Sauvignon van wijnhuis Komjanc behaalt 1e prijs

Onze vriend en wijnboer Roberto Komjanc heeft weer een paar prijzen in de wacht weten te slepen tijdens een wijnconcours. Dus tijd voor ‘il Tramonto’ om op bezoek te gaan bij wijnhuis Komjanc om Roberto te feliciteren, een paar foto’s te maken en natuurlijk om wijn te proeven.

Het online gastronomische magazine WINESURF, dat in de afgelopen jaren iets meer wijnen dan wij heeft weten te proeven en testen, te weten ruim 30.000, hield een wijnproeverij van de verschillende wijnen van de wijnregio DOC Friuli Venezia Giulia. Zowel de Sauvignon DOC 2016 alsmede de Ribolla Gialla DOC 2016 van wijnhuis Komjanc *) behaalden de eerste prijs in hun categorie.

De Sauvignon van Komjanc had maar liefst 60 concurrenten en dan is de eerste plaats met 4 van de maximaal haalbare 5 sterren een lovenswaardige prestatie. Roberto blijft er nuchter onder en relativeert de prijzenregen. Voor hem als wijnboer geldt als belangrijkste waardering het feit dat consumenten zijn wijn lekker vinden, ervan genieten en kopen. Gouden medailles, sterren en lof van experts zijn mooi meegenomen, maar de wijn moet wel verkocht worden…

Trots poseert Roberto met zijn prijswinnaars.

Roberto Komjanc

En dan het proeven
Wij kennen een aantal wijnen van wijnhuis Komjanc en toch blijft het ieder jaar weer afwachten hoe de wijnen uitvallen. Tot nu toe zijn we nooit teleurgesteld.

De Sauvignon 2016 ruikt echt zoals een Sauvignon moet ruiken, maar niet te overheersend en heeft aan de ene kant een fruitige, grapefruitachtige en toch volle smaak, zeker gezien het jonge karakter van deze wijn. De smaak bleef heerlijk lang hangen (en toch te kort, want we namen ietwat te snel een volgende slok  ).

De complimenten die wij gaven, werden in alle bescheidenheid weggewoven “We hebben een betrouwbare oenoloog die ons goed adviseert”. En dat siert Roberto Komjanc, echter terwijl hij dit roept, zien we zijn glimmende ogen en die spreken boekdelen. Voor een wijnboer zijn z’n wijnen toch zijn kindjes.

 

Naast de eerste plaatsen voor de Sauvignon en Ribolla Giallo is ook de Friulano (Tokai) 2016 succesvol. Bij de toonaangevende wijngids Gambero Rosso behaalde deze autochtone wijn de finale, doch werd niet kampioen in zijn categorie. Deze prestatie leverde wel 2 rode ‘bicchieri’ (wijnglaasjes, de Gambero Rosso ‘sterren’) op, wat niet onverdienstelijk is.

 Onze wijnwaarderingen

Voor il Tramonto proeven we regelmatig wijnen en schrijven we onze persoonlijke wijnwaardering / beoordeling, zo ook voor drie wijnen van wijnhuis Komjanc.

  • Klik hier voor de ‘il Tramonto’ wijnwaardering van Sauvignon 2016
  • Klik hier voor de ‘il Tramonto’ wijnwaardering van Alexius Sauvignon 2012
  • klik hier voor de ‘il Tramonto’ wijnwaardering van Pinot Nero 2015
  • Klik hier voor een overzicht van alle wijnwaarderingen ( WINE RATING)

Heb je belangstelling om wijnen van Komjanc te kopen, dan kan dat via wijnimporteur FRIULVIN, twee Nederlanders en een Italiaanse Nederlander die wijnen uit Friulië in Nederland verkopen.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

*) wijnhuis Komjanc heeft officieel Società Agricola Alesssio Komjanc & figli (vader Alessio is de oprichter, maar feitelijk runt zoon Roberto samen met z’n vrouw Rafaella de zaak)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *