Corgnolo, minder inwoners dan figuranten in de kerststal

il tramonto legerHet Friulaanse gehucht Corgnolo telt nog geen 280 inwoners, maar heeft al jaren één van de grootste Presepe (kerststal) van Europa. Maandenlang zijn vele vrijwilligers bezig met de mega-kerststal.

Al eerder berichtten wij dat hier in Italië het kerststalritueel is uitgegroeid tot een ware volkskunst en dat het niet blijft bij een kerststal bij de lokale kerk met Maria, Jozef, kindje Jezus, herders, koningen en wat vee. Nee, het is een competitie tussen dorpen om ieder jaar met een nog groter spektakel de show te stelen.

Maar liefst 325 ex-etalagepoppen fungeren als figuranten, dus meer ‘deelnemers’ aan de kerststal dan het dorp aan inwoners telt.  Maria droeg in haar vorige leven avondkleding, winterjassen of bikini en wellicht droeg Jozef als etalagepop stoere spijkerbroeken of een smoking. Zonder gekheid, juist door het gebruik van deze figuranten op ware grootte is het geen poppenhuis, maar lijkt het net of je door een echt dorp loopt.

Maria il tramontoDe kerststal van Corgnolo omvat maar liefst een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Een parkachtig terrein inclusief een snel stromend riviertje en een halve straat met onbewoonde oude boerenhuizen vormen het decor. Het is te veel om op te sommen. De fotoreportage geeft je een goed beeld van de ijzersmid, de bakkerij, de viswinkel en de kroegjes. Rijkelijk geklede koningen met levensgrote kamelen zijn onderweg naar kindje Jezus. Niet één maar tientallen levende ezels, schapen, geiten, ganzen en zelfs varkens spelen hun rol in deze scene. Zelfs een compleet Romeins leger met volledig ingericht fort ontbreekt niet.

Alhoewel de felle laagstaande decemberzon niet altijd handig is om goede foto’s te maken, zorgde deze vierde adventszondag voor een zonnige fotoreportage van een unieke kerststal.

Grazie a tutti i volontari, enorme lof voor alle vrijwilligers van Corgnolo. Dit is geen kerststal, maar een waar openluchtmuseum! Een aanrader voor alle Nederlanders en Belgen die hier in de buurt wonen!!

corgnolo_il tramonto_foto ad smets_IMG_0366

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets & Sjaak Verweij


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *