Wijnhuis Komjanc, Italiaanse wijn met een vleugje Slovenië

Collio

Roberto Komjanc & echtgenote Raffaella Nardini

We kunnen maar niet genoeg krijgen van de “Collio” het beroemde wijngebied in Noord-Italië. En niet alleen maar vanwege de wijn, maar het landschap is daar adembenemend mooi. De heuvels met kleine dorpjes, oude kerken, landhuizen zijn bedekt met wijnranken en cipressen.

KOMJANC LOGO ORODit keer op weg naar wijnhuis Komjanc. Via kleine kronkelweggetjes arriveren we in San Floriano del Collio (Gorizia), vlakbij de Sloveense grens.
We worden hartelijk ontvangen door Roberto Komjanc, echtgenote Raffaella en zoontje Mosè. We hebben hen al een keer eerder leren kennen tijdens de opening van een tentoonstelling die zij hielden ter nagedachtenis van het begin van de eerste wereldoorlog. Die tentoonstelling ging mede over de opa van Franz Hlavac die aan de zijde van de keizer Karel I van Oostenrijk het Habsburgse Rijk verdedigde. Franz en zijn vrouw Gisela Hopfmüller, TV grootheden in Oostenrijk, hadden ons voor deze opening uitgenodig. (Noot: we schreven in een eerdere blog (klik hier) dat in Nederland de eerste wereldoorlog enigszins onderbelicht is, mede door het feit dat Nederland toenmaals ‘neutraal’ was)
Ook door dergelijke nevenactiviteiten probeert de familie Komjanc zich te onderscheiden van de ‘gewone’ wijnboer die alleen maar wijn maakt en verkoopt. Afgesproken was dat we op een rustiger moment zouden terugkomen.

Komjanc Collio

een deel van de wijngaarden van Komjanc

De van oorsprong Sloveense familie Komjanc (de naam verraadt het al) woont al decennia lang aan deze kant van de grens en maakt even zo lang wijn. Tientallen jaren produceerden opa en pappa een eenvoudige tafelwijn, een mengsel van diverse druivensoorten, die louter werd verkocht in 30 liter vaatjes op de lokale markt. In de jaren zeventig is vader Alessio Komjanc begonnen met nieuwe druivenrassen om daarmee – in plaats van mengwijn – diverse kwaliteitswijnen te maken van één bepaalde druivenras zoals Chardonnay, Pinot Grigio en Friulano (voorheen Tokai). De inzet werd beloond want in 1973 werd voor het eerst flessen kwaliteitswijn verkocht met het etiket Alessio Komjanc.

In het jaar 2000 heeft de firma Komjanc een boost gekregen toen de vier zonen van Alessio het roer overnamen. Voor expansie werd land aangekocht, de productie en omslaglocatie werden uitgebreid en er werden een grotere pers en een eigen afvullijn gekocht. Tevens werd de marketing aangepakt, want je kunt wel meer wijn produceren maar het moet ook verkocht worden.

Komjanc Collio FVG

in de verte beginnen de Voor-Alpen

De familie Komjanc is tevreden met de nieuwe koers en hun inmiddels 24 hectare tellend wijngoed.
‘Hun’ heuvels kennen een microklimaat. In het noorden geven de Pre-Alpi (Vooralpen) een perfecte beschutting tegen de koude wind vanaf de besneeuwde toppen. De nabijheid van de Adriatische zee zorgt voor een mild klimaat. Hierdoor is Komjanc in staat voortreffelijke wijnen te produceren. De toonaangevende wijngids Gambero Rosso heeft begin dit jaar hun Friulano 2013 uitgeroepen tot regionale ‘oscar’-winnaar voor beste prijs/kwaliteit onder € 10,-. Een flinke opsteker voor de hardwerkende familie Komjanc.

Tijdens de rondleiding door de catacomben van het bedrijf viel het ons op dat alles tot in de puntjes goed georganiseerd is. Perfect geordend en spic & span. Niet dat een goed gepoetste ‘cantina’ en opgeruimde wijnkelder alleen al garant staan voor goede wijn, maar het is wel onderdeel van het totaalplaatje. In de afgelopen jaren hebben we heel wat wijnproducenten bezocht en toch blijft zo’n rondleiding interessant. Een paar hallen met enorme roestvrijstalen tanken vol met het goddelijke vocht. Een enorme pers die helaas slechts een paar weken in jaar tijdens de vendemmia gebruikt wordt en een meterslange afvullijn, waar flessen gevuld worden met wijn, voorzien worden van kurk, capsule en etiket. Het hele productieproces in eigen hand. Fantastisch!

de proeverij.....

de proeverij…..

Vanzelfsprekend proeven we na de rondleiding een paar van hun wijnen. We houden het bij vier witte wijnen. Van de klassieke lijn de Sauvignon, Friulano en Ribolla Gialla en de Sauvignon van ‘luxe’ Alexius lijn. We waren onder de indruk van de Friulano (Tokai) en werkelijk verrukt van de ‘luxe’ Sauvignon. Wat een krachtige wijn met een lange afdronk. Eerlijkheidshalve moeten we wel vermelden dat deze laatste niet in de prijscategorie ‘onder € 10’ valt, maar dat terzijde.

Het was aan het einde van de middag en dan kan wijn op een lege maag ‘hard aankomen’. Echtgenote Raffaela zorgde voor een paar stukjes kaas en een paar plakken overheerlijke rauwe ham en salami van Valentino Zanin uit Camino Al Tagliamento. Dat noemen we nog eens een aangeklede aperitief.

Nog even snel buiten een foto maken met Roberto Komjanc, want de zon gaat al onder.
En ja, ondanks dat er thuis (teveel) dozen wijn klaar staan om na te genieten van eerdere wijntoertjes, konden we het niet laten om ook van Komjanc een aantal flessen mee te nemen naar Pertegada. Binnenkort trekken we de Friulano en Sauvignon open. PROOST!

Heb je belangstelling om deze wijn te kopen, dan kan dat via wijnimporteur FRIULVIN, twee Nederlanders en een Italiaanse Nederlander die deze wijn in Nederland verkopen.

Komjanc fles langwerpig

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *