Kerststal van zand – ter nagedachtenis van een oorlog

Ook dit jaar bezochten we de zandsculpturen op het strand van Lignano: il Presepe di Sabbia, de kerststal van zand.
Met deze attractie probeert de badplaats Lignano ook buiten het geijkte zomerseizoen de stad in de internationale schijnwerpers te zetten.
Met succes, want ieder jaar trekt dit evenement maar liefst 100.000 bezoekers, naast Italianen uit alle uithoeken, ook vele Oostenrijkers en Duitsers.

In een grote tent op het strand wordt twee maanden lang door verschillende zandkunstenaars uit de gehele wereld aan de enorme zandsculpturen gebouwd. Ze hebben ons verzekerd dat er alleen maar 500.000 kilo zand en vele liters water worden gebruikt. Dus zonder toevoeging van lijm, stijfsel of andere plakmiddelen.

Is dit ‘nieuws’ om te publiceren?
Volgens ons wel, want ieder jaar is er een ander thema. Vorig jaar stonden de zandsculpturen in het teken van ’40 jaar na de aardbeving’ (de Noord-Italiaanse regio Friulië werd op 6 mei 1976 getroffen door een zware aardbeving die bijna 1000 levens kostte (lees hier onze blog).

Voor de kerststal 2017/2018 werd gekozen voor het thema ‘100 jaar na de grote oorlog’, de Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918, die in Italië la grande guerra (de Grote Oorlog) wordt genoemd. Hier in Italië wordt in periode 2014-2018 stilgestaan bij ‘100 jaar na’ de Eerste Wereldoorlog, waarin Italië oorlog voerde tegen Oostenrijk-Hongarije.

Met uitzondering van de Scandinavische landen, Spanje, Zwitserland en Nederland, waren uiteindelijk alle Europese landen bij de Eerste Wereldoorlog betrokken. Alleen al het officiële aantal militaire slachtoffers in deze oorlog bedraagt 10 miljoen. Tel daar nog eens de burger- en niet geregistreerde slachtoffers bij op en je spreekt over een gruwelijk aantal dat garant staat voor een ongekend verdriet.

De ‘kerststal van zand’
De badplaats Lignano heet formeel Lignano Sabbiadoro. La sabbia d’oro, het ‘gouden zand’ werd ook dit jaar weer door de zandkunstenaars als ware goudsmeden omgetoverd tot schitterende juweeltjes.

De sculpturen rondom de Eerste Wereldoorlog waren fascinerend, zo niet emotioneel: gewonde soldaten, Rode-Kruis-zusters die slachtsoffers helpen, vrouwen die in de rivier de uniformen van de soldaten wassen en brave Alpini, de veteranen die in Italië de bijna-heilige status bereiken…

Voor toeristen een leuk plaatje, maar voor nabestaanden die de verhalen van ouders of grootouders nog in het geheugen hebben, vaak een emotionele verbeelding van hun eigen geschiedenis.

Naast het oorlogsthema ontbrak uiteraard niet de gebruikelijke scene van Maria. Jozef en kindje Jezus. Dit keer zonder os en ezel, maar wel een heel sereen geheel. Zo realistisch dat je denkt dat je de houten balken op de achtergrond en kist op de voorgrond kunt aanraken….

Sinds wij in Italië ons huis hebben, gaan we ieder jaar opnieuw een kijkje nemen. Zelfs na zoveel jaren blijft het beetje vreemd om ’s winters door een badplaats te lopen die volledig gehuld is in kerstsferen inclusief een kleine kerstmarkt, kraampjes met Glühwein en een schaatsbaan met kunstijs. Strand en Glühwein (wat hier Vin Brulè heet) zijn toch bijna elementen die niet bij elkaar passen, toch?!

Nieuws of geen nieuws, wij blijven enthousiast over ‘il Prepese in Sabbia’, de kerststal van zand …..

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *