Op bezoek bij een heel bijzondere Italiaanse ondernemer

Op bezoek bij Colussi Ermes, een Italiaans familiebedrijf met Nederlandse klanten als b.v. Albert Heijn en Bakkersland. Een Italiaanse hyper-ADHD-achtige directeur met een passie voor stierenvechten en helikopters, maar ook met een sociale, wereldse instelling.

gezelligheid bij bar ‘Kyrie Eleison’

Ja, we zijn weer een keer vreemd gegaan. Voor il Tramonto schrijven we over cultuur, historie, toerisme, de Italiaanse keuken en wijn. Dit keer het ‘gewone’ bedrijfsleven zou je denken echter niets is minder waar! Als netwerkers met een van de grootste Nederlandse professionele HR netwerken, is ons bezoek aan Ermes niet alleen voor de lol!

Laten we eerlijk zijn, het was puur toeval dat we in contact kwamen met de eigenaar van dit grote bedrijf. Terwijl we genoten van een glas witte wijn op het terras van een onze favoriete bars ‘Kyrie Eleison’ arriveerde een dikke BMW die parkeerde achter onze auto. Vier volwassenen en een kind stapten uit en waren gefascineerd door onze auto of het Nederlandse kenteken… ‘Onze Skodia is niet te koop’ riepen we van afstand (la macchina non è in vendita). Ad riep nog toe: “de deuren zijn open, dus bekijk deze prachtige SUv gerust!” Waarop de mensen de auto ook vanbinnen uitgebreid gingen bekijken. Ad liet ze nog de trekhaak zien, hoe die automatisch in- en uitklapt waarop het gezelschap richting onze ‘sta’ tafel trok. Het ijs was gebroken, want al lachend werden we hartelijk – met een omarming en een zoen – begroet, alsof we al jaren bevriend waren.

Om het verhaal kort te houden: na een half uur en genietend van de tweede fles Prosecco (met z’n zessen) werden we door de BMW-bezitter Andrea Colussi uitgenodigd voor een bezoek aan zijn bedrijf omdat hij verrast was door onze inzet om hun regio in Nederland en België onder de aandacht te brengen en onze internationale samenwerking. Ons zogenaamde ‘derde punt’ was de inzet voor een betere wereld.

Ad Smets – Andrea Colussi – Sjaak Verweij

Drie dagen later stonden we op de stoep van Colussi Ermes in Casarsa della Delizia (UD). Een familiebedrijf wat mega reinigingsinstallaties produceert voor de voedingsindustrie. Machines variërend van 10 tot wel 60 meter lang!

We hadden een gepast relatiegeschenk meegenomen: 50 tulpenbollen van ‘onze’ Tramonto Friulano, de Nederlandse tulp die dit jaar is gedoopt met de naam van deze noord Italiaanse regio (Friulië) en de samenvoeging van onze digi magazine. Een schot in de roos! En de fles bubbels (een verrukkelijke Rivus van Paolo Ferrin) die we hadden meegenomen werd direct geopend en geproefd. Dat noemen we nog eens een informeel bedrijfsbezoek…

Tijdens de uitgebreide rondleiding door de kantoren en de productieafdelingen kregen we volop toelichting over het bedrijf en hun producten. Andrea Colussi is een druk, zo niet een hyper druk ‘typje’. Een wereldse jongeman die zijn opleiding in San Diego (USA) heeft genoten en waardoor hij ook perfect (beter dan wij) Engels sprak. Waarschijnlijk heeft hij wel ADHD persoonlijk uitgevonden 🙂   Typisch Italiaans was hij wel, ergo luistert hij niet en praat hij alleen maar. We vergeven het hem, want hij deed het passie, verhalen over zijn bedrijf.

