Kerststal van zand op het winterse strand

presepe_il tramonto_foto ad smets_IMG_9555Voor de 11de keer op rij wordt aan de Adriatische kust in de badplaats Lignano ‘Il Presepe di Sabbia’ (de Kerststal van Zand) gemaakt.

Deze kustplaats probeert hiermee ook buiten het geijkte zomerseizoen de stad in de schijnwerpers te zetten. Met succes, want vorig jaar trok dit evenement maar liefst 100.000 bezoekers.

In een grote tent op het strand wordt 6 weken lang door verschillende zandkunstenaars aan de enorme zandsculpturen gebouwd. Dit jaar werd bijna 500.000 kilo zand van het strand de tent binnengereden. Ze hebben ons verzekerd dat er alleen maar zand en water wordt gebruikt. Er worden géén lijm, stijfsel of ander plakmiddelen toegevoegd.
De ‘Accademia della Sabbia’ (De Academie van het zand) zorgt ieder jaar weer voor een spektakel.

Wij waren als journalisten uitgenodigd bij de officiële inhuldiging. Zo’n ‘inaugurazione’ gaat op de eigen ‘Italiaanse’ wijze. Ten eerste beginnen ze bijna driekwartier later dan staat il tramonto lignano 8aangekondigd. Gelukkig speelde de lokale brassband een paar extra kerstnummers om het tijdsgat te vullen. Uiteraard is aan de burgemeester Luca Fanotto de eer om de tentoonstelling officieel te openen, maar niet voordat vijf verschillende vertegenwoordigers van diverse instanties de microfoon ter hand hebben genomen en meneer pastoor de ‘kerststal’ heeft ingezegend.

Wat ooit begon als een traditionele kerststal met Maria, Jozef, kindje Jezus, de herders en de beestenboel als zandsculpturen, is uitgegroeid tot een waar zandsculpturenspektakel. Zelfs wolkenkrabbers, bruggen en een ‘Taj Mahal’ ontbreken niet bij deze eigentijdse interpretatie van het begrip kerststal.

il tramonto kerst 3Kerststal of niet, het is ieder jaar een genot om langs de bijna 2,5 meter hoge creaties te lopen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat mensenhanden dit gemaakt hebben. Wat een gepriegel en met oog voor de allerkleinste details: takjes, ogen en zelfs de piepkleine vingernagels zijn uit zand en water met spatels geboetseerd.

Lignano heet formeel Lignano Sabbiadoro. Het sabbia doro, het ‘gouden zand’ werd ook dit jaar door de zandkunstenaars als ware goudsmeden omgetoverd tot schitterende juweeltjes.

Onderstaande twee fotoreportages geven je een beeld van winterse taferelen op het gouden strand:

Nr. 1: de tentoonstelling van de zandsculpturen:

nr. 2 : de officiële en tevens feestelijke opening:

presepe sabbia lignano_9602_foto ad smets_il tramonto

 

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *