mooie stevige stronk van ruim een meter. Dat bracht me op het idee om een enorm kerststuk te maken voor onze vrienden van wijnhuis Ferrin. In hun proeflokaal hebben ze een lange tafel van 5 meter lang, dus ruimte voldoende voor een robuust doch elegant kerststuk. Een mooi zelfgemaakt duurzaam cadeau voor de vrouw des huizes die binnenkort jarig is.

Als hij maar kan ‘ravotten’ op het land …

De overburen weten dat ik ieder jaar aanbel om te vragen of ik een paar takken van hun enorme ficusboom mag snoeien. Ook dit jaar boden ze aan om hun telescoop-snoeischaar te gebruiken omdat zelfs de laagste takken buiten handbereik hangen. De eerstvolgende keer dat ik een cake of koekjes bak, breng ik hen iets als tegenprestatie.

De sigaren van Ad

Onlangs riep Ad: “Wat vind je van die riet-sigaren, is dat iets voor jouw kerstdecoraties?” Dat bracht me op het idee om het accent nóg meer te leggen om alle natuurlijke materialen. Laat ik geen pietleut zijn, dacht ik, en Ad, die normaal de sigaar is door op ladders te staan en tot aan z’n enkels in de te modder om mij te helpen aan de ‘ingrediënten’ van deze andere creaties, deze keer eens z’n zin te geven! Een mooi resultaat en ook nog eens de symmetrie, iets waar ik erg aan hecht, te versterken.

Het is bijna 100% natuurlijk en circulair. De kaarsen en de paar spijkers die ik gebruik voldoen niet volledig, maar net als alle hedendaagse politici mag ik toch met een pokerface beweren dat ‘alles 100% circulair’ is.

Creatief met groen, ieder jaar nieuwe kansen…….

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.