Andrea Colussi

Na een korte presentatie over het bedrijf kregen we een rondleiding die begon bij de directiekamer van Andrea. Naast zijn passie voor helikopters (hij heeft een vliegbrevet) heeft Andrea Colussi – heel on-Italiaans – een passie voor Spanje, met name het stierenvechten. Na diverse opleidingen is hij een gecertificeerde stierenvechter. Zijn kantoor staat volledig in het kader van zijn passie.

een privé landingsplaats voor helikopters (helipad)

Tijdens een rondje in de fabriek begroette hij iedere medewerker bij voornaam. “Ik ken alle 200 medewerkers bij voor- en achternaam, dat hoort bij m’n bedrijfsfilosofie.” Tot zijn eigen misnoegen werkt in ‘zijn’ fabriek slechts 1 vrouwelijke monteur.

Trots vertelde hij dat hij onlangs twee Senegalezen in dienst heeft genomen. “Bij toeval trof ik twee Senegalese broers die werkeloos waren maar in hun thuisland een technische opleiding als lassers hadden gevolgd. “Voor onze collega’s was het even wennen, maar inmiddels spreken onze ‘zwarte broeders’ Italiaans en Friuliaans, de regionale taal en zijn ze volledig geïntegreerd.”

“Onze medewerkers zijn niet alleen ons ‘kapitaal’ maar ze vormen ook het hart van ons bedrijf. Wanneer wij goed voor hen zorgen, zorgen zij goed voor ons. Zo simpel is het!” Tevens vertelde hij dat het moeilijk is de juiste technische mensen te vinden, met name voor de tekentafels van de ontwerpafdelingen. Toen wij vertelden over onze activiteiten voor SAM(link) waarin we met de aangesloten werkgevers SAMenwerken aan een vitale regionale arbeidsmarkt, konden we bij Andrea niet meer stuk. “Hier in Italië zouden we veel meer moeten samenwerken in plaats van elkaar alleen maar als concurrenten te zien!”

Op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig: een dikke BMW, een miljoenen-familiebedrijf, naast het kantoor een prive-helikopter-landingsplaats midden tussen de wijnranken, voor de directie en toch met een sociale instelling. Het kan dus wel degelijk samengaan. “De regionale ambulancedienst maakt ook gebruik van onze landingsplaats. Waarom zouden we dit alleen maar voor onszelf houden? Ze hebben de afstandsbediening van de poort en kunnen dag en nacht op ons terrein.”

Nadat Ad diverse Nederlandse zakenrelaties van Andrea ook nog eens persoonlijk kende, stonden we ook nog eens extra bij hem in de spotlight: ‘it’s a small world, or you have a very large network!’ Waarop we ook een bezichtiging kregen in een enorme fabriekshal iets verderop. Een van de buitenwereld afgeschermd terrein met speciale en geheime projecten voor hele grote opdrachtgevers, bedrijven waarvan hun namen niet mogen vermelden in deze blog. Het was bijzonder interessant en een geweldige ervaring.

De middag werd in ieder geval afgesloten met de belofte dat we elkaar zeer binnenkort weer zouden treffen. Andrea wil ons meenemen naar één van de grootste fabrieken waar de officiële San Daniele prosciutto (rauwe ham) gemaakt wordt. “De toeristen worden allemaal naar de kleine ambachtelijke hammakers gelokt. Puur om hen een arm uit te draaien en de ‘handgemaakte’ ham voor een veel te hoge prijs te slijten. Ik neem jullie mee in de catacomben waar geen toerist komt!” Een aanbod om een keer met hem een helikoptervlucht te maken hebben we vriendelijk afgeslagen! Een paar leuke giveaways namen we dankbaar aan, de werkelijk bijzondere potjes met speciale Friulaanse landbouwproducten hebben we inmiddels met volle teugen genoten. Maar daarover een andere blog. Als ‘veramerikaanste’ Italiaan heeft Andrea het oog voor puike Friulaanse producten zeker niet verloren.

Het was al met al een unieke ervaring om dit unieke productiebedrijf in actie te zien en uitgebreid te hebben gesproken met de directeur van een middelgrote werkgever op de lokale en regionale arbeidsmarkt en een internationale (mondiale) speler op het gebied van reinigingsinstallaties. Natuurlijk zetten we alle zeilen bij om dit prachtige bedrijf bij SAM International Business Netwerk te betrekken!

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.