Goddelijke wijnen, bezoek aan het paradijs en dan engelen zien!!!!

Wijnproeven is een serieuze aangelegenheid. Je begint met goddelijke wijnen, daarna kom je in het paradijs en dan zie je ook nog engelen. Geloof het of niet, wij waren er bij, het is echt waar ….

Als je denkt dat wij de enigen zijn die het leuk vinden om wijnen te proeven, dan heb je het echt mis! Vorig jaar hebben we met twee stellen die hier op vakantie waren, waarvan er een in ons vakantiehuis Villa Greta zat, een wijntochtje gemaakt. Dit jaar zijn ze er weer en wilden graag opnieuw met ons op verkenning. Van goddelijke wijnen, via het Paradijs naar de Engelen.

Villa Caratti in Paradiso

Een oud collega van Sjaak kreeg vorig jaar – dankzij Facebook – hernieuwd contact met Sjaak. Het was bijna 30 jaar geleden dat ze collega’s van elkaar waren. Een leuk weerzien en heel veel verhalen die opgehaald werden. Tijdens het bezoek vertelden wij dat we met onze gasten in Villa Greta een wijntochtje zouden gaan maken, of ze zin hadden om mee te gaan. Inmiddels al bekend via onze website en Facebookpagina dat er altijd wel wat leuks te beleven valt om door Friuli Venezia Giulia te reizen, zeiden ze volmondig ‘ja’!

Eigenlijk 3 stellen die elkaar niet echt kenden maar het plezier van deze eerste beleving graag nog een keer wilden overdoen. De vakantie van Lineke en Hans vond vooral in Slovenië plaats, maar dat is zó dichtbij dat ze de laatste dagen van hun vakantie in Friulië wilden doorbrengen om in ieder geval samen wijn te kunnen gaan kopen. Toevallig zat het andere stel ook dit jaar weer lekker vertrouwd in Villa Greta. Logisch dat we samen een nieuw uitstapje zijn gaan maken.

Allereerst via een mooie route door prachtige wijnvelden en pittoreske dorpjes naar Azienda Paolo Ferrin, want beide stellen wilden toch echt weer voorraad voor Nederland aanleggen met de lekkere Ferrin-wijnen.

Wij hadden zelf met een Nederlandse importeur bij Ferrin afgesproken. Na een verkennend gesprek een paar maanden geleden wilden wij nu de puntjes op de i zetten inzake een samenwerking. Terwijl er een fiks onweer dreigde, hebben wij buiten onder het afdak, met slagregen en flink gedonder, de samenwerking tot een feit kunnen maken. En terwijl het onweer over het hoogtepunt heen was, konden we binnen de afspraken bezegelen met een lekker glas wijn.

Ad Smets toast op de samenwerking

Wijnboer Paolo Ferrin liet ons zijn Rosso Majon 2015 voorproeven. De Refosco druiven worden na de oogst, die met de hand wordt gedaan, enkele weken gedroogd. Vervolgens worden de druiven geperst en gaat de wijn in houten vaten. Na 18 maanden is de wijn klaar om op de fles te gaan, hetgeen in oktober gaat plaatsvinden. Waarschijnlijk mag ik meehelpen, ik verheug me erop. In ieder geval mochten we nu al de niet-gefilterde versie voorproeven en we zijn het erover een dat het een juweeltje gaat worden. Die van 2011 hebben wijzelf flink aan de man gebracht in Nederland, die van 2015 wordt via de Nederlandse importeur aangeboden.

Nadat onze gasten flink hadden ingekocht hebben we samen met onze nieuwe ‘partners in wine’ een tochtje gemaakt langs het kasteel van de hertogelijke Familie Bodaglio, waarmee we deze week een interview hebben. Via de villa waar het ware verhaal van Romeo en Julia zich heeft afgespeeld (klik hier), zijn we doorgereden naar Paradiso, het Paradijs. Voor alle gasten is dit echt een belevenis.

bij de bar ‘Frasca Fraccaroli’ in het dorpje Paradiso

Een prachtige plek die maar weinig toeristen kennen en ontdekken. Na een lekker wijntje en sommigen een biertje van rijst gemaakt, vanwege het feit dat deze wijnboer niet alleen wijnvelden doch ook rijstvelden heeft, werd de rit voortgezet naar de kust wat betreft wij en onze gasten. De nieuwe ‘partners in wine’ vervolgden de terugweg richting hun huis in Pofabbro, een prachtige plek tegen de Dolomieten aan.

Het leukste is om zo’n gezellige dag met een pizza af te sluiten, hetgeen we met z’n zessen hebben gedaan bij ‘de Engelen’, ristorante Agli Angeli. De auto thuisgelaten en met de fiets erheen, alleen Lineke en Hans met de auto aangezien zij terug moesten naar de camping bij het prachtige en knetter oude stadje aan de Adriatische Zee, Grado.

restaurant Agli Angeli, ‘bij de Engelen’

Wie dit restaurant heeft beleefd weet uit eigen ervaring dat het er sowieso gezellig is, waarbij de sfeer bepaald wordt door de hyperactieve drie broers die altijd grapjes maken en je confronteren met de Italiaanse eetcultuur. Met een afzakkertje aan de bar als dank voor je bezoek aan het restaurant is het tijd om afscheid te nemen en richting bed te gaan. Wat een dag en wat hebben we veel gelachen onder het vrome toezicht van de vele cherubijntjes aan de muren bij de Engelen (Ristorantino Agli Angeli).

 

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

 

 

2 comments

  • Lineke Spaan

    Het was een hemelse dag! We hebben ervan genoten en door de wijn die we meenamen zal dat genieten nog even voortduren. Nogmaals dank!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *