Wijngoed Reguta is mega, mega groot

RONDLEIDING WIJNHUIS REGUTA
Om een lang verhaal kort te maken: dicht bij huis; we kenden dit wijnhuis wel, maar toch ook weer niet……

Interesse naar de langere versie? Lees dan verder:

Om haar moverende redenen heeft het familiebedrijf ANSELMI sinds kort haar naam veranderd in REGUTA naar één van de bestaande ‘lijnen’ binnen hun wijnassortiment.

De locatie met wijnbar, wijnwinkel en B&B blijft doorgaan onder de naam ANSELMI en is ons niet onbekend. Door de strategische ligging langs de oude verbindingsweg Venetië-Triëst zijn we er – vaak met gasten van Villa Greta – regelmatig gestopt om een wijntje te drinken. Een aantal van de wijnen kennen we dus wel, maar we waren nog nooit op de productielocatie in Pocenia geweest. Zelfs ondanks het feit dat de jongste zus van de twee Anselmi-broers, die met verve dit joekel van een wijnhuis runnen, schuin tegenover ons woont in Pertegada. Telkens wanneer we haar bij de bakker tegenkomen herinnert zij ons eraan dat we nog stééds geen blog over Anselmi hebben geschreven. Nu ging het er toch van komen en toeval bestaat niet (!?) want toen we net gearriveerd waren en in de startblokken stonden om de eerste wijn te proeven, overigens de eerste slok wijn van die dag, kwam onze buurvrouw Doretta Anselmi binnengewandeld. “Finalmente (eindelijk!)” riep ze uit.

Buurvrouw Doretta is zo trots op ‘haar’ familiebedrijf dat ze haar broer belde, die net op een andere locatie zat, om voor ons een privé-rondleiding te regelen. We hadden al de indruk dat dit een mega-wijnhuis is, maar tijdens de rondleiding kregen we daadwerkelijk een betere indruk van deze superwijnboer. Broer Luigi (wij mogen hem Gigi noemen) vertelde ons dat het familiebedrijf naast maar liefst 1 miljoen flessen bubbelwijn ook 1,5 miljoen flessen ‘stille’ wijn produceert. Indrukwekkend.

Ad Smets – Luigi Anselmi – buurvrouw Doretta Anselmi

Inmiddels is het al de derde generatie die dit wijnhuis runt aan de ‘Riviera Friulana’ (aan de Adriatische kust / Golf van Venetië). De huidige generatie heeft het bedrijf met wijngaarden binnen de DOC Friuli Latisana uitgebreid met aankoop van wijngaarden rondom Dolegna binnen de prestigieuze DOC Collio. De aankoop van de eerste 2,5 hectare betekende de geboorte van REGUTA.

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 300 hectare wijngaarden. Met een productie van ruim 2,5 miljoen flessen heb je meer capaciteit nodig aangezien bij binnenkomst van de nieuwe oogst de oude oogst nog niet op is en je tanken nodig hebt om na het filteren van de wijn deze over te kunnen hevelen naar andere vaten. Hetgeen betekent dat de familie Anselmi een opslagcapaciteit heeft van maar liefst 6 miljoen liter wijn. En dan behoort dit wijnhuis nog niets eens tot de grootste 10 wijnproducten van Italië…….

Genoeg cijfers en details, nu iets spannends
Tijdens de rondleiding vertelde Gigi dat ze recentelijk het naastgelegen landhuis hebben gekocht. In eerste instantie hadden ze alleen interesse om de achterliggende landerijen te kopen, maar ze konden alleen het geheel kopen: villa, stallen, park en landerijen. Ze willen het landhuis VILLA MICHIELI-FANTIN (18e eeuw) als visitekaartje van het wijnhuis gaan inzetten. Er moet nog heel wat gebeuren. De huidige eigenaren hebben het verkocht omdat ze de villa met bijgebouwen, park en landerijen niet kunnen onderhouden. Aan de ene kant jammer dat zo’n complex overgaat in commerciële handen, aan de andere kant betekent het wel het behoud van een stuk historie, c.q. cultuur voor het nageslacht.

Vila Michieli – Fantin (Pocenia – UD)

Het gaat te ver om diep in te gaan op alle wijnen die wijnhuis Reguta/Anselmi heeft, maar voor één wijn willen we een uitzondering maken, omdat dit ook geen doorsneewijn is.

Altropasso
Het nieuwste ‘kind’ heet Altropasso (een andere stap). Veel details over de ‘receptuur’ willen ze niet vrijgeven, alleen dat deze wijn uit 2015 een blend is van Cabernet Sauvignon en Merlot, waarbij een deel van de druiven een tijdje gedroogd is (passito) en een deel van de wijn op hout gerijpt heeft. Welk deel van de druiven gedroogd en welk deel van de wijn op houtgelagerd is, wordt niet vrijgegeven onder het mom ‘Je hoeft niet alles te weten, het is onze wijn en je vindt ‘m lekker of niet!’ (en de concurrenten luisteren mee…..).

Nou, wij vonden deze wijn verrukkelijk. Een mooi bouquet, een frivole complexiteit van geuren en elegante smaken. En met een alcoholpercentage van 14% een lekker stevige wijn! Een juweeltje dat goed past bij rood vlees en zeker in de smaak zal vallen als nageniet-wijn. Na de maaltijd nagenieten van een geurig glas donkerrode wijn. Een bijkomende factor is dat deze verrukkelijke wijn qua prijs/kwaliteit enorm hoog scoort. We willen de prijs die je hier ‘alla cantina’ dus bij Reguta zelf betaalt niet noemen omdat de consument in Nederland een andere prijs betaalt, maar we kunnen onze lezers garanderen dat deze wijn z’n prijs dubbel en dwars waard is!.   En ben je op bezoek in Friulië, dan raden we zeker aan om bij Anselmi’s Wijnbar een paar wijntjes te proeven. Buiten op het terras, in het zonnetje genieten van hun wijnen en het uitzicht op de wijnranken.

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OVER WIJNEN

KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN AL ONZE WIJNWAARDERINGEN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *