Aftrap kerstactiviteiten in ons dorp

il tramonto pertegada 5De tweede adventszondag betekende voor ‘ons’ dorp Pertegada de aftrap van de kerstactiviteiten: opening van ‘il mercatino di Natale’ en de ‘lucciolata’. De mercatino is de traditionele markt van zelfgemaakte kerstartikelen. De moeders en oma’s van het dorp hebben de afgelopen maanden zich te pletter gebreid, genaaid en gehaakt: van kerstdecoratie, kerstpannenlappen tot kersttafelkleden. De lucciolata is een vrome optocht waarbij de dorpsbewoners met een brandende kaars door het dorp lopen. De achterliggende gedachte is dat ze ‘lopen’ voor een goed doel. Door in te schrijven draag je bij en als je na afloop nog een kerstprulletje koopt, komt het met jouw ‘kerstgedachte’ wel goed…..

il tramonto pertegada 7

priester Don Rinaldo en Ornella (van Via di Natale)

Natuurlijk mochten wij als ‘locale’ journalisten niet ontbreken en hebben we een reportage gemaakt om onze lezers een kijkje te geven in deze lokale tradities. Na afloop van de kaarsjestocht hebben we een gezellige babbel gemaakt met pastoor Don Rinaldo en samen een ‘vin brulè’ gedronken (friulaanse Glühwein variant). Ondanks het feit dat hij diabeet is deed hij zich tegoed aan de zoete wijn en diverse koeken van de moedersclub van dorp (Mamme delle torte di Pertegada). Okay, ook hij heeft meegelopen met een brandende kaars.

pertegada il tramonto 9Heerlijks dorps: de moeders verzorgen de lekkernijen en de veteranen (Alpini) de warme wijn en thee voor de kids. Alles gratis, maar wel met het verzoek iets te doneren voor het goede doel. Uiteraard dragen wij ons steentje bij en stoppen een biljet in de gleuf om vervolgens te proeven van de chocoladecake, crostata en amandelkoeken.

We hebben het gered om langs de kramen met koopwaar te lopen zonder iets te kopen. De voorraad kerstartikelen in huize ‘il Tramonto’ is toereikend voor de hele straat. Wellicht een idee om volgend jaar een rommelmarkt te houden met (on)gebruikte kerstdecoraties. Kunnen we na afloop van deze kerstperiode vast een paar dozen klaarzetten.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *