Doop van de tulp ‘Tramonto Friulano’

Tijdens een feestelijke avond, waar we te gast waren bij de Italiaanse gemeente Pocenia, vond naast de jaarlijkse uitreiking van de ‘il Tramonto Gondola Awards’ de doop plaats van een tulp vernoemd naar de noord Italiaanse regio Friulië.

Als liefhebbers van de noord Italiaanse regio Friulië hadden wij de idee opgevat om ‘onze’ regio als eerste Italiaanse regio een eigen Nederlandse tulp te geven. Via Hans Dekkers, wijnimporteur van Friulaanse wijnen, kwamen we in contact met een bollenkweker Jan Hopman uit Den Helder die een nieuwe tulpenbol had waaraan nog geen naam was gegeven. We zijn ongelooflijk blij dat we er eentje hebben weten te krijgen met de kleuren van de ongelooflijk mooie zonsondergangen van deze prachtige regio, de kleuren van ‘il Tramonto’!

Om de in april geplande doop extra aandacht te geven, hebben we in januari bij een aantal wijnhuizen, maar ook bij vijf gemeentes (zie foto hierboven waar Sjaak aan de vijf burgemeesters de tulpen schenkt) in de buurt bijna achthonderd tulpenbollen afgeleverd, zodat half april op verschillende plaatsen deze tulp in bloei staat.

Na afloop van de uitreiking van de verschillende il Tramonto Gondola awards, was het moment aangebroken: de doop van deze tulp.

TULIPANO TRAMONTO FRIULANO
Niet wars van enige allure leidden wij zelf dit programmaonderdeel in: “Het dopen van een tulp wordt in Nederland gewoonlijk gedaan door onze koning of koningin. Speciaal voor dit unieke feit – Friuli Venezia Giulia als eerste autonome Italiaanse regio met een eigen tulp – is het vandaag de eer aan onze eigen minister van Landbouw”.

De grote bloempot met tulpen stond prominent op het podium. Door het verwijderen van het witte doek was de nieuwe tulp (prachtige kleur en aparte vorm) eindelijk live te zien.

De minister van landbouw, Cristiano Shaurli, goot heel voorzichtig de magnumfles prosecco van wijnhuis Reguta over de tulpen en sprak de magische woorden

“Hierbij doop ik deze tulp tot de ‘Tramonto Friulano!”

Een groot applaus als gevolg en meteen stonden vele mensen in de zaal op om de tulp van dichtbij te bekijken. Aansluitend mocht de minister een interview geven voor de aanwezige TV-media/camera en sprak de wens uit dat deze tulp symbool zal staan voor een goede samenwerking tussen Nederland en Friulië.  

Naast de doop van de tulp sond er deze avond nog veel meer op programma:

klik hier voor uitgebreid verslag met fotoreportage van de hele avond

klik hier voor de reportage over de prijswinnaar in de categorie ‘Rode wijnen’

klik hier voor de reportage over de prijswinnaars in de categorie ‘Wetenschap/Opleiding’

klik hier voor de reportage over de prijswinnaar in de categorieën ‘Handel’ en ‘Cultuur’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets &  Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *