UBI ES – waar je ook bent….

UBI ES – waar je ook bent… En wij waren er, op bezoek bij Wijnhuis MAGNOLIA. Wijnhuis Magnolia, die haar naam dankt aan de enorme magnolia boom in de voortuin van Villa Magnolia, de locatie en oorsprong van het wijnhuis.

Ad Smets & Cristina Cozzarolo

In de 60-er jaren was het Guido Cozzarolo die dit wijnhuis stichtte. Zoon Claudio en dochter Cristina groeiden op binnen het familiebedrijf. Als traditionele Italiaanse familieman had Guido zijn hoop gevestigd op Claudio, de oudste zoon. Echter, op veertigjarige leeftijd stierf Claudio aan kanker.

Waar je ook bent…..
De meest prestigieuze wijn van Magnolia is opgedragen aan de gestorven zoon Claudio: UBI ES – door de familie uitgelegd als ‘Waar je ook bent…’ is een op hout gelagerde rode wijn van Merlot en Schioppettino druiven. Een kwaliteitswijn die symbool staat voor de generositeit en het sterke karakter van de verloren zoon. Wij hebben meerdere malen mogen genieten van deze stevige doch vriendelijke rode wijn, een aanrader bij een lekker stuk rood vlees, maar ook een voortreffelijke ‘nagenietwijn’ om aan het einde van de avond na te tafelen bij de open haard.

Woman Power
Onder het thema L’energia femminile di Magnolia (vrijvertaald: woman power bij Magnolia) wordt het bedrijf voortgezet onder de bezielende leiding van Cristina Cozzarolo. Inmiddels hebben we Cristina meerdere malen ontmoet en zijn we onder de indruk van haar woman-power. Bij toeval bezochten wij op haar vijftigste verjaardag en charmant als ze is, wilde ze graag poseren voor ‘il Tramonto’, echter wel tezamen met 2 van haar 3 kinderen. Zoonlief Alberto, amper 15 jaar, helpt op z’n jonge leeftijd naast zijn opleiding gemotiveerd mee in het familiebedrijf. Zo jong en toch spat de passie er vanaf. Met de flair van een volwassen wijnboer staat hij gasten te woord en praat over ‘zijn’ wijnen als een ervaren wijnkenner. Alsof hij er voor geboren is…. Na de woman power van moeder Cristina wellicht een nieuwe man power?!

DOC Collio vs DOC Colli Orientali
Wijnkenners van Italiaanse wijnen weten dat de (DOC) Collio –  de meest prestigieuze wijnregio van noord Italië – schouder-aan-schouder staat met buurman DOC Colli Orientale waar wijnhuis Magnolia zich bevindt. Waar het soms een frustratie is dat je net niet tot de formele top behoort, biedt het voor ons juist een kans: fantastische wijnen met een goede prijs / kwaliteitverhouding, de Collio-kwaliteit …..tegen betaalbare prijzen….en waar je bovendien niet alleen maar betaalt voor de naam en/of het DOC!

Magnolia heeft een uitgebalanceerd assortiment. Naast de ‘gebruikelijke’ wijnen heeft Magnolia de autochtone wijnen zoals Ribolla Gialla, Schioppettino en Pignolo.

De Schioppettino en Pignolo met een ‘officiële’ DOC kwalificatie zijn voor de Nederlandse en Belgische markt wat aan de prijzige kant, maar zijn bij Magnolia verkrijgbaar tegen een acceptabele prijs. De woman power Cristina Cozzarolo vindt het belangrijk dat Magnolia kwaliteitswijnen aanbiedt tegen een redelijke prijs.

Al met al is wijnhuis Magnolia een aanrader om te gaan bezoeken: gemoedelijke, vriendelijke mensen en voortreffelijke wijnen tegen een redelijke prijs. Bij aankomst is het mogelijk al hun wijnen te proeven en veelal wordt gezorgd voor een schotel met kaas en grissini om de wijnproeverij nog smakelijker te maken.

Wanneer wij bij ons thuis of in Villa Greta gasten hebben, staat Magnolia steevast op het programma. De flessen roze bubbels van Magnolia (een verrukkelijke spumante van de Schioppettinodruif) die richting Nederland zijn gegaan zijn bijna ontelbaar….

Onze wijnwaarderingen

Voor il Tramonto proeven we regelmatig wijnen en schrijven we onze persoonlijke wijnwaardering / beoordeling, zo ook voor drie wijnen van wijnhuis Magnolia.

  • Klik hier voor de ‘il Tramonto’ wijnwaardering van UBI ES 2015
  • Klik hier voor de ‘il Tramonto’ wijnwaardering van Ribolla Gialla 2016
  • klik hier voor de ‘il Tramonto’ wijnwaardering van Millebolle Rosè Spumante Extra Dry 2015
  • Klik hier voor een overzicht van alle wijnwaarderingen

Heb je belangstelling om deze wijn te kopen, dan kan dat via wijnimporteur FRIULVIN, twee Nederlanders en een Italiaanse Nederlander die deze wijn in Nederland verkopen.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

 

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *