Kerststal van zand

ZANDSCULPTUREN ALS KERSTSTAL
De presepe (of presepio), de kerststal, is in Italië ontaard in een ware prestigestrijd. Wat ooit begon als een traditionele kerststal met Maria, Jozef, kindje Jezus, de herders, een os en een ezel is uitgegroeid tot een ware competitie tussen de Friulaanse dorpen.

Elk dorp heeft wel een bijzondere kerststal, maar voor ons springt Lignano er ieder jaar weer bovenuit. Met ‘Il Presepe di Sabbia’ (de Kerststal van Zand), een spektakel van zandsculpturen, probeert deze badplaats ook buiten het geijkte zomerseizoen de stad in de internationale schijnwerpers te zetten. Met succes, want ieder jaar trekt dit evenement maar liefst 100.000 bezoekers, waarvan vele Oostenrijkers en Duitsers.

In een grote tent op het strand wordt twee maanden lang door verschillende zandkunstenaars uit de gehele wereld aan de enorme zandsculpturen gebouwd. Ze hebben ons verzekerd dat er alleen maar 500.000 kilo zand en vele liters water worden gebruikt. Dus zonder toevoeging van lijm, stijfsel of andere plakmiddelen.

zandsculptuur ter nagedachtenis van de aardbeving van 1976

Een van de zandsculpturen stond in het teken van ’40 jaar na de aardbeving’. De Noord-Italiaanse regio Friulië werd op 6 mei 1976 getroffen door een zware aardbeving (6,4) die bijna 1000 levens kostte.   (lees hier onze blog)

badplaats Lignano in kerstsferen

Sinds wij in Italië ons huis hebben, gaan we ieder jaar opnieuw een kijkje nemen. Zelfs na zoveel jaren blijft het vreemd om ’s winters door een badplaats te lopen die volledig gehuld is in kerstsferen inclusief een kleine kerstmarkt, kraampjes met Glühwein en een schaatsbaan met kunstijs.

Lignano heet formeel Lignano Sabbiadoro. La sabbia d’oro, het ‘gouden zand’ werd ook dit jaar weer door de zandkunstenaars als ware goudsmeden omgetoverd tot schitterende juweeltjes.

Onderstaande fotoreportage geeft een goed beeld van Lignano’s kerststal 2016/2017.