Iedere dag een feestdag

En voorbij is het weer, op naar het volgende feest! Carnaval en Pasen zullen weldra zichtbaar aangekondigd worden in de winkels. In Nederland eerder dan in Italië, aangezien Italië één feest extra heeft, La Befana (de heks) die de kinderen nog een keer kadootjes komt brengen die Babbo Natale blijkbaar vergeten heeft.

Dikke ogen?

We zijn erg benieuwd als we straks boodschappen doen bij Albert Heijn en door Winkelcentrum Woensel lopen, of we de eerste tekenen van de nieuwe feestdagen al zien. Wellicht nog net iets te vroeg, het personeel loopt vast en zeker nog met dikke ogen met ‘pupsen’ rond als gevolg van de toch wel korte nacht in de opgang naar 2019 en de heftige feestdag – NIEUWJAARSDAG – met zwaar tafelen en het nog ietwat zwaardere natte natafelen….. Bovendien moet er vandaag overal geïnventariseerd worden en vanwege de BTW-verhogingen moeten de producten allemaal nieuwe prijskaartjes krijgen, hetgeen de volle concentratie en tijd vraagt. De paaseitjes gehuld in een confetti en serpentine sfeer moeten nog even geduldig wachten, al komt via Facebook de eerste melding binnen dat de paaseitjes reeds in de schappen van de Action liggen.

Nu zijt wellekome

Okay, vandaag dan ook maar een extra dag met kerstgezangen, de kerstboom staat er bovendien ook nog! Maar weldra, ik garandeer het je, worden de eerste tekenen zichtbaar van aankomende feestmomenten. Perioden waarbij we opnieuw hevig verleid worden om nieuwe uitgaven te doen om het in en rond ons huis weer extra gezellig te maken.

Waar is de boon in de Driekoningenkoek?

Vroeger was het iets anders omdat wij in het zuiden van Nederland op 6 januari Driekoningen vierden met koek en de verstopte boon die vaak niet teruggevonden werd. Pas daarna mocht de kerstboom opgeruimd worden. Niet dat er veel van die boom over was! Ik herinner me dat de meeste naalden op de vloer en op het kribje van het kindje Jezus in de stal waren terecht gekomen, vaak plakkerig door de spuitsneeuw die de boom een extra winters tintje moest geven. Bij iedere kerstbal of vogeltje op een knijper, die je eruit haalde hield de boom minder naalden over. En voordat de boom buiten stond was ie helemaal kaal. In Italië is het nog steeds traditie om de boom na de zesde af te tuigen. De heks moet eerst op de avond van de 5de verbrand worden, symbool voor het oude kwaad, de lelijke dingen van het oude jaar zodat het vizier weer ten volle gericht kan zijn op al het goede van het nieuwe jaar.

De voorbereidingen voor de heksverbranding, de vuurstapel moet nog worden volgebouwd

Verwende snotapen

Voor de toch al verwende Italiaanse kindjes wederom de gelegenheid om een kort moment van tevredenheid te tonen met hun nieuwe aanwinsten. De kerstman is een ouwe vent die niet begrijpt dat hun verlangen groter is, dus goed dat er na nog geen twee weken een nieuw feest gevierd wordt. Het feest van de BEFANA, de nieuwe heks die ook weer kadootjes meebrengt. Lang leve de lege portemonnees van alle pappa’s, mamma’s en ‘i nonni‘ (opa’s en oma’s) en laten we hen danken dat ze zich hebben laten verleiden door de korte dankbare blikken. Het is in ieder geval goed voor de middenstand, ergo de Italiaanse economie!

Ik ben solidair

Vandaag toon ik mij solidair met de middenstand en start ik mijn eigen inventarisatie, mogelijk door een gebrek aan een lijst van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Natuurlijk hopen we op een minder verdrietig jaar als 2017 en 2018 en hopen dat we een heerlijk nieuw jaar krijgen in goede gezondheid. We hebben om 12 uur – innig omarmd – uitgesproken dat we stevig blijven doorwerken aan ons geluk en dat we dit jaar (het achtentwintigste samen) blijven investeren in onze liefde voor elkaar en aan onze inzet voor il Tramonto.
De drukte in de afgelopen periode was er de oorzaak van dat we minder konden schrijven voor ons Italië magazine, terwijl we zoveel leuke momenten hebben beleefd die zeker de moeite waard zijn om met onze lezers te delen. Goed om die dus te inventariseren zodat ze niet in de vergetelhoek geraken. Het zou jammer zijn, want vaak zijn er leuke foto’s die onze verhalen over bella Italia nog eens extra levendig maken.

Eieren!

Sjaak en ik kijken dankbaar terug op deze kerstperiode. Het was een mooie tijd, harmonisch en liefdevol. Tevens hebben wij mijn verjaardag gevierd op de 26ste en iemand die mij goed kent, weet dat ik graag op mijn verjaardag gevulde eieren eet. Voor mij is dat hét moment om te vieren dat na de Kerst de Pasen zich aankondigt. Een periode vol eieren, verrukkelijk! Voor mij de mooiste periode van het jaar. Mmmm.

Kokkerellen

We hebben in de afgelopen periode best veel tijd uitgetrokken om lekker te kokkerellen en diverse nieuwe gerechten uit te proberen. In de komende periode publiceren wij de recepten (met foto’s) op onze website, waarmee we de lezer in een feestelijke stemming trachten te houden. Waarom wachten tot Pasen om iets lekkers op tafel te zetten, carpe diem! Pluk de dag en maak er iedere dag iets feestelijks van.

Hoe vieren Italianen Oud en Nieuw

Okay, ik ga verder met inventariseren, echter eerst wil ik je nog een paar foto’s laten zien (zie fotoreportage). Foto’s van een Italiaanse oudejaarsavond, San Silvestro. We waren uitgenodigd bij vrienden, Fabiola Tilatti en Paolo Ferrin. Inmiddels kennen al veel Nederlanders en Belgen deze mensen, aangezien steeds meer mensen hun wijnen drinken. De Ferrins hadden deze keer drie bevriende koks uitgenodigd waardoor we diverse lekkere Italiaanse lekkernijen kregen voorgezet. Om 02:00 uur zaten we ‘al’ aan het hoofdgerecht en we eindigden onze maaltijd met een schep lenticchie. Het is een Italiaanse traditie dat het nieuwe jaar gestart moet worden met het eten van linzen, die geluk en voorspoed brengen.

Wij werden – tijdens het nuttigen van een verrukkelijke sorbet – door onze gastvrouw Fabiola Tilatti verrast! Zij las – na een persoonlijke introductie waarover L’amore gaat – een passage voor uit ons boek dat weldra in het Italiaans verschijnt. Een boeiende passage over de rijstijl van dé Italiaan. En de vraag is of wij bij het integreren deze ‘bijzondere’ rijstijl ook moeten adopteren! Wie het boek leest zal een conclusie kunnen trekken!

© www.iltramonto.eu – redactie & foto’s: Ad Smets

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.