Dierenvriend Franciscus in zandsculpturen

De kustplaats Lignano heeft ieder jaar een winterse trekpleister: ‘Il Presepe di Sabbia’ (de Kerststal van Zand). Prachtige zandsculpturen met minuscule details. Dit jaar een thema rondom de heilige Franciscus van Assisi, waarvan de herdenkingsdag is uitgeroepen tot Werelddierendag.

De badplaats wordt door de jaarlijkse Kerststal van Zand ook buiten het geijkte zomerseizoen in de (internationale) schijnwerpers gezet. Met succes, want ieder jaar trekt dit evenement maar liefst 100.000 bezoekers, waarvan vele Oostenrijkers en Duitsers.

In een grote tent op het strand wordt 6 weken lang door verschillende zandkunstenaars van de ‘Accademia della Sabbia’ (De Academie van het zand) uit de gehele wereld aan de enorme zandsculpturen gebouwd. Heel toepasselijk, want zand er is voldoende op het strand. Lignano heet formeel Lignano Sabbiadoro, sabbia = zand en oro = goud, letterlijk ‘het zand van goud’, verwijzend naar de kilometers lange gouden zandstranden. Het gouden zand werd ook dit jaar weer door de zandkunstenaars als ware goudsmeden omgetoverd tot schitterende juweeltjes.

Het is indrukwekkend om te zien, prachtige taferelen van grote sculpturen, maar met minuscule details. Ze hebben ons verzekerd dat er alleen maar 500.000 kilo zand en vele liters water worden gebruikt. Dus zonder toevoeging van lijm, stijfsel of andere plakmiddelen. Een staaltje vakmanschap.

De dierenvriend Franciscus
Franciscus van Assisi staat bekend om zijn vrome leven, maar ook voor zijn passie voor dieren. Volgens de overlevering zou hij zelfs gepraat hebben met de dieren.

Beroemd is de legende over een wolf, die de inwoners van het dorp Gubbio (Italië liefhebbers kennen dit dorp van Don Matteo) voortdurend aanvalt. Franciscus gaat het gesprek aan met de wolf en laat hem beloven, dat hij geen mensen meer zal aanvallen. In ruil hiervoor zullen de bewoners van Gubbio hem iedere dag te eten geven. De wolf gaat akkoord met Franciscus’ voorstel en de wolf en de dorpelingen leven voortaan in vrede met elkaar.

Franciscus/Francesco van Assisi praat met de wolf van Gubbio

Van dierenvriend tot Werelddierendag
In 1930 werd besloten 4 oktober, de herdenkingsdag van de heilige Franciscus tot Werelddierendag uit te roepen. Naast de traditionele sculpturen van Maria, Jozef, kindje Jezus, os en ezel, zijn dit keer de dieren van Franciscus van Assisi uitgebeeld in zand.

Wij meldden al eerder dat ook buiten het zomerseizoen het de moeite waard is om de regio Friuli Venezia Giulia te bezoeken. Voor menigeen zelfs een betere periode, want bij 35 graden zijn ’s zomers culturele uitstapjes best wel vermoeiend en zoekt men liever de verkoeling op van de bergen, de rivieren of het strand. Zelfs de kerstperiode heeft veel te bieden, alleen al de ‘Presepe di Sabbia’, de kerststal van zand, is een bezoekje waard.

PS – leuk historisch weetje: de vader van Franciscus was een rijke koopman en omdat hij veel handel dreef met Frankrijk en op het moment van geboorte van in Frankrijk verbleef, noemt hij zijn zoon Francesco, het Fransmannetje.

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.